Sanatate

Tratamentul durerilor de gat

Faringele este segmentul dintre amigdale si laringe, segment denumit uzual gat. El are forma unui tub lung de cca 12 cm lungime cu peretii musculosi si ajuta la inghitirea alimentelor; in partea posterioara laterala se gasesc amigdalele.

 

Gatul sau faringele prezinta multe afectiuni respiratorii numite angine, amigdalite sau faringite, alte denumiri pentru durerile de gat. Ca orice parte a sistemului respirator, gatul este sensibil la infectii bacteriene si virale dar si la excese verbale (vorbit sau cantat), de tutun, de alcool sau refluxuri severe gastroesofagiene ale continutului stomacal. Acesti factori pot sa provoaca dureri si insatisfactii care se pot manifesta prin senzatii de iritare sau de zgarietura in gat, prin greutate la inghitit, prin tuse, secretii nazale si febra. Durerile de gat pot iradia pana la nivelul urechilor.

 

Cei mai afectati de faringite sunt copiii la care inflamatia apare in partea superioara a faringelui; la adulti localizarea se schimba, factorul microbian, mutandu-se spre partea inferioara. Faringitele de origine virala sunt „vinovate” de 60% din cazuri, iar cele bacteriene de 40% . In putine cazuri, faringita poate fi provocata de expunerea la anumite toxine, de traumatisme sau de alergii.

 

Majoritatea faringitelor, cunoscute şi sub numele de angine virale, se manifestă cu precădere în sezonul umed şi rece şi, mai ales, în cursul unei epidemii de viroze. Ele produc febra şi boli respiratorii acute. Anginele streptococice apar în epidemii familiale sau colective, iar în stadiul pultaceu apar puncte albe pe amigdale (amigdalita pultacee). Se asociază cu febra, frisoane, dureri în gat, halena fetida (respiratie urat-mirositoare), faringe hiper¬emic (gat rosu) sau limba saburala (cu aspect alb-galbui).

 

Faringita acuta o intalnim la pacientii operati de amigdalita. In urma actului chirurgical formatiunile limfoide din faringe se substituie amigdalelor si raspund specific fata de germeni sau infectii. Simptomele in acest caz sunt febra care urca vertiginos, timp de ore sau chiar zile, jena la deglutitie (inghitit), dureri de gat, stari de slabiciune, oboseala, lipsa poftei de mancare. O forma mai complicata este faringita pultacee, cu depuneri albicioase, cand pacientul are o stare generala alterata, cu febra ce ajunge la 40º C si cu ganglioni laterocervicali durerosi. In ambele situatii se impune consultul medicului ORL.

 

Daca durerea de gat se datoreaza unei infectii virale, antibioticele nu o vor vindeca. Odihna si dublarea consumului de lichide sunt absolut necesare. Lichidele mentin fluiditatea mucusului care devine mai usor de indepartat.

 

Puteti ameliora durerea in gat cu acetaminofen, ibuprofen sau aspirina (nu se administreaza la copii!). Gargara cu apa sarata calduta – ½ lingurita de sare dizolvata intr-un pahar cu apa calda – de mai multe ori pe zi si folosirea de bomboane mentolate ajuta la ameliorarea durerii intr-un anumit grad.

 

Schimbati dieta cu una pastoasa sau lichida pentru a evita iritarea gatului. Evitati fumul si alti poluanti ai aerului, inclusiv vaporii de la substantele pentru curatat in gospodarie sau vopsea, care pot irita si ele un gat inflamat.

 

Daca aveti o infectie bacteriana, medicul va va prescrie antibiotice pentru a omori bacteria. Antibioticele sunt folosite pentru tratarea infectiilor cu streptococi in principal pentru a preveni complicatiile. Ele trebuie administrate cu precautie, dupa efectuarea antibiogramei. Medicul va face un test pentru a evita socul anafilactic. Tratamentul va fi in functie de rezultatul analizelor. Acestea pot identifica streptocopul beta hemolitic pentru a depista in fasa boli grave, ce pot sa apara la distanta de ani. Extirparea amigdalelor (tonsilectomia) ar putea preveni infectiile streptococice recurente.

 

Dintre remediile naturiste impotriva anginei se recomanda:

 

–    Ceaiul. Amestecati in parti egale parti aeriene de cimbru, frunze de dud si flori de nalba de mare. Turnati peste o lingura de amestec o cana cu apa fiarta. Lasati sa se infuzeze 10 minute, apoi strecurati si beti.

 

–    Gargarisme. Fierbeti o lingura de salvie timp de doua minute intr-o cana de apa. Strecurati si folositi ceaiul indulcit cu miere la efectuarea gargarismelor de mai multe ori pe zi.

 

–    Masaj. Masati baza sau fata anterioara a gatului de 2-3 ori pe zi cu ulei de rozmarin.

 

–    Propolis. Folositi pastilele de propolis – o excelenta solutie antimicrobiana.

 

–    Uleiuri esentiale. Sunt utile esentele de cimbru, eucalipt si scortisoara. De asemenea mai puteti folosi urmatorul amestec: o picatura de ulei esential de arbore de ceai si o picatura de ulei esential de cimbru. Luati 2-3 doze pe zi.

 

Durerile de gat datorate unor infectii virale nu sunt o amenintare grava pentru sanatate. Totusi, in cazul unor tulpini de streptococi, daca nu se aplica tratamente adecvate, pot apare complicatii grave, cum ar fi inflamarea rinichilor (nefrita) sau reumatism articular acut.

 

.ro
Foto: http://betsyblogtime.files.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version