Analiza

Topul cartierelor din Cluj-Napoca în care se fac cele mai puține tranzacții imobiliare

O analiză imobiliară recentă arată că cele mai dorite cartiere din Cluj-Napoca sunt Zorilor, Andrei Mureșanu, Gheorgheni și Mărăști. La polul opus, se află Iris și Dâmbu Rotund care nu sunt deloc atractive pentru cei interesați să își închirieze sau să își cumpere o locuință. Cum se explică faptul că prețurile nu diferă mult în aceste cartiere față de cele de top?

Topul celor mai puțin râvnite cartiere din municipiu arată în felul următor: pe primul loc se află Iris, pe locul doi, Dâmbu Rotund, urmat de Borhanci, Baciu și Someșeni. Cumpărătorii sau cei care vor să închirieze manifestă interes scăzut față de cartierele periferice. Când aleg cartierul se ghidează după câteva criterii: distanța față de centru și față de cele mai importante puncte de interes.

„Depinde foarte mult de bugetul clientului, însă factorul definitoriu e distanța față de centru. Cu cât mai departe, cu atât mai puțin căutate, în principiu. Ce se poate enumera aici e zona de Baciu, Dâmbu Rotund, Someșeni, Iris, adică extremitățile orașului”, a declarat Bogdan Petrovai, agent imobiliar la Blitz Imobiliare.

Cele mai puține tranzacții se încheie și în cartierele aflate în plină dezvoltare.

„Cele mai puține tranzacții se fac și în Borhanci care este în plină dezvoltare. Motivele sunt proximitatea față de vechile platforme industriale, accesul mai greu spre toate cartierele, dar și datorită faptului că majoritatea sunt case în zonă”, a afirmat și agentul imobiliar Tudor Marc de la Welt Imobiliare.

Chiar dacă raportul cerere-ofertă diferă extrem de mult între cartierele centrale și cele periferice, în ceea ce privește prețurile, acestea sunt în creștere și în cartierele cele mai puțin căutate pe piața imobiliară.

„Prețurile în aceste cartiere sunt mai mici, bineînțeles, dar față de anii trecuți sunt în creștere. Chiar dacă nu sunt atât de căutate ca și cartierele centrale, crește cererea și aici, dar încă nu sunt la același nivel de preț”, a spus Bogdan Petrovai.

Agenții imobiliari mai spun că această tendință în ceea ce privește alegerea cartierelor din Cluj-Napoca se va menține și în viitor, însă prețurile sunt în continuă schimbare.

„Pentru cel mai ieftin apartament în Borhanci există oferte de vânzare începând cu 1050 de euro/mp, la fel și în Dâmbu Rotund. În Bună Ziua nu o să găsești sub 1200 euro semifinisat. Bineînțeles, prețul de închiriere e direct proporțional cu prețul de achiziție ca în orice piață imobiliară matură. E o statistică care se menține tot timpul. Acestea sunt zonele cele mai puțin atractive. De exemplu, nu prea sunt părinți care să caute pentru un student la Facultatea de Informatică apartament pe Bulevardul Muncii. Se duce fie în Zorilor, fie în centru sau în cartierele clasice și în ultimă instanță , dacă bugetul nu permite, se duc acolo”, a conchis Tudor Marc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *