Din oras

Totul despre Noaptea Muzeelor 2015. Ce puteti vizita. Ce lucrari vor fi ascunse. Cum circula mijloacele de transport in comun

Editia din acest an a Noptii Muzeelor este una speciala, fiind marcata de un protest pe care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania l-a propus tuturor muzeelor din tara, in scopul tragerii unui semnal de alarma in problematica retrocedarii cladirilor in care functioneaza aceste lacasuri de cultura. In ultimii ani, peste 120 de sedii de muzee de tara – din care in judetul Cluj sunt sase – in care exista colectii de zeci de mii de piese, sunt gata retrocedate sau aflate in curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu au fost identificate, pana in acest moment, solutii alternative de functionare, situatie unica in Europa si chiar in lume. In acest sens, in cadrul Noptii Muzeelor 2015, fiecare muzeu va selecta un obiect reprezentativ si foarte valoros din colectia detinuta in seara evenimentului, pe care il va acoperi cu panza neagra, pentru a atrage astfel atentia ca, foarte probabil, in viitorul apropiat acel obiect nu va mai putea fi admirat. La Cluj, mai multe piese valoroase, printre care si colectia de kosoni de aur de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei sau praful de mumie de la Muzeul Farmaciei, vor fi acoperite cu o panza sau ascunse.

Ne alaturam protestului muzeelor care au cladiri in pericol, fiind vorba, la nivel national, de 118 institutii carora le este afectat sediul de functionare sau patrimoniul. Protestul consta in ascunderea sau acoperirea unor piese extrem de valoroase, cum ar fi colectia de kosoni de aur de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, praful de mumie de la Muzeul Farmaciei, o pictura a lui Joseph Neuhauser, un tablou la Muzeul de Istorie din Turda, o piesa de ceramica datand din anul 1634 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei sau portretul Veturiei Goga, pictat in 1924 de Camil Ressu, la Muzeul “Octavian Goga” din Ciucea”, a spus directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Salagean.

Cu toate acestea, 14 muzee din judetul Cluj se alatura noptii care permite tuturor iubitorilor de arta sa le calce, absolut gratuit, pragul.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va putea fi vizitat in intervalul orar 16.00-01.00, publicul clujean avand ocazia sa admire gratuit expozitia permanenta intitulata „Cultura populara din Transilvania – sec. XVIII–XX, expozitia tactila „Atinge si intelege – mesajul tactil al obiectelor taranesti traditionale”, “Targul Mestesugarilor” amplasat in curtea muzeului, o demonstratie de gravura realizata de specialistii de la Natura Paper, precum si un recital de acordeon clasic al maestrului Pietro Roffi. De asemenea, in schimbul sumei de 2 lei, vizitatorii vor putea admira si expozitia temporara „Albrecht Dürer – Maestrul gravurii renascentiste” unde vor putea fi vizionate peste 110 gravuri in lemn si cupru.

Acestor evenimente organizate la Palatul Reduta li se adauga altele doua care vor avea loc in Parcul Etnografic „Romulus Vuia”: Sarbatoarea Balmosului Ardelenesc si spectacolul folcloric “Cantec, joc si voie buna”, sustinut de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj. Astfel, incepand cu ora 11.00, va avea loc cea de-a treia editie a Sarbatorii Balmosului Ardelenesc, eveniment organizat in colaborare cu Asociatia crescatorilor de ovine si caprine Ijarul si Asociatia crescatorilor de oi Jucu. De la ora 13.00, Parcul Etnografic va gazdui spectacolul folcloric “Cantec, joc si voie buna” si o parada a portului taranesc de sarbatoare din nordul Campiei Transilvaniei.

Muzeul de Arta Cluj-Napoca va putea fi vizitat gratuit in intervalul orar 20.00-01.00, angajatii acestui asezamant de cultura pregatind un program special dedicat vizitatorilor – „O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expozitii si fotografii de patrimoniu”, care isi propune sa prezinte o suita de activitati culturale si de divertisment, asociate palatului baroc in care functioneaza muzeul. Cu aceasta ocazie va fi introdus in circuitul de vizitare balconul palatului, cu bogate decoratii simbolice, vizitat in decursul istoriei de imparatii Francisc I si Franz Joseph. Publicul va avea ocazia sa participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentati tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. De asemenea, va putea sa viziteze Galeria Nationala, expozitiile temporare si o expozitie de fotografie “Clujul in imagini si fotografii de patrimoniu”, deschisa special cu aceasta ocazie, pentru a evidentia valoarea exceptionala a patrimoniului arhitectural al Clujului.

Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea va putea fi vizitat gratuit in intervalul orar 19.00-22.00, vizitatorii avand ocazia sa admire expozitile permanente din Castel, expozitia memoriala dedicata vietii si operei poetului Octavian Goga, expozitia etnografica din Casa Alba si expozitia memoriala dedicata poetului maghiar Ady Endre aflata in Casa Ady Endre. In acelasi timp, la parterul Castelului, vizitatorii vor putea vedea expozitia temporara de pictura si fotografie, cu piese reprezentative din colectiile muzeului, organizata cu ocazia implinirii a 134 de ani de la nasterea poetului Octavian Goga. Nu in ultimul rand, publicul vizitator va putea asista la doua spectacole sustinute de catre elevii si profesorii scolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj, respectiv un concert de muzica clasica in cladirea Castel, un recital de poezie din creatia lui Octavian Goga si un spectacol de muzica populara din zona Huedin – Ciucea, in cladirea Casa Alba.

Muzeul Apei „Leonida Truta” din Floresti, administrat de Compania de Apa „Somes” S.A., va avea portile deschise pentru vizitatori intre orele 20.00 si 1:30. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la inceputurile functionarii Uzinelor de Apa si Canalizare ale orasului Cluj, unelte specifice activitatii de asigurare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, precum si o colectie inedita de capace de canal din intreaga Europa.

Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj va fi deschis intre orele 09.00 – 01.00, in vederea informarii turistilor si publicului interesat asupra programului evenimentelor derulate de catre institutiile de cultura clujene in cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor” 2015.

In plus, Compania de Transport Public (CTP) are program special pentru Noaptea Muzeelor, autobuzele si troleibuzele urmand să aiba orar prelungit maine noapte. “Mijloacele de transport in comun vor circula, e adevarat, cu o frecventa mai redusa, pana la 1 noaptea”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Liviu Neag, directorul CTP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *