Justitie

TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj

Ziar de Cluj a scris cum în data de 21 noiembrie, anul trecut, DNA a descins la Regionala de Drumuri și Poduri Cluj. Ancheta DNA era în legătură cu modul în care au fost manevrate lucrările pentru lărgirea porțiunii de drum DN1C, din Jucu, în lungime de aproximativ 10 km, lucrări  care au fost realizate în regie proprie de către DRDP.

  • Reprezentanții DNA au cerut toate documentele care au stat la baza comenzilor pentru materialele folosite pentru aceste lucrări,  i-au chestionat pe angajații dintr-o serie de departamente (precum șeful Serviciului Drumuri sau șeful ServiciuluiAchiziții), însă persoana direct responsabilă de acest proiect, directorul DRDP Eugen Cecan a lipsit din instituție. Cecan se află în ”concediu medical”, evitând astfel decizia de suspendare a conducerii centrale CNAIR.

TREABA SE ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: Conform stiripesurse.ro, procurorii DNA Central au mers, vineri la sediul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj, pentru a solicita documente privind o lucrare de extindere a unui drum dintre Cluj și Bistrița.

Anchetatorii au cerut documentele referitoare la oamenii direct implicați în lucrările la DN1C, oameni care sunt câțiva angajați, apropiați de Eugen Cecan, care se află la șefia acestei structuri importante de mai bine de 10 ani.

Indiferent care partid s-a aflat la putere, fostul liberal și fostul consilier județean Eugen Cecan a reușit să se mențină la conducerea DRDP, structură considerată printre cele mai bănoase instituții deconcentrate ale statului, având în vedere că deține în administrare drumurile naționale din toate cele 7 județe din regiune.

Eugen Cecan apare și în dosarul lui Florea Dascălu în contextul unei rugăminți adresate de cel din urmă, celui dintâi privind o societate comercială.

”Astfel inculpatul DASCĂLU FLOREA a primit de la martorul Cosma Marius Iosif, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite (costuri ale unei partide de vânătoare) în cuantum de 2060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite (costuri ale unei alte partide de vânătoare) în cuantum de 5000 lei, iar în schimb inculpatul DASCĂLU FLOREA și-a exercitat influența pe care o avea asupra următorilor funcționari:

– asupra funcționarului public Cecan Eugen, director al DRDP Cluj căruia, în data de 06.05.2022, cât și în data de 12.07.2022, i-a solicitat să-i acorde societății SC Tredeco Holding SRL, a martorului Cosma Marius Iosif, lucrări de estetică rutieră, martorul Cecan Eugen conformându-se și promițând că îi va da lucrări în plus respectivei societăți; de asemenea aceluiași funcționar public, la data de 22.10.2022 i-a solicitat și introducerea, începând cu 01 noiembrie, în baze, a mașinilor care asigură deszăpezirea, aparținând SC Tredeco Holding SRL, administrată de către martorul Cosma Marius Iosif. (pct. 1.1, 2.2 și 3.1 din starea de fapt)”, se arată în rechizitoriul prin care a fost deferit justiției Florea Dascălu.

Anchetatorii au intrat pe fir și l-au audiat atunci pe Eugen Cecan.

”Astfel, în data de 06.05.2022, inculpatul DASCĂLU FLOREA l-a apelat pe numitul Cecan Eugen, director al DRDP Cluj și, după ce i-a reproșat că nu este ”în stare” să organizeze și el o partidă de vânătoare, i-a solicitat să-i acorde societății SC Tredeco Holding SRL, a martorului Cosma Marius Iosif, lucrări de estetică rutieră, martorul Cecan Eugen conformându-se și promițând că îi va da lucrări în plus.

Facem precizarea că Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP), sunt 8 subunități, fără personalitate juridică, ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), situate în București, Timișoara, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Constanța, Brașov și Buzău.

Dascălu Florea: Da. Auzi, de ce ai scos…uite sunt la Ineu, la o vânătoare, că tu nu ești în stare să organizezi, organizează alții

Martorul Cosma Marius Iosif intervine în discuția dintre cei doi, spunându-i inculpatului DASCĂLU FLOREA că are nevoie de lucrări de estetică pe DRDP Cluj, (acolo unde este director interlocutorul inculpatului, martorul Cecan Eugen):

Cosma Marius Iosif: Acum trebuie să-mi dea la… la estetică…

După care dialogul dintre inculpatul DASCĂLU FLOREA și martorul Cecan Eugen continuă, cel din urmă conformându-se solicitării primului și promițând că îi va da lucrări în plus societății SC Tredeco Holding SRL, a martorului Cosma Marius Iosif:

Dascălu Florea: Auzi, auzi la estetică să ai grijă ce program îi dai să facă.

Cecan Eugen: Aa, îi dau. Îi dau încă 150.000 de metri pătrați. Luni

Dascălu Florea: Bine. Să nu-i dai cum ai promis, cum faci tu că promiți și

Cecan Eugen: Nu băă…păi eu oricum trebuie să-i dau că mai am reclamații cu estetica…

Facem precizarea că această discuție a avut loc în data de 06.05.2022, când inculpatul DASCĂLU FLOREA era deja sosit în județul Arad, pentru vânătoare, fiind în prezența martorului Cosma Marius Iosif, exercitarea influenței sale pe lângă directorul DRDP Cluj fiind făcută atât în contul suportării cheltuielilor de vânătoare de către martorul Cosma Marius Iosif, cât și având în vedere faptul că inculpatul DASCĂLU FLOREA era convins că va primi și o sumă de bani până la plecarea sa înapoi la București, așa cum s-a întâmplat la fiecare întâlnire a sa cu martorul Cosma Marius Iosif, căci într-adevăr, în data de 07.05.2022 i-a fost remisă suma de 10.000 lei, așa cum am indicat mai sus”, se mai arată în actele dosarului ajuns la instanță.