Sanatate

Tratamentul de urgenta in traumatismele toracelui

In urma unei actiuni violente sau a unei caderi accidentale se pot inregistra traumatisme inchise sau deschise – violente. In mediul casnic intalnim, deseori, contuzia simpla a peretelui toracic, ca urmare a unei lovituri accidentale, de cele mai multe ori trecuta cu vederea, intrucat durerile sunt moderate, interesand regiunea respiratorie sub forma unei jene trecatoare.

 

Semnele clinice le aflam sub forma unei echimoze sau in alte cazuri sub forma hipotensiunii, adificultatii in respiratie si a pulsului accelerat. In cazul contuziilor cu leziuni viscerale, vom observa ca tegumentul este strivit, desi nu prezinta semne de plaga iar organele prezinta rupturi de splina, pleura, diafragma sau de trahee si bronhii. In cazul accidentelor auto sau de munca, victima poate suferi rupturi de trahee, bronhii, plamani. De asemenea, este panicat, cu crize de asfixie si cu sangerari abundente. In astfel de situatii, bolnavul va fi asezat orizontal, i se va da calmante, va fi pus intr-un loc bine ventilat, eventual i se va da oxigen.

 

In cazul nedorit, al fracturilor si luxatiilor coastelor, sau al leziunii sternului, durerile sunt vii, in punct fix, accentuate de respiratie si tuse, ca reactie de aparare. Bolnavul va respira des, superficial, cu mentinea ca se instaleaza dispneea. Clinic, arcul costal va arata la palpare locul fracturii, iar la ascultatie vom auzi crepitatia osoasa. Tratamentul de urgenta consta intr-un pansament tip maieu iar medicatia va cuprinde un analgezic usor.

 

La traumatismul toracic avem plagi ale peretelui toracic, recunoscute clinic prin dispne, tuse sangvinolenta, dureri, iar in traumatismele puternice se instaleaza socul. Tratamentul va cuprinde calmante, ventilare – deseori importanta si un bandaj toracic, care nu va fi prea strans.

 

Traumatismele toracelui, prin complexitatea lor, prin evolutie si tratament, constituie un subcapitol important in patologia toracelui.Urmare a diverselor accidente suferite sau a violentei, uneori toracele necesita ingrijiri si atentie. In special ar fi bine sa ne amintim posibila strivire a toracelui de volan, in accidentele de circulatie, cand, in cazuri grave, volanul actioneaza ca o nicovala, strivind cutia toracala, care adaposteste inima, plamanii si artere sau vene de o importanta vitala.

 

In cazul unui traumatism ce se manifesta sub forma blanda, a unei contuzii, tegumentul este strivit ca urmare a vectorului de forta, cu care se actioneaa. O alta forma de stivire accidentala se intalneste in caderea unui obiect greu la nivelul toracelui sau in cazul accidentelor de munca. Astfel de traumatisme pot antrena rupturi interesand traheea, bronhiile, pleura, plamanii, diafragma si alte rupturi prin recul, sau chiar unele fracturi.

 

Semnele clinice ce se remarca sunt dificultati respiratorii, dispnee, hipotensiune persistenta si o stare de molesala, dezorientare spatiala. Traumatizatul va fi asezat, pe cat posibil, intr-un sezlong, i se vor desface haina, camasa, cravata. I se va tine capul, va fi ventilat, va fi scos la aer. I se vor da tonicardiace si, evident, va fi transportat de urgenta, la spital. In cazuri particulare vom aseza bolnavul cu picioarele ridicate, la un unghi de 45º, pozitie ce favorizeaza intoarcerea coloanei venoase de sange.

 

Pe cat posibil se va face toaleta plagii si se va administra ATPA in cazul placilor intepate, strivite, deschise. Daca apare o acumulare de sange, se pune o prisnita in scopul paliativ – al favorizarii circulatiei. Daca este posibil se va face un drenaj al hematomului, se va administra o perfuzie cu rol de rehidratare si se va face o transfuzie, in cazul pierderilor de sange.

 

Bolnavului i se vor administra, cu prudenta, calmante, opiacee, pentru a nu masca boli sau semne de agravare – datorate accidentului. Pe cat posibil, utilizati o pipa Guedel – ca bolnavul sa nu isi inghita limba. In cazul traumatismelor cu leziuni sternale, durerea vie, in punct fix, cu amplificare la respiratie, indica gravitatea traumei.

 

In cazul traumatismelor cu ruperi de arc costal, acestia pot sfasia pleura, pot intepa plamanul si pot produce complicatii. Se poate rupe artera sau vena pulmonara. Plamanul este invadat de sange. Se poate ajunge la o hemoragie masiva. Tratamentul este de urgenta, cu oprirea sangerarii, reducerea fragmentelor de arc costal si refacerea portiunii de plaman.

 

Ca urmare a modului de producere, traumatismele toracelui genereaza trauma de la o simpla contuzie, la o urgenta medico-chirurgicala mare. In aceste conditii sunt de preferat prudenta si un mod de comportare menit sa conduca la evitarea nedoritelor accidente de tot felul.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version