In vizor

Traficul feroviar, afectat de condițiile meteo

Circulaţia mai multor trenuri a fost sau este în continuare afectată, pe raza regionalelor Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde nu există tensiune în firul de contact din cauza copacilor căzuţi pe calea ferată în contextul vremi nefavorabile. La ora transmiteri aceste ştiri şase trenuri de călători staţionează pe raza regionalelor Iaşi şi Braşov. Trenuri care urmau să sosească în această dimineaţă în Gara de Nord din Capitală au întârzieri de sute de minute.

„În acest moment se intervine cu drezine pantograf şi cu personal propriu pe raza Regionalei CF Iaşi, pe intervalul de staţii Grădiniţa – Lunca Ilvei, unde sunt în desfăşurare lucrări de repunere sub tensiune a liniei de contact. În prezent este afectată circulaţia a trei trenuri de călători (R 5702, R 4205), care staţionează în gările adiacente. Pe raza SRCF Braşov, între staţiile Topliţa şi Gălăuţaş circulaţia feroviară este temporar oprită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ninsoare viscolită), fiind afectată în prezent circulaţia a trei trenuri de călători, IRN 407, R 4506 şi R 4503”, anunţă, joi dimineaţă, oficialii CFR, potrivit news.ro.

Probleme în desfăşurarea traficului feroviar sunt şi între staţiile Timişu de Sus şi Dârste, în Braşov, unde circulaţia trenurilor se realizează pe firul I, deoarece pe firul II nu există tensiune. Joi dimineaţă, în zonă se intervine cu drezina pantograf pe firul I pentru remedierea deranjamentului.

Totodată, pe raza Regionalei Bucureşti, în staţia CF Sinaia (linia 1 şi 2) şi pe distanţa Sinaia – Valea Largă, pe firul II este scoasă accidental de sub tensiune linia de contact din cauza copacilor căzuţi. Trenurile sunt direcţionate pe firul I şi se acţionează pentru remedierea deranjamentului cu drezina pantograf.

„Pe raza regionalelor CF Iaşi, Braşov, Bucureşti şi Timişoara sunt activate comandamentele locale şi personalul feroviar acţionează şi intervine, după caz, pentru ca circulaţia feroviară să se desfăşoare continuu şi în siguranţă.”, precizează CFR SA , dând asigurări că toate măsurile operative întreprinse în această perioadă de angajaţii feroviari au ca principal scop circulaţia trenurilor în condiţii de siguranţă.

CFR anuanţă de asemenea că în situaţia în care sunt necesare modificări de grafic, toţi operatorii de transport feroviar de călători sunt avizaţi, astfel încât aceştia să poată publica pe site-urile proprii informaţii actualizate despre trenurile înscrise în grafic.

Trenuri care urmau să sosească în această dimineaţă în Gara de Nord din Capitalăî au întârzieri de sute de minute

„Călătorii sunt rugaţi ca în această perioadă, în care sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, să solicite informaţiile referitoare la condiţiile de circulaţie a trenurilor la nr de telefon 021/9521 – Informaţii CFR – iar pentru verificarea orelor de sosire sau plecare din gările Bucureşti Nord, Aeroport Henri Coandă, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Craiova, Braşov şi Constanţa pot accesa site-ul administratorului infrastructurii feroviare – www.cfr.ro, domeniul camere web – , unde panourile de sosiri/plecări sunt actualizate din minut în minut”, mai transmite compania.

CFR Călători a dat un comunicat pe această temă: ”Astăzi, 21 noiembrie 2024, din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile, traficul feroviar este afectat în mai multe zone, generând întârzieri în circulaţia trenurilor CFR Călători. Deranjamente la infrastructura feroviară (lipsă de tensiune în linia de contact / căderi copaci s-au produs între stațiile: Iacobeni – Cosna Hm, Floreni – Vatra Dornei, Lunca Ilvei-Grădinița Lunca Bradului-Subcetate Mureș, Sinaia – Valea Largă, Izvorul Mureșului – Voșlăbeni) au condus la întreruperea circulației feroviare. Întârzieri ale trenurilor CFR Călători se înregistrează și pe magistrala 300, între Dârste -Timișu de Sus unde se circulă la cale liberă. În urma acestor deranjamente, sunt posibile întârzieri şi/sau modificări în programul de circulație a altor trenuri de călători”.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile înregistrate pe raza județelor aflate sub Cod Galben de vânt puternic, ploi şi ninsori viscolite, probleme în circulație fiind înregistrate pe raza regionalelor Iași, Brașov și București.

La această oră, echipele de intervenție acționează în teren pe secții de cale ferată de pe raza regionalelor Iași, Brașov și București pentru remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, unde nu există tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuți pe calea ferată. În intervalul orar necesar operațiunilor de verificare și intervenție, traficul feroviar pe distanțele respective a fost oprit pentru a permite accesul și intervenția drezinelor și a personalului specializat, trenurile care circulau pe traseele respective fiind oprite în alte stații de pe traseu.