Anchete

TRANSAVIA, una din putinele companii romanesti mari ramase profitabile, HARTUITA de Consiliul Concurentei cu emailuri insinuante. Popa: "Numai cu Dumnezeu am avut intelegeri, dar nu despre pret. Institutia sa isi faca treaba!"

A devenit deja o practica pentru Consiliul Concurentei, una stupida: in mod constant, institutia trimite catre mass-media emailuri pompoase in care anunta investigatii asupra unor domenii de activitate si nominalizeaza in clar companiile investigate, pe care le acuza indirect de practici anticoncurentiale, adeseori fara dovezi si, cel mai grav, fara ca anchetele sa fi fost terminate. 

Multe dintre companiile vizate ajung sa fie amendate si platesc, de frica altor consecinte, fiindca Consiliul Concurentei s-a branduit ca o institutie de forta supra politica, ce are voie in mod dubios sa confiste calculatore, emailuri, in fine, sa opereze ca un soi de procurori. Problema cu aceste emailuri este ca, asa cum va spuneam, nu constituie rezolutii, decizii ferme ale Consiliului Concurentei, ci vin doar sa hartuiasca public imaginea companiilor vizate, multe dintre ele fiind listate si la bursa, ceea ce constituie un dezavantaj, fiindca streseaza investitorii si afecteaza capitalizarea companiilor. 

Asa s-a intamplat si joi cand, pe mailurile ziarelor si televiziunilor, a sosit un nou email fanfaronard. Sa citim cum ditamai Consiliul Concurentei trimite mailuri presei despre POSIBILE comportamente anticoncurentiale. Deci in termenii astia se fac inspectii la Consiliul Concurentei? Pai, asa, si noi putem zice ca ziar, ca la Consiliul Concurentei e foarte POSIBIL sa lucreze functionari securisti, spagari si santajisti, care sa isi ocupe timpul pentru care iau salarii babane cu pretinse actiuni de control al faptelor anticoncurentiale pentru companii „fraiere”, in timp ce de marile corporatii Consiliul Concurentei nu se atinge, fiindca sar ambasadele in capul lor. E mai fain sa hartuim companii precum Transavia sau Agricola Bacau, sunt patroni romani, da-i dracului:

 

„Consiliul Concurenței a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România.

Companiile investigate sunt  Transavia S.A., Ave Impex S.R.L., Vis Agri S.R.L., Safir S.R.L., Avi-Top S.A., Avicola Buzău S.A, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău S.A., Agrisol International RO S.R.L și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Autoritatea de concurență deține indicii privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețurilor de vânzare.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.”.

 

Popa, fondatorul Transavia: „Nu am facut nimic”

 

Ioan Popa, fondatorul Transavia, una dintre cele mai profitabile companii cu patronat romanesc ramase in viata (in top 10 national nu avem nicio companie cu capital romanesc), a facut din firma de la Alba-Iulia o bijuterie sustenabila economic, platind taxe si declarand profit an de an inca de la infiintare. Popa este un tip retras care nu se baga in jocuri, de aceea a surprins nominalizarea Transavia. Iata ce ne-a declarat telefonic despre „ancheta” Consiliului Concurentei:

„Doar cu Dumnezeu am avut înțelegeri, dar nu despre preturi. Nu am avut nicio înțelegere, iar de doi ani de când sunt probleme, prețurile au căzut în cap. Nu am făcut înțelegeri să vindem noi mai scump. Deci prețul s-a dus în cap. Toate firmele sunt vai de capul lor. Unii dau faliment. Cei de la Consiliu au luat vreo trei mail-uri pe care le avem noi cu Uniunea Crescătorilor de Păsări, care e o organizația profesională. Nu mă aștept să primesc amendă și dacă primesc o să mă judec până în pânzele albe. N-am de ce să primesc. Nu m-am înțeles cu nimeni nici acum și nici altă dată. Cat priveste actiunea dumnealor, e o instituție care trebuie să-și facă treaba”, ne-a declarat Ioan Popa, fondatorul Transavia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version