In vizor

Tragerea pe linie moartă a conf. dr. Alexandru Cristea îi revoltă pe părinți și desființează rezidențiatul de neurologie pediatrică de la Cluj. UMF neagă această situație

Ziar de Cluj a fost sesizat de mai mulți părinți ai micilor pacienți ai conf. dr. Alexandru Cristea, medic primar Neurologie pediatrică și medic specialist Neuropsihiatrie infantilă în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Părinții sunt îngrijorați de o posibilă demitere a medicului din cadrul spitalui (norma fiindu-i deja înjumătățită), caz în care s-ar vedea în imposibilitatea de a mai beneficia de serviciile medicale ale doctorului de care aparținătorii sunt foarte mulțumiți. Problema este însă mult mai complexă. Prin tragerea pe linie moartă a conferențiarului Alexandru Cristea, sursele Ziar de Cluj ne-au informat că, cursul pe care acesta îl ținea la UMF a rămas fără un cadru didactic cu drept de predare și medicii rezidenți au rămas în aer, la fel ca programul de rezidențiat de neurologie pediatrică, ce practic la Cluj nu mai există. Conducerea UMF neagă însă această situație.

Părinții au apelat la presă în disperare de cauză

„Eu am doi copilași cu epilepsie, aș vrea să fie ajutat domnul doctor și să se rezolve cazul, dânsul a fost denunțat, vor să îl dea afară, l-au dat jos din funcția de șef de secție, i s-a dat normă de 3 ore jumate și acum vor să i le taie și pe acelea, eu, dacă se întâmplă ceva cu copilașii, nu pot să merg să fie tratați; dorim să rămânem la dânsul pentru că ne tratează copiii foarte bine, l-am deranjat și când era plecat în concediu și dânsul ne-a răspuns. Dânsul este foarte corect și ține foarte mult la meseria lui, este deosebit, s-a luptat foarte mult pentru cazul nostru.

Nu sunt numai eu, sunt o serie de mămici îngrijorate. Noi avem încredere în el și e foarte greu să schimbi un medic neurolog. Pe primul loc sunt copiii, asta este cel mai important. Dacă nu îl avem pe el, ce ne facem? Dacă dânsul are normă de 3 ore jumate și se întâmplă ceva cu copilul meu și merg să îl internez, la cine îl internez acolo? Noi am vrea să îi dea înapoi norma, să putem merge la el să ne consulte copilașii. Noi stăm cu frica în spate că oricând pot să îl dea afară, noi rămânem fără medic, iar la pregătirea dânsului, nu mai este altcineva așa de bun. Sunt pacienți care au fost în străinătate, în Germania, și au venit înapoi tot la dânsul”, a declarat C.V., pentru Ziar de Cluj.

Livia Pop, o altă aparținătoare, a precizat:

„Nepoțelul meu a fost internat la Cluj la domnul conferențiar. Vor să îl demită. Nu ar fi o dreptate fiindcă dânsul e un om extraordinar, un om capabil. A tratat copilul cu o mare atenție. Nu e drept ca dânsul să fie demis. De ce nu vor să îi dea voie să-și facă treaba? Pentru că nu au cu cine să îl înlocuiască! Am auzit în clinică că vor să îl dea afară. E o durere nespus de mare când copilul are probleme și nu poți să-l tratezi. Cu nepotul am fost la Cluj la dânsul, că a făcut convulsii epileptice și, după ce l-a tratat, copilul e bine, nu mai face. Domnul doctor e de neînlocuit deocamdată, nu are înlocuitor. Sunt multe mămici revoltate. Nu ar fi corect să fie demis un om care e așa de bine pregătit! Să îi dea voie și dânsului să-și trateze bolnavii corespunzător!”

Iuliana Băloiu, mama unei paciente, a declarat pentru Ziar de Cluj:

„Nu vreau să fie demis domnul conferențiar Cristea pentru că e un medic foarte bun! Dacă, totuși, până la urmă, or să îl dea afară, mă gândesc că nu o să ne mai ia niciun medic acolo și, noi, fără neurolog, ce facem? Am o fetiță, la vaccinul de 2 luni s-a îmbolnăvit și nu merge, nu vorbește, a făcut criză de epilepsie, până la urmă am reușit cu tratamentul prescris de domnul doctor să îi oprim crizele de epilepsie. Domnul doctor e foarte liniștit, ne-a trimis oriunde a trebuit, nu a luat mită niciodată, eu nu i-am dat niciodată nici un leu și mi-a tratat fetița și fără bani. Mămicile din spital m-au anunțat că i-au redus norma la 3 ore jumate, că vor să îl dea de tot afară. Și măcar dacă ar fi fost medici, să fie altul în locul lui, pentru că suntem foarte mulți! Ce mi-a plăcut întotdeauna la dânsul, dacă două ore l-am ținut lângă mine să îmi explice în termenii mei, să înțeleg și eu ce are copilul, a avut răbdare și a stat și mi-a explicat.”

Părinții au inițiat și o petiție online în sprijinului medicului – „Spunem NU demiterii Dr. Profesor Conferențiar Cristea Alexandru”:

„NU demiterii celui mai bun medic pediatru neurolog din clinica de neurologie pediatrica din Cluj. În momentul actual nu aveți înlocuitor pentru domnia sa.

Distribuiți în toate rețelele sociale pentru ca petiția să fie semnată de cât mai multă lume!!!”, spune textul petiției, semnată „Părinții copiilor din România”.

Petiția are până în prezent 119 semnatari, unii dintre aceștia motivându-și demersul prin următoarele comentarii:

Alina Biro Pop, Baia Mare: „Cu câtă nerușinare să demiți o speranță pentru sufletele nevinovate, acea speranță este Dr. Profesor Conferențiar Cristea Alexandru, doar pentru ca vine alt partid politic, ca sa demiți pe cineva trebuie să îi arăți incompetența, ceea ce în acest caz nici nu se pune problema de așa ceva, cum este posibil ca în această țară, toate persoanele capabile și de bună credință sa fie înlăturate?!? Cum?!? Cum să fie înlocuit doar politic cineva, să vă ferească Bunul Dumnezeu să nu trebuiască să vă trateze copiii, că nu o să mai fie cine, pentru că l-ați demis cu nerușinare, unde este verticalitatea colegilor medici, unde vă este onoarea „stimați” puși politic, sau aveti „onoare” doar in buzunare!?”

Cristian Borza, Cluj-Napoca: „Este un profesionist desăvârșit în muncă sa. Nu este cine sa-l înlocuiască în acest moment.”

Angela Butnariu, Cluj-Napoca: „Clujul ar pierde rezidențiatul de neurologie pediatrică. Decanul Facultății de Medicină nu se preocupă de acest aspect.”

Erfride-Hermine Galea, Brad: „Semnez această petiție pentru că vin de la un an și șase luni la acest conferențiar. M-am născut cu epilepsie. Abia la patru ani s-a simțit boala cu desăvârșire deoarece nu puteam să comunic și să merg ca un copil normal. Conferențiarul acesta m-a ajutat să evoluez și să-mi înving bolile prin tratamentul pe care mi l-a prescris și prin urmare am ajuns chiar și până la olimpiadă. Acest om nu merită, în ultimii săi ani de medicină, să fie tratat cu dispreț știind că a ajutat mai mulți copii și eu nu sunt unicul caz.”

Nicoleta Oprea, Sibiu: „Îl susțin pe d-l doctor Cristea Alexandru sa rămână în continuare la Clinica de Neurologie Pediatrică. Avem nevoie de dânsul pentru copiii noștri, este un doctor cu experiență acumulată în toți acești ani. Venim tocmai de la Sibiu, speranța noastră de vindecare pentru copiii noștri este pusă în mâinile d-lui doctor, de ce vreți să o spulberați? Semnez această petiție pentru rămânerea d-lui doctor în continuare la Clinica de Neurologie de Copii Cluj.”

Un profesionist cu un CV impecabil

Conferențiar dr. Alexandru Cristea a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Generală, în anul 1980, este medic primar neurologie pediatrică și doctor în medicină.

În anul 2010 a obținut Atestatul de studii complementare în „Managementul serviciilor de sănătate”.

Din anul 1988 și până în prezent a profesat în cadrul Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca. A fost adjunct al şefului de secţie din 1999 până în 2009, apoi Şeful secţiei Neurologie pediatrică.

Și-a desfășurat activitatea didactică în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină.

În perioada 2009-2012 a fost Şeful Disciplinei Neurologie pediatrică a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (ulterior comasare în Disciplina Neurologie Adulţi şi Pediatrică).

În 2012 a fost ales membru în Consiliul de conducere al Departamentului “Neuroştiinţe” al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Din 2009 a fost Coordonator al Programului de pregătire al medicilor rezidenţi din specialitatea Neurologie Pediatrică.

Conferențiar dr. Alexandru Cristea a fost titular al cursului Neurologie Pediatrică predat studenţilor anului V ai Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, la liniile română şi franceză.

A fost anual membru sau preşedinte al Comisiilor de concurs pentru confirmarea medicilor specialişti şi primari Neurologie Pediatrică, din 1995 până în 2019, membru al mai multor comisii de admitere sau promovare a unor cadre didactice ale UMF, evaluator din partea Şcolii doctorale a UMF “Iuliu Haţieganu Cluj Napoca la un număr de șase lucrări de doctorat.

O situație complicată, cu victime colaterale pacienții și viitorii medici

Surse ale Ziar de Cluj ne-au explicat situația care a dus la revolta părinților pacienților medicului Alexandru Cristea:

„Există mai multe procese pe rol, se așteaptă o hotărâre judecătorească. La neurologie pediatrică se fac programările cu 6 luni înainte iar, în momentul în care conf. dr. Alexandru Cristea a fost trecut la o jumătate de normă, automat trebuiau reprogramați pacienții, care nu mai pot fi primiți, fiindcă ei erau programați pe o normă întreagă, de 7 ore. S-a redus la 3 ore jumate, se face economie pe spatele pacienților?

La 35 de paturi sunt 3,5 posturi de medic normate și doamna profesor Benga a lucrat până la 70 de ani pe post întreg. Unde s-a evaporat norma aceea? Nu a fost angajat nimeni, de când a plecat dânsa din clinică. Și doctorului Cristea nu i se mai poate da normă întreagă?

Consiliul de administrație al spitalului a votat în unanimitate trecerea conf. dr. Cristea la 3,5 ore. Și, acum, nu poate face față la atâtea solicitări ale pacienților. Și pacienții suferă!

Medicul are litigiu de muncă cu spitalul și cu UMF-ul, din iunie 2019, dar i se face rău unității înseși prin faptul că nu se rezolvă problemele acestea și pacienții unde rămân, dacă ceilalți medici nu vor să îi primească? La spital s-a făcut «moarte juridică», eliminarea conf. dr. Cristea ca șef de secție și scoaterea postului la concurs. În instanță se reclamă demiterea ca fiind realizată ilegal, că scoaterea la concurs a postului este ilegală, iar medicul nu a fost lăsat nici să se înscrie la concursul care s-a publicat acum două săptămâni, la care acesta a dorit să se înscrie, cu toate că contestă prin avocații săi legalitatea concursului. Însă, dacă judecătorul decide că concursul e legal, atunci se va face atac în instanță pentru că nu i s-a primit dosarul la concurs. Abia prin avocat a reușit să își depună dosarul, care, în urma analizei dosarelor, a fost considerat dosar incomplet pentru că medicul a fost obligat să își dea demisia din calitatea de cadru didactic, ca să poată lucra în Ministerul Sănătății, aceasta era condiția pusă de ei. Iar acum, din această condiție, provine această interdicție, pentru că nu mai este cadru didactic, nu se mai poate prezenta la concursul de șef de secție. Lui i s-a spus că trebuie să renunțe la calitatea de cadru didactic ca să poată lucra cu normă întreagă în Ministerul Sănătății, dar i s-a dat numai o jumătate de normă. Consiliul Județean Cluj ar trebui să mai dea finanțare pentru încă o jumătate de post, pentru ca medicul să își poată trata pacienții cu normă întreagă, dar se pare ca nu se vrea. Dar e posibil să fie dat afară și din cele 3,5 ore. Codul Muncii le dă dreptul opțional la toți cetățenii să ceară 3 ani de prelungire, cine dorește rămâne la 65 de ani la pensie, iar cine accesează acest drept opțional poate să obțină prelungire până la 3 ani maximum, dar cu avizul directorului, căruia legea îi dă dreptul să se opună. Cu votul Consiliului de Administrație, în cazul doctorului Cristea, s-a hotărât să i se dea doar 3,5 ore, sub pretextul că nu sunt posturi normate, dar există sau, dacă nu sunt, se pot obține.

Din iunie 2019, conf. dr. Cristea are proces cu UMF-ul care l-a eliberat la 65 de ani. Au venit 3 legi. Una, în ianuarie, modificarea Legii 95, că acesta putea face cerere cu 3 luni înainte la manager, ceea ce a făcut, și ar fi putut obține prelungire 2 ani. Și, din poziția de șef de secție, se poate prelungi până la 67 de ani. În cazul medicului Cristea nu s-a dorit acest lucru. A doua lege, Codul Muncii, modificat, dă dreptul opțional la 3 ani de rămânere în activitate. Conf. dr. Cristea a făcut cerere și pe această lege la UMF pentru că, dacă ar fi rămas cadru didactic încă 3 ani, atunci ar fi rămas și la spital șef de secție 3 ani. La UMF senatorii au votat împotrivă, spunând că ei au Carta Universității, dar Carta trebuie acordată cu legea. Prin hotărâri de Senat s-a refuzat să se acorde Carta cu Codul Muncii și ei pun problema că Legea 1, a Învățământului, bate Codul Muncii, pentru că Legea 1 este lege specială, iar Codul Muncii este lege generală. Legea 1 nu au putut să o aplice, pentru că puteau să o aplice dacă aveau o modalitate de evaluare a pensionabililor. În Legea 1 se prevede încă din 2011: senatele universităților vor alcătui o modalitate de evaluare a celor pensionabili, a calităților didactice și academice, în așa fel încât să aplice prelungire de activitate acolo unde nu există titular de curs, cum este cazul conf. dr. Alexandru Cristea.

În specialitatea sa, conf. dr. Cristea este singurul cadru didactic de predare, conferențiar. Sub dânsul nu sunt șefi de lucrări, sunt doar trei asistente. Asistentele sunt cadre didactice executive, de la șefi de lucrări sau lectori în sus sunt cadre didactice de predare. La neurologie pediatrică nu sunt cadre didactice de predare, nu au avut cu cine să îl înlocuiască. Dânsul a cerut la UMF să nu devină pensionabil, dr. Cristea a făcut la Consiliul de Administrație solicitarea ca, conform Ordinului 869 al Ministerului Sănătății, să renunțe la calitatea de cadru didactic pentru a intra în activitate în Ministerul Sănătății și a lucra acolo cu normă întreagă, iar Consiliul de Administrație i-a aprobat acest lucru. Dar, după ce a făcut solicitarea aceasta au fost date și alte legi și a devenit caducă solicitarea, a venit Codul Muncii, care permitea prelungirea, așa că a solicitat la UMF să redevină cadru didactic activ și ministerele au spus că se aprobă numai la cadrele nedidactice, pentru că la profesori se aplică Legea 1, care e prioritară. Legea 1 nu se poate aplica nici acum pentru că nu este realizată metodologia de evaluare. Treaba senatorilor era să facă această metodologie, așa că nu pot aplica Legea 1, dar nu vor să aplice nici Codul Muncii. Dânsul are de luni de zile deschis proces în contencios, dar lucrurile se tergiversează. Este un blocaj cu UMF-ul care va trebui să îl reîncadreze dacă medicul va câștiga procesele pe rol.

Odată ce nu mai e cadru didactic, dr. Cristea nu mai poate fi nici șef de secție la spital, așa că a fost demis din această funcție. Doctorul Cristea a avut normă întreagă, ca șef de secție, care acum i-a fost diminuată la jumătate.

Cursurile conf. dr. Cristea de la UMF au fost date unor asistente care nu pot fi titulare de curs. Cursurile conferențiarului din anul V le-au fost date la două asistente.

Doctorul ar fi renunțat la UMF, dar nu poate rămâne la spital dacă nu este cadru didactic, așa că a făcut demersuri la UMF pentru că ar avea dreptul pe Codul Muncii să rămână cadru didactic. Situația este de incertitudine. Iar cursul de neurologie pediatrică nu are un cadru didactic de înlocuire a conferențiarului Cristea.

Cadrele didactice trebuie nu doar să pregătească studenții până la titlul de medic, ci și medicii specialiști, rezidenții care vin în clinică. Pentru rezidenți nu s-a găsit înlocuitor. Nu s-a pus înlocuitor pentru doctorul Băciuț și acel înlocuitor ar fi trebuit să îi găsească conferențiarului Cristea înlocuitor pentru rezidenții de neurologie pediatrică. Și nu s-a găsit pentru că nu au de unde să îl aducă. Pe linie de rezidenți nu li s-a putut da coordonator de stagiu de rezidențiat, un asistent universitar. Conferențiarul Cristea le ținea cursurile rezidenților, le făcea evaluările, notarea la sfârșitul stagiilor, comisiile de concurs pentru a li se conferi titlul de specialiști. Anul acesta nu s-a mai făcut comisie. Cinci rezidente au rămas șomere, nu s-au dus la București. Li s-a trasat sarcină să meargă să dea examen la București, dar nu s-au dus, probabil că s-au temut, și au rămas să îngroașe rândurile șomerilor. Nu mai sunt rezidenți în clinică, toți rezidenții au fost trimiși să meargă la București să facă pregătirea, pentru că la Cluj nu există înlocuitor pentru Cristea. Nu mai există program de rezidențiat la Cluj, pentru că nu mai are cine să îi pregătească, cu toate că conf. Cristea a cerut să fie reactivat, pe Codul Muncii, încă 3 ani, și ar fi putut prelua rezidenții, ca și până acum.

UMF-ul a pus întrebări la Ministerul Învățământului, iar răspunsul Ministerului a fost că cei care au început deja activitatea de pregătire se vor pregăti în continuare la Cluj. Dar, cu cine? Neexistând cadru didactic de predare, cine le dă note? Raspunsul ministerului mai precizează că rezidenții vor merge să dea examenul de sfârșit de an la București și că cei care vor intra la rezidențiat (în decembrie 2019), aceia vor merge de la început la București și vor face pregătirea totală acolo pentru că la Cluj nu există cadru didactic de predare. Rezidenții din anul 2,3, nu au unde să facă mai departe rezidențiatul, decât la București, și atunci ei ies din sistem, renunță la neurologia pediatrică și intră pe alte linii, la ginecologie, la altceva. Oamenii din Cluj, care au apartamente și familii în Cluj, pot fi duși la București?

În ultimii 10 ani a fost o cutumă la UMF să nu le fie prelungită activitatea profesorilor decât dacă au Premiul Nobel. La Cluj și în România nimeni nu a primit Premiul Nobel în ultimul deceniu, ca urmare, nimeni nu a fost prelungit după 65 de ani. Această cutumă persistă și acum, cu toate că s-a modificat Codul Muncii și există dreptul opțional de a se prelungi durata de activitate. Însă Senatul are dreptul să se opună unor legi create de Parlament.

În clinică, în Cluj, nu mai este picior de rezident. Erau 22 de rezidenți, erau și rezidenți de neonatologie, și de pediatrie, care trebuie să facă stagiu la Neurologie pediatrică și nu mai au unde, de 3 luni se duc la București.”

Având procese pe rol cu UMF, conf. dr. Cristea Alexandru, contactat de Ziar de Cluj, nu a dorit să comenteze suplimentar situația.

Ziar de Cluj a transmis în scris, pe cale oficială, toate aceste informații, conducerii UMF Cluj și Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, solicitându-le un punct de vedere directorilor acestor instituții, decanului Facultății de Medicină, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, respectiv managerului Spitalului de Copii, dr. Aldea Cornel. I-am întrebat pe conducătorii acestor instituții ce soluții au pentru rezolvarea problemelor pacienților rămași fără medic, pe de o parte, și a viitorilor medici rămași fără un cadru didactic cu drept de predare și fără un coordonator de stagiu de rezidențiat, pe de altă parte.

Decanul Facultății de Medicină, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, contactată și telefonic de Ziar de Cluj, a declarat:

„Avem cadre didactice cu drept de predare, deci nici vorbă de așa ceva! Este rezolvată și problema rezidențiatului, Ministerul a rezolvat foarte favorabil. Ministerul a rezolvat problema înainte de sărbători și nu i-a trimis la București pe rezidenți, își pot desfășura în continuare pregătirea. Dar, o să vă dau un comunicat oficial cu un răspuns mai clar.”

Vom reveni cu precizările decanului Facultății de Medicină, precum și cu răspunsul managerului Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

UPDATE

Prof. Dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină, a revenit în cursul zilei de astăzi și cu un răspuns scris:

„Am citit cele trimise de Dvs. Va rog sa va adresați pentru punct de vedere celor responsabili cu aspectele menționate, respectiv rectorului și prorectorului responsabil cu rezidenții. Aceștia sunt cei mai in măsura sa va dea răspunsurile dorite. Din punctul de vedere al decanului Facultății de Medicina pot sa va spun ca avem titulari de curs la disciplina Neurologie și neurologie pediatrică, cadre didactice cu doctorat, conform Legii educației naționale. Titularii de curs sunt profesori universitari de neurologie, iar orele de curs de neurologie pediatrică, incluse in cursul de neurologie, sunt ținute de cadre didactice cu experiența și cu titlul de doctor in medicina, așa încât aspectele de calitate și legalitate sunt respectate in totalitate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *