Din oras

“Tovarășe” Boc, de ce arată Parcul Operei ca în urmă cu 50 de ani?

Cluj-Napoca este orașul paradoxurilor de tot felul. Chiar în centru, în spatele Teatrului Național, se află un parc care arată ca o mini junglă. Este singurul parc din centru în care  poți „călători” în timp, în anii comunismului. Clujenii spun că de 50 de ani nu s-au făcut schimbări importante în aspectul dezolant al parcului.

Parcurile ar trebui să fie în mod normal, oaze de verdeață și liniște, în care să te poți conecta cu natura chiar în mijlocul orașului. Din păcate, în Cluj-Napoca, considerat oraș de cinci stele, avem parcuri cu aspect sălbatic lângă clădiri și construcții moderne. Un exemplu în acest sens este Parcul Operei, un parc care ar trebui să se ridice la înălțimea numelui pe care îl poartă, în schimb e un loc ocolit de civilizație și cultură.
Municipalitatea nu îl întreține, iar cetățenii orașului îl murdăresc și îl vandalizează după bunul plac.

La intrările în parc, ești întâmpinat de imaginea coșurilor de gunoi picate de pe suport sau distruse. Poți număra pe degete coșurile care au mai rămas întregi în tot parcul. Aleile secundare sunt pavate cu dale printre care se ivesc smocuri de iarbă netunse, cimentul de pe aleile principale e spart și crăpat pe anumite porțiuni. Dacă cauți verdeața din parc, în afară de gardurile vii, nu ai șanse mari să te bucuri de ea.
Smocurile de iarbă, peste care sunt aruncate mizerii de-a valma și frunze uscate, nu au văzut o toaletare de zile întregi.  

Cele câteva jardiniere în care municipalitatea ar fi trebuit să planteze flori sunt pline de pământ și fire de iarbă uscate. Parcul Operei are și câteva locuri capcană, unde trebuie să fii atent să nu calci pe cioburi de sticlă, crengi și deșeuri.
În ansamblu, parcul are un aspect trist și comunist, singura pată de culoare fiind aparatele de joacă din zona centrală. Însă și acestea sunt pline de urme ale vandalizării. La tobogane se joacă într-o veselie copiii, iar la câțiva metri distanță pierd vremea mai multe persoane de etnie romă care strigă după trecători. De asemenea, parcul este și dormitor pentru boschetari. Pe o bancă își face somnul de amiază un bărbat cu hainele murdare.  

Clujenii care vor să se relaxeze într-un asemenea cadru, nu au nici o șansă. Cei mai mulți oameni ajung doar în trecere prin parc.

„Nu îmi place. Păcat că nu se întreține mai frumos pentru că e aproape de centru. Nu numai rromii vandalizează, îi acuzăm de obicei pe ei că așa ne-am obișnuit, dar și restul”, ne-a spus o femeie care își trăgea sufletul pentru câteva clipe pe o bancă.

Cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că parcul nu e deloc curat și e o sursă de infecție. Unii își amintesc că în urmă cu 50 de ani parcul arăta tot la fel, dar măcar era mai curat. Primăria nu a făcut aproape nimic de o jumătate de secol ca să înfrumusețeze aspectul parcului, iar polițiștii locali nu îi amendează pe cei care fac mizerie.

,,Ca acum 50 de ani arată. Dar atunci era mai curat. Orașul era mult mai curat în anii ‘60. Atunci dacă aruncai un bilet jos, era 25 de lei amenda. Mare lucru nu s-a făcut, cred că nu s-a plantat aproape nimic. Tot aceeași structură avea parcul, nu s-au modificat decât gardurile vii. Tot în felul acesta arătau și aleile. Nu erau locuri de joacă, erau niște bănci în suporți de beton, cam așa era, doar că mult mai curat. Aleile nu erau asfaltate, dar asfaltul nu are ce căuta în parcuri. Se pun dale pentru pomi, pentru a intra umezeala la rădăcinile lor”, a spus Gheorghe, un pensionar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version