Din oras

Transportul public, în imagini oficiale: Liber la înghesuială ori cu distanțare?

Scris de 235

Transportul public este oferit constant de către reprezentanții Primăriei drept model, alternativă eco la autoturismul personal. Însă, chiar dacă starea de alertă continuă, autoritățile au renunțat la asigurarea distanțării sociale în autobuze, prin marcarea scaunelor cu X. Într-un anunț cu privire la subvenționarea abonamentului pentru pensionari, Emil Boc oferă și o galerie foto ce reflectă o imagine contradictorie asupra siguranței transportului public în plină pandemie: în unele imagini pot fi identificate marcajele speciale cu X pentru asigurarea distanțării de 1,5 m în autobuze, iar în alte imagini postate, aceste marcaje lipsesc, semn că e liber la înghesuială: pot fi folosite toate scaunele disponibile în mijloacele de transport în comun. 

sursa foto: captură emilboc/facebook.com

fără marcarea corespunzătoare a scaunelor = liber la înghesuială

cu marcaje în X 

Ziar de Cluj semnala recent că asigurarea măsurilor de distanțare în autobuzele aflate în circulație nu mai reprezintă o prioritate pentru autorități, după cum nici verificarea respectării regulilor pandemice. 

CITEȘTE ȘIS-a încheiat pandemia? Clujenii se pot înghesui liber în transportul public

În condițiile stării de alertă, explicată de pandemie, în primăvara anului trecut autoritățile clujene instituiau o serie de reguli specifice pentru utilizarea mijoacelor de transport în comun pentru reducerea riscului de răspândire a virusului Sars-COV-2:

Distanțarea de 1,5 m în stații de bus,

Purtarea măștii – condiție obligatorie – pe durata călătoriei,

Realizarea unui circuit – urcare numai pe ușa din față, coborâre pe celelalte uși,

Și, foarte important:

„Nu vă așezați pe scaunele marcate cu X și evitați aglomerarea mijoacelor de transport în comun”, precizau reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca în setul de reguli publicat pe site-ul instituției. Vezi AICI. 

Odată cu ieșirea României din starea de urgență și intrarea în starea de alertă continuă, din 15 mai 2020, administrația locală din Cluj-Napoca pregătea din timp autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din dotare: clujenii găseau în mijloacele de transport în comun locuri marcate cu „X” – semn distinctiv pentru locurile pe care NU se pot așeza sau pe care trebuie să le lase libere.

În acest mod, autoritățile încercau să limiteze, pe cât posibil, contactul direct între persoane și distanțarea fizică, pentru reducerea riscului de răspândire a virusului Sars-COV-2 (COVID-19). 

Între timp, autoritățile au renunțat la asigurarea condițiilor pentru respectarea acestor măsuri de protecție: masca se poartă sub barbă, de distanțare – nici vorbă, în special în orele de vârf, iar marcarea specială a scaunelor cu X a dispărut efectiv.

Cu toate acestea, în imaginile oficiale publicate de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, clujenii pot observa o reflectare contradictorie a măsurilor de siguranță în condiții pandemice: e voie cu distanțare, dar se poate și fără. ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 15 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 16 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 17 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 17 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 17 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 18 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 18 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 19 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 19 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 20 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 20 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE