Sanatate

Tratamente cu sau fara menstruatie

La intrebarea “Vreti sa mai aveti menstruatie?”, cele mai multe femei raspund ca nu, simtind un soi de usurare ca, in sfarsit, au scapat de ea. Unele refuza totusi sa intrerupa simbolul reprezentat de menstruatie si opteaza pentru tratamentul “cu”. Mai ales cele mai tinere. Important este sa ai posibilitatea sa alegi.

 

 

Tratamentele cu menstruatie, pe baza de estradiol, pot fi prescrise fie pe 28 de zile, fie pe luna calendaristica, intre data intai si cea de a 25 a lunii. In ambele cazuri, se asociaza progesteron in ultimele 12 zile. La sfarsitul tratamentului, menstruatia reapare, dar devine cu timpul mai putin abundenta.

 

 

Un tratament cu menstruatie dureaza 28 de zile, dintre care 22 cu estrogeni – din prima zi pana la cea de-a zecea – urmate de estrogeni plus progesteroni in urmatoarele 12 zile, apoi de sase zile pauza.

 

 

La nevoie, se poate urma acelasi tratament pe baza de calendar. Adica se incepe cu data de intai a fiecarei luni si se continua pana la 25 cu estrogenii, adaugand progesteronul pe data de 14. Se face pauza intre 25 si 31. Este mai usor, iar menstruatia vine intotdeauna in acelasi moment, la sfarsit de luna.

 

 

Si mai simplu este tratamentul “de-a gata”, dupa modelul pilulei contraceptive. Folia luata de la farmacie cuprinde estrogeni pentru prima parte a ciclului, dupa care se schimba culoarea comprimatelor si se trece la cele care contin ambii hormoni. Nu este nevoie de nici un fel de calcul, ajunge sa respectati ordinea indicata pe folie. Dupa sase zile de pauza, o luati de la capat. In schimb, nu se pot face adaptari. Este ca o haina de o anumita masura.

 

 

Tratamentele fara menstruatie sunt in plina dezvoltare, pentru ca obstacolele medicale din calea lor au fost inlaturate. Mai demult, se credea ca tratamentul de acest tip duce la cancerul de endometru. Acum se stie ca nu e adevarat. Iar medicii prescriu tratamentul fara menstruatie cu aceiasi hormoni luati continuu, fara sa se faca intrerupere in ziua a douazeci si cincea.

 

 

Principiul administrarii a doi hormoni se pastreaza, dar ritmul este diferit. Estrogenii si progesteronul se iau fara intrerupere si in acelasi timp. De exemplu: patch + comprimat de progesteron sau gel de estrogeni + comprimat de progesteron sau doua comprimate, estrogen + progesteron. Doar doza zilnica difera, fiind repartizata pe toata luna.

 

 

Tratamentul fara menstruatie prezinta insa cateva inconveniente, pentru ca anumite cazuri provoaca mici sangerari care le pun probleme femeilor, cat si medicilor. Femeilor, pentru ca sangerarile nu se anunta dinainte si se pot ivi in orice moment. Medicilor, pentru ca le este teama sa nu fie vreun semn de boala. Se stie insa ca aceste sangerari nu sunt grave si ca dispar, in majoritatea cazurilor, dupa sase luni.

 

 

In general, tratamentul este bine tolerat, mai ales de femeile la care menopauza s-a instalat mai demult, caci sangerarile sunt mai frecvente in cazul menopauzelor recente. Din acest motiv, medicii propun pentru inceput un tratament cu menstruatie, urmat de unul fara. Fac exceptie de la aceasta regula femeile de 60 de ani, carora li se recomanda de la inceput un tratament fara menstruatie.

 

 

Incidentele de parcurs:

–    Sangerarile sunt relativ frecvente in prima luna de tratament (sub orice forma), mai ales daca hormonii sunt administrati imediat dupa menopauza. Daca nu inceteaza, medicul poate modifica dozele hormonale, dupa care poate cere, la nevoie, un control al endometrului prin radiografie (histeografie) sau prin ecografie.

 

 

–    Cresterea in greutate nu este normala. Daca tratamentul e bine adaptat, femeia nu are de ce sa se ingrase. Cand cresterea in greutate este imediata, cu retentie de apa, inseamna ca tratamentul e supradozat; sau ca ovarele au reinceput sa functioneze – temporar (lucru posibil in primul an): secretia se adauga tratamentului, ceea ce inseamna iarasi supradozare. In acest caz, se intrerupe tratamentul sau se micsoreaza dozele.

 

 

–    Sanii umflati si durerosi au aceeasi cauza ca si cresterea in greutate si necesita reajustarea tratamentului. La anumite femei, sanii sunt sensibili la fluctuatia hormonala. Tratamentul hormonal poate duce, in cazul lor, la reaparitia durerilor si la umflarea sanilor. Aceste femei vor fi asadar mai greu de tratat, caci nu vor suporta decat doze mici de hormoni; dar mai putin este totusi mai bine dact nimic.

 

 

Cat timp trebuie urmat tratamentul?

Cat va fi nevoie. Cat vei dori, pentru ca puteai alege alta metoda contraceptiva. Nu la fel se intampla cu tratamentul menopauzei. De data asta, e totul sau nimic. Te poti hotari pentru nimic. Dar daca optezi pentru tratament, trebuie sa stii ca sunt necesari cel putin sapte ani ca el sa aiba efecte benefice in combarerea osteoporozei. Ceea ce nu inseamna ca avantajele sunt inexistente in alte privinte, daca tratamentul este urmat pe un timp mai scurt.

 

 

Tratamentul nu inseamna un contract. Important este sa fii bine informata si sa hotarasti in cunostiinta de cauza. Numeroase femei sisteaza tratamentul in primul an pentru ca nu se pot imagina in viitor. Sa iei un medicament in fiecare zi, gandindu-te la o boala cardiovasculara ori la osteoporoza, inseamna sa te situezi intr-o logica intelectuala de prevenire. Inseamna, de asemenea, sa faci un gest care-ti aminteste in fiecare zi ca ai nevoie de hormoni. La cele cu simptome slabe si care simt imediat efectul benefic al tratamentului, tendinta de a-l intrerupe este foarte mare. Iar daca au sangerari si dureri de sani in urma tratamentului, hotarasc fara sa stea prea mult pe ganduri ca nu merita osteneala sa-l faca.

 

 

Binefacerile tratamentului

Conform unor studii recente, riscul cancerului de colon la femeile care urmeaza tratamentul hormonal s-ar reduce la jumatate. Iar efectul de protectie ar dura inca zece ani de la sistarea tratamentului.

 

 

De asemenea, estrogenii ar putea avea efect benefic asupra frecventei si gravitatii bolii Alzheimer, care determina jumatate din numarul cazurilor de dementa senile si are, intre altele, cauze vasculare. Desi inca nu se stie excact daca estrogenii reduc riscul de aparitie a acestei boli, se poate afirma ca ea, cand se manifesta, este mai putin grava la femeile care au luat estrogeni. Rezultatele testelor de memorie, de orientare, de calcul, de adaptare la viata de zi cu zi sunt clar ameliorate de hormoni. Se fac numeroase cercetari pe aceasta tema.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *