Sanatate

Tratamentul bolilor articulare

Tratamentele atenueaza disconfortul. Cele mai cunoscute si folosite medicamente, cu sau fara prescriptie medicala, in tratarea bolilor articulare (osteoartroza, poliartrita reumatoida, artrita infectioasa, guta etc.) sunt:

 

 

–    Aspirina. Doza are importanta, asa incat medicul trebuie sa specifice cantiatea care vi se potriveste. Durerea poate fi ameliorata cu 2 tablete la fiecare 4 ore. S-ar putea sa aveti nevoie de acest dozaj pe o perioada de o saptamana sau doua pentru inflamatie.

 

 

–    Acetaminofen. Acest produs fara prescriptie amelioreaza durerea la fel de bine ca si aspirina si afecteaza mai putin stomacul. Nu are eficienta impotriva inflamatiei, dar deoarece articulatiile nu sunt frecvent inflamate in osteoartroza, este o alegere buna de cele mai multe ori.

 

 

–    AINS. Acronimul vine de la antiinflamatoare nesteroidiene. AINS au aceeasi eficacitate ca si aspirina si ar putea avea mai putine efecte secundare, dar costa mai mult. S-ar putea sa fie necesare doze mai mici zilnice decat pentru aspirina.

 

 

–    Corticosteroizi. Sunt asemanatori hormonului secretat de glanda suprarenala. Ei scad inflamatia. Exista aproximativ 20 de forme. Cele mai cunoscute sunt prednisonul. Medicii nu prescriu corticosteroizi pe cale orala pentru osteoartraza, dar cateodata injecteaza un preparat cortizonic intr-o articulatie cu inflamatie acuta. Pentru ca utilizarea frecventa a acestui medicament ar putea accelera afectarea articulara, injectiile trebuie limitate  la un numar de 2-3 ani.

 

 

Avertizare: Multe analgezice fara prescriptie medicala si antiinflamatoare pot irita mucoasa gastrica si intestinala si pot determina ulcere si chiar sangerari severe in cazul administrarii pe termen lung. Consultati medicul daca utilizati AINS in mod regulat, pe o perioada mai mare de 2 saptamani pentru tratamentul durerii articulare. O clasa noua de medicamente, inhibitorii cox-2, ar putea agresiona mai putin stomacul.

 

 

Alte metode de atenuare a durerii

Intrebati medicul currant sau specialistul in terapie fizica si ocupationala despre modalitatile terapeutice descrise mai jos:

 

 

–    Compresele calde pot relaxa musculatura din jurul articulatiei dureroase. Puteti aplica o caldura superficiala cu apa calda, baie de parafina, perna electrica, aplicatii calde sau radiator, dar fiti atent sa evitati arsurile. Pentru penetrarea in adancime, un fizioterapeut poate apela la ultrasunete sau diatermie cu unde scurte.

 

 

–    Compresele reci actioneaza ca anestezic locale. Scad, de asemenea, spasumul muscular. Aplicatiile reci pot ameliora sensibilitatea dureroasa pe care o aveti dupa cea ti mentiunt muschii in aceeasi pozitie pentru a evita durerea.

 

 

–    Atelele sprijina si protejeaza articulatiile sensibile, dureroase in timpul activitatii si asigura o pozitie corecta noaptea, esentiala pentru un somn odihnitor. Atelele permanente, totusi, pot slabi musculatura si scadea flexibilitatea.

 

 

–    Tehnicile de relaxare, incluzand hipnoza, vizualizarea, respiratia profunda, relaxarea musculara si alte tehnici pot atenua durerea.

 

 

–    Alte tehnici, cum sunt exercitiile cu impact scazut, controlul greutatii, dispozitivele ortopredice (precum talonetele) si accesoriile pentru mers (bastoane, carje), intaresc musculatura si reduc presiunea pe articulatii, ameliorand astfel durerea.

 

 

Exercitiul fizic

In timp, exercitiul fizic ramane probabil singura forma de terapie cu adevart eficienta in mentinerea sub control a artritei. Exercitiul fizic trebuie facut regulat pentru producerea ameliorarii. De aceea, ar trebui sa va consultati medicul curant pentru inceperea unui program organizat de mobilizare, adaptat nevoilor dvs. specifice.

 

 

In general, doriti sa aveti o conditie fizica generala buna. Aceasta inseamna mentinerea flexibilitatii, puterii si rezistentei. Toate acestea impreuna va vor proteja articulatiile impotriva avansarii leziunilor, le vor mentine forma normala, vor reduce redoarea si vor micsora durerea.

 

 

Diferite tipuri de exercitii au scopuri diferite. Pentru flexibilitate, exercitiile de aliniere (intindere usoara) misca articulatiile dintr-o pozitie completa in alta. In cazurile severe de osteoatroza, exercitiile de aliniere pot determina dureri. Nu continuati gimnastica dincolo de punctul unde apare durerea fara indicatia medicului sau fizioterapeutului.

 

 

Mobilizarea unor mari grupuri musculare timp de 15-20 de minute este principala metoda de exercitiu aerobic pentru intarirea musculaturii si constituirea rezistentei. Mersul pe jos sau pe bicicleta, inotul si dansul sunt cateva exemple de exercitii de tip aerobic cu solicitare moderata a articulatiilor.

 

 

Daca aveti un important exces ponderal, mobilizarea este mai dificila. Solicitati prea mult spatele, soldurile, genunchii si picioarele – toate locuri de electie pentru osteoartroza. Nu exista o dovada clara ca surplusul ponderal determina opsteoartroza, dar obezitatea agraveaza evident simtomatologia.

 

 

Protectia articulatiilor

O corecta “mecanica a corpului” va va ajuta sa va miscati cu efort minim. Un specialist in terapie fizica sau ocupationala va poate sugera tehnicile si echipamentele de protejare a articulatiilor, in acelasi timp cu scaderea suprasolicitarilor si conservarea energiei. Modificfarile pe care le puteti face includ:

 

 

–    evitati miscarile de strangere puternica care intind articulatiile degetelor. De exemplu, in loc de o poseta de mana, alegeti-va o geanta de umar. Folositi apa fierbinte pentru a slabi capacul unui borcan si, in acelasi timp, forta pe care trebuie sa o foloseasca palma pentru a-l deschide sau folositi un dispozitiv special. Nu va rasuciti sau fortati articulatiile;

 

 

–    distribuiti greutatea unui obiect pe mai multe articulatii. Folositi amandoua mainile, de exemplu, pentru a ridica o tigaie mai mare. Incercati sa folositi o carja sau un baston;

 

 

–    luati periodic o pauza pentru a va relaxa si intinde;

 

–    pozitiile incorecte determina distributie inegala a greutatii si ar putea determina intinderi ligamentare si musculare;

 

 

–    pe parcursul zilei, folositi-va muschii cei mai puternici si favorizati-va articulatiile mari. Nu deschideti prin impingere o usa mare de sticla. Sprijiniti-va de eaz. Pentru a ridica un obiect, indoiti-va genunchii si asezati-va “pe vine”, in timp ce va mentineti spatele drept;

 

 

–    ustensilele speciale, care usureaza gestul de apucare sunt accesibile pentru incheierea nasturilor si pentru gatit. Contactati farmaciile sau medicul pentru informatii cu privire la achizitionarea unor astfel de articole.

 

 

Avertisment: Nu va lasati inselati de tratamente neverificate!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *