Anchete

Traficanții de droguri ai lui Muntean vor libertate, joburi şi o nouă şansă

 

La începutul acestui an, procurorii DIICOT Cluj şi reprezentanții DEA SUA au destructurat grupul infracţional creat de patronii Thai Terapy şi Clinica Union Medical (Cosmin Muntean și Ovidiu Piroș) , care efectuau operaţiuni cu medicamente considerate droguri cu risc ridicat, peste ocean.

La o lună de când au fost plasaţi în arest preventiv şi arest la domiciliu, cei 14 suspecți au revenit în faţa judecătoarei Nora Boiciuc, de la Tribunalul Cluj, pentru a-i cere acesteia să nu prelungească măsurile propuse de procurori.

După ce reprezentantul parchetului şi-a susţinut propunerea de prelungire a măsurilor preventive, Nora Boiciuc a dat cuvântul celor 14 persoane cuprinse în anchetă. Vorbim de inculpaţii arestaţi preventiv: Muntean Cosmin, Muntean Cristian, Piroş Ovidiu Laurenţiu, Poruţiu Dorin Gabriel, Muntean Corina, Pop Denisia Zoiţa, Vermeşan Irina Melania, Litan Iana Dana, Miron Grigore Emilian, Boldiş Axente Sergiu, Dan Cătălin Răzvan, şi  cele patru femei care au fost plasate în arest la domiciliu: Bolojan Laura, Dreve Monica Cristina, Matei Şandor Dana Nadia.

 

Nici nu ştiu de ce sunt aici, azi…

Cosmin Muntean, prezentat de către procurorii DIICOT Cluj ca fiind liderul acestui grup infracţional, a explicat magistraţilor că în cele 30 de zile de arest preventiv s-a apucat să studieze Codul Penal, ajungând la concluzia că nu ştie de ce s-a cerut ca el să mai rămână în arest preventiv încă o lună.

Mai mult, prin pledoaria sa, Muntean i-a solicitat judecătoarei să aibă milă de ceilalţi traficanţi de droguri, din reţeaua sa.

„Inculpatul Muntean Cosmin, având ultimul cuvânt, arată că a stat la termenul de azi şi a ascultat pledoariile tuturor avocaţilor, astfel că are mari semne de întrebare de ce se află în boxă azi. Arată că este economist de profesie însă cât a stat în arest preventiv a citit legislaţia penală şi este conștient de faptul că a greșit. Consideră că luarea măsurii arestului la domiciliu fată de el ar fi mai benefică şi pentru societate dar şi pentru familia sa, întrucât ar putea avea grijă de copii săi, fiica lui fiind studentă iar fiul lui clasa a 3a. Arată că ambii copii au rezultate foarte bune la învățătură. Arată că s-a pus la dispoziția autorităților şi că nu aravea cum să influențeze probele ce urmează a fi administrate întrucât totul se află în custodia autorităților. Arată că s-ar putea ocupa de familia sa dacă s-ar dispune luarea măsurii arestului la domiciliu. Solicită a li se da o şansă tuturor foștilor angajați ai Mac Farmacons întrucât își asumă toată greșeala” se arată în încheierea de ședință.

Familiste nemulțumite

Alte două femei ce făceau parte din rețeaua infracțională, care alimenta America cu medicamente din farmaciile de pe raza județului Cluj, Nadia Matei-Şandor şi Monica Cristina Dreve au invocat faptul că au copii în întreținere, iar măsurile de arest la domiciliu şi arest preventiv le împiedică să fie „mame bune”.

 

„Matei-Şandor Nadia solicită înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar întrucât are doi copii minori în întreținere iar unul dintre ei este cu nevoi speciale care necesită ca tot timpul să fie un adult cu el. Arată că pe lângă aceste două îndatoriri, se obligă să fie la dispoziția organelor judiciare astfel că se poate lua măsura controlului judiciar. Arată că dorește luarea acestei măsuri pentru a i se permite să lucreze cel puțin part-time, însă şi pentru a-şi însoții copilul. Arată că în prezent soțul ei este cel care îl însoțește pe copil” a argumentat inculpata Şandor-Matei Nadia.

Despre Nadia Matei şi Cristina Dreve, procurorii susțin că lucrau cot la cot pentru  livra droguri cu risc ridicat, contra unor sume substanțiale, către clienții de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Bolojan Laura, începând cu anul 2013 şi până în prezent, după ce a pus la dispoziția celorlalți membrii ai grupării comenzile procesate de către inculpatele Buzdugan Ioana, Dreve Monica Nadia, Hodrea Loredana Bianca (fostă CHINTOAN), Matei Şandor Dana Nadia şi Domocoş Cristina Ioana (fostă Bojan) cu privire la medicamentele sub diferite denumiri aflate sub control naţional, dar care conţin ca şi substanţă activă, substanţe care se regăsesc pe Tabelele Anexă nr. II şi nr. III la Legea nr.143/2000 (cum ar fi Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Aiazepam, Midazolam etc.), a comunicat clienţilor detalii privind modalitatea de plată a contravalorii substanţelor respective (condiție necesară pentru expedierea medicamentelor), cunoscând că prin acest fapt contribuie la scoaterea lor din ţară, fiind expediate ulterior în străinătate, în special în Statele Unite ale Americii, prin serviciile Poştei Române, inclusiv serviciile EMS”, arată anchetatorii.

Laura Bolojan s-a plâns judecătoarei că are un copil minor în întreținere ce este clasa a 7-a, cerând instanței să revoce măsura arestului la domiciliu.

 

Nevoie de un loc de muncă

O altă persoană care a surprins la termenul de prelungire a măsurilor preventive a fost Corina Muntean, cumnata patronului Thai Terapy. Femeia a explicat instanței că şi-ar dori să fie în libertate din două motive: pentru ca vrea să muncească şi copilul ei are nevoie de ea.

La fel ca şi ceilalţi, Muntean Corina, soțul ei Cristi Muntean şi cumnatul Cosmin Muntean, sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi complicitate la trafic internațional de droguri de mare risc/ scoatere din ţară fără drept.

Iată schema afacerii clanului Muntean:

Cu toate acestea, măsurile dispuse de procurori au fost acceptate de către judecătoarea Nora Boiciuc. 11 dintre cei 14 inculpați se află în arest preventiv pentru alte 30 de zile, restul fiind sub măsura arestului la domiciliu.

„În baza art.236 C.p.p., admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă ICCJ – DIICOT – Serv. Teritorial Cluj şi, în consecință, dispune prelungirea măsurii arestării preventive luată față de inculpaţii Muntean Cosmin, Muntean Cristian, Piroş Ovidiu Laurenţiu, Poruţiu Dorin Gabriel, Muntean Corina, Pop Denisia Zoiţa, Vermeşan Irina Melania, Litan Iana Dana, Miron Grigore Emilian, Boldiş Axente Sergiu, Dan Cătălin Răzvan, iar în temeiul art.222 C.p.p. şi cea a arestului la domiciliu luată față de inculpatele Bolojan Laura, Dreve Monica Cristina şi Matei Şandor Dana Nadia pe o durată de câte 30 de zile, începând cu data de 25 februarie 2018 şi până la data de 26 martie 2018, inclusiv şi respinge implicit cererile de respingere a propunerii, de revocare şi/sau înlocuire a măsurii formulate în cauză”, se arată în decizia luată de Tribunalul Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *