Politica

TRAI, NENEACĂ, PE BANI PUBLICI: Primăriile pot împrumuta bani fără dobândă din bugetul local pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă

Eh, președinților de Consilii județene le cam apune steaua de baroni locali, acum se înalța steaua de moșieri pe tralaua municipiilor a primarilor. Prin grija Parlamentului și a lui Klaus Iohannis mai primesc un instrument legal de favorizare a direcționării banilor publici către afaceri de cumetrie. Bani pentru partid, mascați sub titulatura: ”împrumut fără dobândă din bugetul local pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă” către ”instituțiile subordonate” – același traseu al sifonării banilor publici ca și externalizarea serviciilor, licitațiile pentru servicii și consumabile prin atribuire directă șamd. Ce frumos că acum se transformă primăriile marilor orașe în bănci și ordonatoare principale de credite!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea şi completarea art.72 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale care prevede că pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă pot fi acordate împrumuturi fără dobândă de către autorităţile deliberative, anunță Agerpres.

Actul normativ introduce posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autorităţile deliberative şi în cazul implementării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă de către instituţiile subordonate.

„Autorităţile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenţie şi pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că împrumuturile se rambursează integral în termen de un an de la data acordării, cu excepţia celor pentru care termenul de rambursare este data restituitii tranşei finale din partea finanţatorului, caz în care termenul de rambursare este de 5 zile lucrătoare de la primirea tranşei finale.

Potrivit iniţiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de împrumuturi către instituţiile subordonate, cu excepţia momentului înfiinţării acestora. „Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a instituţiilor subordonate ordonatorilor principali de credite în cazul obţinerii de către acestea a unor finanţări nerambursabile de la bugetul de stat sau în urma depunerii de proiecte cu finanţare europeană”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii – 50 de parlamentarii PSD, PNL şi UDMR (cum să nu-și întărească aceste partide pozițiile primarilor, doar au nevoie de aceștia în campaniile electorale din 2024! dar o lege a alegerilor de primari în două tururi de scrutin ar da? dar o lege de limitare a mandatelor acestor boiernași locali în devenire?) – amintesc că, în prezent, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale locale, instituţiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanţare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat.

„În implementarea proiectelor de investiţii, instituţiile trebuie să asigure din veniturile proprii disponibilităţile financiare de la data plăţii lucrărilor executate, serviciilor prestate, bunurilor livrate până la rambursarea din partea finanţatorului. Instituţiile beneficiare nu pot asigura întotdeauna disponibilităţile financiare pentru a acoperi costuri care se recuperează ulterior”, au explicat ei.