Din oras

Tot ce nu stiati despre incaltaminte si istoria lor

Stiati ca in Evul Mediu se utiliza un tip de incaltaminte care, de fapt, era o bucata de lemn legata de piciorul acoperit cu un ciorap de lana sau ca cizmele erau atat de scumpe incat oamenii preferau sa mearga desculti prin noroi si sa le incalte abia cand ajungeau la oras?

Aceste lucruri, precum si multe alte curiozitati le pot afla clujenii care trec pragul Muzeului Etnografic pana in 26 mai. Aici este o expozitie mai putin obisnuita, care trateaza incaltamintea si evolutia ei de-a lungul timpului, atat la sat, cat si la oras. Intitulata “Doua piese – o pereche. Incaltamintea: forme, tehnici, functii”, expozitia aduce in centrul atentiei mai multe modele de cizme, opinci, sandale, dar si sosete din lana, asa cum se purtau odinioara in satele transilvanene. Alaturi de exponate sunt adaugate si explicatii privind modul de productie a diferitelor tipuri de incaltaminte din trecut.

Astfel putem afla ca “Otzi, omul gasit intr-un ghetar in Alpi, care a trait acum circa 5.300 de ani, avea o incaltaminte din impletitura de plante, acoperita cu bucati din piele si captusita cu iarba uscata. In pesterile din Fort Rock SUA s-au descoperit incaltari impletite din plante facute acum 10.000 de ani. Acest tip de incaltaminte impletita persista mult timp, il revedem chiar si in epoca moderna in Ucraina, Belorusia, Polonia, Finlanda si chiar in Romania”.

Nu intotdeauna incaltamintea era folosita. Spre exemplu, in Evul Mediu, calugarii umblau desculti pentru a asuma si afisa saracia si umilinta.

Cizmele erau piese scumpe, unele (mai ales cele rosii) fiind foarte sensibile la umezeala si la noroi. Pentru a le proteja, femeile din Transilvania gaseau metode inedite, spre exemplu salajencele faceau drumul din sat pana la targul din oras desculte, ducandu-si cizmele rosii in mana si incaltandu-le abia la marginea orasului. Fetele maghiare din zona Calata procedau la fel pe timp noroios, in cel mai bun caz mergand spre biserica cu cizmele vechi si cu cele noi la subrat”, se mai arata in expozitie.

Cateva note explicative in cadrul expozitiei au fost dedicate si breslei pantofarilor, fiind printre primele bresle infiintate in Transilvania.  Biletul de intrare in Muzeu costa 3 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *