Din oras

Transportul public, în imagini oficiale: Liber la înghesuială ori cu distanțare?

Transportul public este oferit constant de către reprezentanții Primăriei drept model, alternativă eco la autoturismul personal. Însă, chiar dacă starea de alertă continuă, autoritățile au renunțat la asigurarea distanțării sociale în autobuze, prin marcarea scaunelor cu X. Într-un anunț cu privire la subvenționarea abonamentului pentru pensionari, Emil Boc oferă și o galerie foto ce reflectă o imagine contradictorie asupra siguranței transportului public în plină pandemie: în unele imagini pot fi identificate marcajele speciale cu X pentru asigurarea distanțării de 1,5 m în autobuze, iar în alte imagini postate, aceste marcaje lipsesc, semn că e liber la înghesuială: pot fi folosite toate scaunele disponibile în mijloacele de transport în comun. 

sursa foto: captură emilboc/facebook.com

fără marcarea corespunzătoare a scaunelor = liber la înghesuială

cu marcaje în X 

Ziar de Cluj semnala recent că asigurarea măsurilor de distanțare în autobuzele aflate în circulație nu mai reprezintă o prioritate pentru autorități, după cum nici verificarea respectării regulilor pandemice. 

CITEȘTE ȘIS-a încheiat pandemia? Clujenii se pot înghesui liber în transportul public

În condițiile stării de alertă, explicată de pandemie, în primăvara anului trecut autoritățile clujene instituiau o serie de reguli specifice pentru utilizarea mijoacelor de transport în comun pentru reducerea riscului de răspândire a virusului Sars-COV-2:

Distanțarea de 1,5 m în stații de bus,

Purtarea măștii – condiție obligatorie – pe durata călătoriei,

Realizarea unui circuit – urcare numai pe ușa din față, coborâre pe celelalte uși,

Și, foarte important:

„Nu vă așezați pe scaunele marcate cu X și evitați aglomerarea mijoacelor de transport în comun”, precizau reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca în setul de reguli publicat pe site-ul instituției. Vezi AICI. 

Odată cu ieșirea României din starea de urgență și intrarea în starea de alertă continuă, din 15 mai 2020, administrația locală din Cluj-Napoca pregătea din timp autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din dotare: clujenii găseau în mijloacele de transport în comun locuri marcate cu „X” – semn distinctiv pentru locurile pe care NU se pot așeza sau pe care trebuie să le lase libere.

În acest mod, autoritățile încercau să limiteze, pe cât posibil, contactul direct între persoane și distanțarea fizică, pentru reducerea riscului de răspândire a virusului Sars-COV-2 (COVID-19). 

Între timp, autoritățile au renunțat la asigurarea condițiilor pentru respectarea acestor măsuri de protecție: masca se poartă sub barbă, de distanțare – nici vorbă, în special în orele de vârf, iar marcarea specială a scaunelor cu X a dispărut efectiv.

Cu toate acestea, în imaginile oficiale publicate de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, clujenii pot observa o reflectare contradictorie a măsurilor de siguranță în condiții pandemice: e voie cu distanțare, dar se poate și fără. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *