Sex

Traiul in comun inainte de casatorie

Decizia de a te casatori astazi este una destul de dificila. Aproape 50 % dintre tinerii romani considera ca cei doi parteneri ar fi bine sa locuiasca o perioada de “rodaj” impreuna inainte de casatorie. Daca pana acum cativa ani se considera ca este imoral sa traiesti in concubinaj, perceptia romanilor s-a schimbat si ea sub influentele occidentale.

 

Multi englezi, de pilda, considera casatoria mai mult un lucru oficial decat un angajament pe termen lung. In 2005 in Statele Unite peste 5 milioane de cupluri traiau impreuna fara sa se fi casatorit; in ultimii ani insa, numarul lor este din ce in ce mai mare.Testul locuitului impreuna a devenit o etapa necesara in viata viitorilor soti, iar cand decizia de a trai permanent impreuna se dovedeste corecta, atunci viata e mai suportabila si relatia mai solida si mai satisfacatoare.

 

Decizia de a trai impreuna

 

Perceptia romanilor in ceea ce priveste traiul in comun s-a schimbat in ultimii ani; exista o motivatie moral-religioasa care sustinea ca este imoral sa traiesti in concubinaj. Timpurile s-au schimbat; insasi parintii tinerilor accepta sa inchirieze sau sa le cumpere viitorilor miri o locuinta unde sa convietuiasca un anumit timp pana la casatorie. Acestia pot avea o viata intima, dar fara a avea urmasi inainte de a se casatori. Daca cei doi nu reusesc sa se inteleaga, se despart in mod amiabil, fiecare incercand alt drum.

 

Pentru o relatie de cuplu, traiul in comun inainte de casatorie poate fi o “proba” importanta. A iubi pe cineva nu inseamna doar sa traiesti un sentiment coplesitor de moment, ci un act de vointa continuu. Hotarand sa se mute impreuna, cei doi isi pot da seama in ce masura pot trece “proba rutinei”, in ce mod isi pot tolera felul de a fi, de a invata impreuna, de a face fata schimbarilor sau problemelor din jur.

 

Hotararea de a te casatori nu a fost niciodata usoara in viata unui om. Obligatiile pe care le implica un mariaj ii fac pe oameni sa se teama ca ar putea lua o decizie gresita. De aceea, multi prefera varianta traiului impreuna pentru o anumita perioada de timp (6-12 luni, in medie) inainte de a decide sa mearga la Starea Civila si la Biserica. “Impreuna” e confortabil, dar multi se intreaba: “Cum va evolua relatia noastra peste un an, ne vom mai iubi la fel, ca in prima zi?” Iar cand ai deja pe “drum” un copil, morala sociala sau familia iti impune sa te casatoresti.

 

Teama de casatorie

 

Frica de un divort sau teama ca relatia nu va fi de lunga durata i-a facut pe oameni sa fie mai reticienti in a lua o decizie care sa le afecteze viata pe termen lung. In societatea moderna, cei mai multi prefera sa isi asume responsabilitati pe termen scurt. Cauzele sunt variate: fie ii inspaimanta ideea unui mariaj, ca responsabilitate si angajament pentru o viata, fie nu sunt inca pregatiti material si psihic pentru aceasta. Din experientele celor din jur, multi traiesc cu teama ca intr-o zi o sa se destrame iubirea si totul va lua o alta intorsatura. Le este teama de complicatiile care ar putea aparea in urma unui divort (impartirea bunurilor materiale acumulate impreuna, cresterea copiilor dupa despartire, trauma produsa acestora etc.) Toate aceste temeri ii determina pe multi oameni sa scoata din calcul varianta mariajului.

 

Stabilitate prin casatorie

 

Studiile recente apreciaza ca o mare parte dintre romani considera in continuare nunta un eveniment important in viata. Desi aleg deseori sa incalce normele traditionale si sa locuiasca imprena inainte de a face “marele pas”, atunci cand iau hotararea, casatoria devine un eveniment cu multe semnificatii psiho-sociale.

 

Casatoria sau traiul in comun oficializat are o valoare constructiva. Pe langa dragoste, respect, incredere, cei doi parteneri isi iau un angajament – sa pastreze si sa dezvolte impreuna pentru toata viata aceasta iubire. Intr-o lume tot mai alerta si debusolata in privinta reperelor si a valorilor, oamenii mai hotarasc sa se casatoreasca, incercand sa arate prin acasta optiune sociala ca mariajul este necesar.

 

In general, fiecare dintre noi tanjeste dupa un sentiment de apartenenta la ceva si mai ales la stabilitate si siguranta. Mai ales femeile isi identifica fericirea cu gradul de apartenenta in cuplu. Casatoria pentru ambii parteneri reprezinta un ideal de fericire impartasit reciproc. A te casatori este, inainte de toate, o promisiune de a construi o viata armonioasa impreuna, cu sensuri si repere solide. Potrivit studiilor, 74 % dintre oameni cred ca a te casatori si a avea copii reprezinta idealul existentei, mariajul asigurand stabilitatea vietii de cuplu; totusi majoritatea dintre britanici considera ca nu este mare diferenta intre a fi casatorit si a trai impreuna, chiar si in cazul in care cei doi parteneri au copii.

 

Copiii, motiv de casatorie?

 

Venirea pe lume a unui copil poate grabi deseori decizia unui cuplu de a-si legaliza oficial relatia. Multe persoane, deci, iau decizia  de a merge la altar dupa ce afla ca vor avea un bebe sau dupa nastere, mai ales sub presiunea parintilor. Dar copilul nu ar trebui sa fie motivul principal ca doi oameni-parinti sa se casatoreasca. Evident, venirea lui in viata unui cuplu este o bucurie, insa acest fapt nu ar trebui sa-l oblige pe acesta sa-si legalizeze relatia. Copilul este de fapt o continuare sau o materializare a unei povesti de dragoste care intretine si sudeaza relatia.

 

Pe de alta parte insa, mariajul este o sursa de siguranta si echilibru afectiv pentru dezvoltarea copiilor; copilul are sanse mai mari de maturizare psihologica si sociala intr-o familie inchegata si recunoscuta social, sanse pe care cei din familii destramate sau cei abandonati nu le au indeajuns.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *