Din oras

Trafic infernal pe Calea Baciului. Specialistii sustin ca lucrarile de reabilitare a drumului nu vor rezolva problemele

Calea Baciului, mai precis sectorul de drum cuprins intre intersectia cu strada Corneliu Coposu si benzinaria Petrom de la iesirea din oras, a ajuns sa fie sufocata de masinile care stau blocate zeci de minute in trafic. Clujenii care locuiesc in zona se plang ca fac mai mult de o ora pana in centru, iar vestile nu sunt deloc incurajatoare.

Problemele intampinate de soferi pe Calea Baciului persista deja de cativa ani. Traficul in zona, oricum aglomerat, a devenit un cosmar dupa in zona au fost construite mai multe ansambluri imobiliare. Dupa ce ani la rand s-au plans de aglomeratie si de starea proasta a carosabilului, anul acesta, in luna mai, strada a intrat in reparatii.

„Va scriu despre modul infernal in care se circula la intrarea in Cluj dinspre Baciu. Am ajuns la limita rabdarii pentru ca de peste un an suntem disperati de modul in care se circula. Suntem nevoiti sa plecam din Baciu la ora 6.45 pentru a ajunge pe ora 8 la birou in centru. Copiii pleaca la liceu la aceeasi ora si intarzie aproape in fiecare dimineata la prima ora. Poate pe dumnevoastra va asculta cineva, pentru ca e cert ca de noi nu pasa nimanui. Se construieste in continuare fara sa isi puna nimeni problema daca infrastructura este pregatita pentru un astfel de flux”, a scris, exasperata, una dintre citioarele Ziar de Cluj.

 

Drumurile se construiesc sa arate bine, nu sa fie functionale

Pe langa problemele legate de numarul mare de masini care tranziteaza zona, specialistii in domeniu sustin ca oricum lucrarile de reabilitare a zonei nu vor rezolva situatia. Potrivit lor, atat Calea Baciului, cat si Calea Turzii sunt reabilitate sa arate bine, nu sa fie functionale. Mai exact, trotuarele late si benzile de rezerva, folosite de soferi pe post de parcari, ingreuneaza traficul mai mult decat e cazul.

„Pe Calea Baciului problema e ca artera e destul de importanta, e intrarea in oras atat pentru vehiculele care ocolesc Turda pe autostrada, cat si pentru cele de pe ruta Satu Mare, Zalau si partial Baia Mare. Acum e in modernizarea care tine de nu stiu cand si necazul este ca nu sunt si nu vor fi suficiente benzi. Acum este in modernizare, puteau sa foloseasca spatiul pe care il au, dar nu. In loc sa faca suficiente benzi, prefera sa lase o asa numita banda de rezerva, adica tot timpul sa fie masini parcate. Lumea spune ca nu sunt destule benzi, dar cati isi baga masinile in curte? Marea majoritate le lasa pe aceasta banda, din comoditate”, explica Nicolae Filip, sef Laborator de Trafic UTCN.

 

Viteza medie pe Calea Baciului, intre 3 si 5 kilometri pe ora

Mai mult, Nicolae Filip atrage atentia si asupra faptului ca nu exista o sistematizare de organizare a traficului, ceea ce este o alta mare problema in zona.

„Chiar daca s-ar face o sistematizare, nu ajunge sa puna niste indicatoare, trebuie si supravegheata zona. Daca nu exista masuri coercitive, oamenii care sunt obisnuiti sa parcheze pe o banda de circulatie tot acolo isi vor lasa masinile. Noi facem simulari si au vazut si cei din Primarie ce se intampla. Jonctiunea dintre doua fire de trafic inseamna o reducere a vitezei fantastica, de la 15-20 de kilometri ajung la o medie de 3-5 kilometri pe ora”, sustine Nicolae Filip.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *