In vizor

TOT ce trebuie să știi dacă ai simptome asociate infecției COVID-19 sau dacă ești contact direct: pe cine suni, când te testezi, de unde îți iei concediu medical

Ați fost diagnosticat cu COVID-19 sau sunteți contact direct al unei persoane diagnosticate pozitiv? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați. 

Daciana Toma, secretar al Societății Naționale de Medicina Familiei explică pe înțelesul tuturor ce trebuie să facă persoanele diagnosticate pozitiv cu coronavirus, dar și persoanele cu care aceștia au intrat în contact.  

”Pentru persoanele care au un test pozitiv și sunt asimptomatici sau au simptome ușoare, problema nu este că te-ai îmbolnăvit ci că ai nevoie de concediu medical, iar cei din casă sau de la locul de muncă au nevoie de concediu de carantină. Concediu medical are termen de eliberare 30 de zile de la ultima zi de carantină, izolare. Ar trebui să nu depășești acele zile, să intrați în posesia acelei decizii de la DSP pentru că medicul de familie nu mai poate să îți dea concediu”, potrivit medicului Daciana Toma. 

ATENȚIE! Verificați deciziile de la DSP să fie conforme cu realitatea. Sunt scrise de mână și pot exista erori. Medicii scriu concediul pe perioada scrisă în decizie. Pacientul are obligația să verifice ce scrie în decizie. După 14 zile se duce la muncă, dar primește concediul medical doar după ce îi vine decizia.  

Ai simptome asociate infecției SARS-CoV-2. Ce trebuie să faci? 

Dacă o persoană care are cel puțin trei dintre simptomele asociate infecției cu coronavirus această trebuie să sune imediat la medicul de familie care în urma unei evaluări telefonice îi recomandă sau nu să sune la 112 pentru testare. 

”Un pacient are anumite simptome care ar putea fi: febră, astenie, dureri de cap, dureri de mușchi, nas care curge, dificultăți de respirație, pierderea gustului sau a mirosului. Dacă are oricare trei dintre aceste simptome devine un caz suspect. La copiii până în 16 ani vărsături sau diaree care nu pot fi asociate cu alimentația te face să te gândești că este vorba de o infecție cu SARS – CoV-2. Acest pacient sună medicul de familie care evaluează situația și îi recomandă sau nu să sună la 112 pentru testare. Vorbim despre un caz confirmat când avem analiza de laborator, până atunci vorbim de suspiciune, caz probabil. Dacă nu aveți un medic de familie sunați direct de la 112, și ei pot evalua telefonic cazul și apreciază în ce măsură e cazul să vină să facă testare sau nu”, explică medicul Toma.

Cine este considerat contact direct al unei persoane diagnosticată pozitiv? 

Contactul direct este acea persoană care a avut contact cu o persoană diagnosticată sau care trăiește în aceeași gospodărie cu un pacient diagnosticat.  

”Pentru a fi considerat contact direct trebuie să fi avut contact față în față minim 15 minute, sau s-a aflat în aceeași sală de clasă, sală de ședințe sau sală de așteptare minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri în ultimele 14 zile. Din momentul în care DSP este informată despre un caz pozitiv are 24 de ore să facă ancheta epidemiologică. Ei bine. în Grecia toți contacții direcți sunt imediat testați, deoarece în acest fel se evită să împrăștie virusul și acasă”, potrivit lui Daciana Toma.

În România există un vid legislativ deoarece persoanele care locuiesc în aceeași casă cu o persoană considerată contact direct nu intră în carantină, ei nu beneficiază de concediu, astfel că pot să meargă la muncă, existând riscul să fie asimptomatici și să infecteze și alte persoane.  

”Atunci când o persoană este declarată contact direct, membri lui de familie nu sunt încadrați în niciun fel în legislație. Din punct de vedere legal nu există nicio prevedere pentru tine. Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu cel din gospodărie care e contact direct. Dacă un contact direct începe să aibă simptomatologie în secunda doi trebuie să sune la medicul de familie. Până în momentul în care acea persoană nu este confirmată pozitiv ceilalți membri ai familiei, de acasă sau de la locul de muncă își continuă viața în mod obișnuit, nu există legislație pentru ei. În momentul în care vorbim de o luptă pentru a stopa pandemia ar trebui să facem lucrurile ca la carte. Anchetele epidemiologice să fie făcute riguros, iar contacții direcți să fie evaluați”, explică medicul.

Medicul atrage atenția asupra faptului că mult lăudată platformă care trebuia să rezolve problemele de comunicare între laboratoare, DSP, medici de familie și pacienți nu este funcțională. 

”Din 4 noiembrie ar trebui să fie utilizabilă platforma Corona Forms unde toată lumea știe de toată lumea. Conform prevederilor legale atunci când un test e pozitiv ajunge la DSP și de acolo se transmite automat către medicul de familie și către pacient. Am primit acest mesaj doar pentru un pacient, m-au mai sunat doi pacienți că sunt pozitivi, dar nimeni nu m-a contactat pentru ei. Prin această platformă, contacții direcți ar trebui ca în maxim 24 de ore să primească acea decizie de carantinare. Când citești legea sună bine, neplăcut e când te lovești de aceste lucruri”, explică medicul Toma.

Care este diferența între carantină și izolare? 

Dacă ai fost diagnosticat pozitiv beneficiezi de izolare. În timp ce contacții direcți beneficiază de carantină. 

”Pacienții carantinați stau acasă 14 zile de la momentul când contactul lor a fost diagnosticat pozitiv. Dacă are simptome se va testa și intră în izolare 14 zile dacă este pozitiv. Pot fi persoane care stau 28 de zile acasă. Când trec cele 14 zile de carantină poate merge la muncă fără să facă vreun test. Contacții direcți ar trebui să fie anunțați de DSP, potrivit legii, dar de fapt se află din gură în gură. Pacientul ipozitiv se izolează acasă 14 zile din momentul în care are buletinul de analiză cu testul pozitiv. Pacientul pozitiv izolat la domiciliu e urmărit de medicul de familie 14 zile, iar dacă la finalul celor 14 zile nu mai are simptomatologie, după 14 zile se duce la muncă fără testare. Pe parcursul a 90 de zile, dacă nu are simptome nu trebuie să repete testul. Dacă totuși repetă testul și este pozitiv și nu are simptome nu mai trebuie să stea în izolare”, mai menționează medicul Daciana Toma. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *