Analiza

TOP 50 cele mai PROFITABILE companii de IT din Romania. Clujul ia fata Bucurestiului la profitabilitate prin ENDAVA si AROBS. De fapt, in maximum 4 ani, Clujul poate deveni capitala IT-ului romanesc. Vezi pe ce cifre ne bazam in analiza noastra

Ziar de Cluj v-a obisnuit mereu cu analize economice interesante, care fac valva la nivel national. Mai tineti minte analiza ASTA, scrisa acum 2 ani si jumatate in care demonstram PE CIFRE ca  multinationalele aciuate in Romania isi bat joc de tara noastra si ca declara prea putin profit? Doamne, cate injuraturi am primit la ziar si pe „persoana fizica” pentru demonstratia mea. Acum cateva zile, Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat un acord „istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit „de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor. Nasol pentru ele, bine pentru tari precum Romania.

Un mare adevar care va deranja trebuie spus de catre mine fara nici un ocolis: 90 la suta din marile firme din IT-ul prezente in Romania au „furat” ani de zile Statul Roman declarand profituri minuscule, scotand profitul afara sau „dramuindu-l” prin suveici gen: firma-mama din grup face o comanda de soft pe X euro ora catre subsidiara din Germania care, la randul ei, angajeaza pe subsidiara din Romania servicii pentru crearea aceluiasi soft, dar la jumatate de pret. 

Timpurile alea s-au cam terminat. Incepand de la anul, veti vedea profituri semnificativ marite, caci multinationalele vor fi obligate sa devina transparente. 

Un alt adevar este ca IT-ul ramane singurul sector care creste in continuu de peste 10 ani de zile si ca deja contribuie semnificativ la PIB. Din pacate, dezvoltarea acestui sector nu intra decat declarativ in atentia guvernantilor. Desi el creste, si creste, si creste pana la un nivel la care, de exemplu, in 2020, cifra de afaceri cumulata a (doar) primelor 50 de companii din Romania ce fac bani din CAEN-ul 6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client) sa fie de 1,9 miliarde de euro. 

 

Inca e bine cu Romania

 

In ciuda tuturor previziunilor, „dumelor” lansate de pseudo-analisti economici, a carcotasilor de serviciu, Romania ramane o tara super interesanta pentru peisajul IT global din doua motive:

– este mai calitativ decat IT-ul indian si pakistanez si mai ieftin decat serviciile prestate de programatorii americani sau vest-europeni

– suntem pe fusul orar potrivit „cat de cat”, astfel incat Romania poate fi la dispozitia multinationalelor europene sau ale subsidiarelor regionale ale marilor corporatii locate in Europa.

 

Am ales pentru dumneavoastra sa facem doua topuri 50. Un top 50 cu cele mai profitabile firme din Romania, si unul cu firmele care au cele mai mari cifre de afeceri din Romania. 

Schimbarile sunt uluitoare. Sigur ca Clujul conta in aceste topuri pana acum cativa ani, dar niciodata pana in 2020 nu s-a intamplat ca Clujul sa ocupe cu tupeu nu unul, ci doua locuri in top 5 cele mai profitabile firme de IT din Romania. S-a intamplat in 2020. Endava a rupt gura targului, ocupand locul 1, cu 15,1 milioane de euro profit net, in timp ce adevarata surpriza abia acum vine: aparent micuta firma AROBS a crescut mare de tot, caci a furat locul 4 cu un profit net de 8,2 milioane de euro pe 2020. Wow, asta chiar ca e stirea saptamanii. 

De fapt, doua branduri clujene trebuie aplaudate pana la transpiratie: AROBS si FORTECH, ultimul dintre ele intrand cu doua firme in top 50 firme profitabile pe Romania! Prin cele doua firme, grupul Fortech a facut pe 2020 nu mai putin de 5,7 milioane de euro!

De ce sunt atat de importante ACESTE doua firme clujene fata de restul firmelor clujene de IT din top (nu ca nu trebuie aplaudate si ele)? Fiindca sunt singurele firme clujene ROMANESTI din top, detinute de antreprenorii Voicu Oprean (AROBS) si Calin Vaduva (FORTECH), pionieri ai IT-ului clujean care au inceput de jos tare si au urcat constant, adeseori prin pasi prea mici pentru gustul unora. 

Cand NTT Data Romania din Cluj dadea petreceri de sute de mii de euro anual si ani la rand, AROBS si Fortech construiau, mai incet, dar mai trainic. Oprean si Vaduva nu au avut in spate trusturi, nici fonduri de investitii si nici guverne, iar azi stau demni pe locuri fruntase in topul profitabilitatii, in timp ce NTT Data Romania a DISPARUT din topul profitabilitatii romanesti declarand pe 2020 un mizilic de cateva sute de mii de euro, adica exact cat „spargea” fostul CEO Daniel Metz la un chef corporate in 2018, de Craciun!

Sa se noteze si faptul ca Fortech si Arobs declara ca profit un procent net superior din cifra de afaceri fata de marile nume din Cluj sau Bucuresti. Dar si ca FORTECH, cu doar una dintre firmele din top 50 (caci are doua companii in top, de fapt), se situeaza pe un superb loc 14 ca marime in randul companiilor de IT din Romania.

 

Clujul, mari sanse sa devina capitala Romaniei la IT

 

Ca jurnalist, stiti ca am fost mereu rezervat in a proslavi Clujul fara temei. Dar, in acest caz, se cuvine sa ne bucuram: in cativa ani, nu multi, Clujul poate lua fata Bucurestiului, si inca definitiv, devenind capitala IT-ului romanesc. Si asta ne-o arata cifrele pe 2020. 

In topul pe orase al celor mai profitabile firme din Romania din domeniul IT Bucurestiul inca conduce cu 43,6 % procente din profitul total, in timp ce Clujul e locul 2 cu 34,1% din profitul cumulat. 

In topul pe orase al celor mai mari firme din IT ca cifra de afaceri, Bucurestiul e intr-adevar mult in fata, cu 58.02%, dar Clujul isi consolideaza locul 2 cu cei 27,8 la suta. 

Cum se poate intampla asta? Pai, simplu: Clujul are nevoie de inca 5-6 „grei” din IT-ul global care sa isi faca „cuib” in inima Transilvaniei. Sau trebuie ca din actorii existenti deja, cativa sa se decida sa consolideze si mai tare subsidiarele de la Cluj. Nu e deloc imposibil.

Un lucru e cert: creierele romanilor valoreaza acum mai mult ca aurul. Si ar putea produce pentru tara mai mult decat credem. Doar ca noi, ca Stat, nu credem asta.

 

TOP 50 FIRME ROMANESTI IT DUPA PROFIT

 

 

TOP 50 FIRME CLUJENE IT DUPA PROFIT

 

 

TOP 50 FIRME BUCURESTENE IT DUPA PROFIT

 

TOP 50 FIRME ROMANESTI IT DUPA CIFRA DE AFACERI

 

TOP 50 FIRME IT CLUJENE DUPA CIFRA DE AFACERI

 

TOP 50 FIRME IT BUCURESTENE DUPA CIFRA DE AFACERI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version