Sanatate

Top 10 boli care îi omoară pe clujeni. Jumătate din populație este bolnavă

Aproape jumătate din populația județului Cluj este bolnavă. Statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj arată că 293.500 de persoane au cel puțin o boală cronică. Dacă luăm în considerare datele recensământului din 2011, populația județului Cluj este de 691.000 de locuitori, de unde deducem că aproape jumătate din clujeni sunt bolnavi.

Bolie de inimă și ale aparatului circulator sunt afecțiunile care fac ravagii printre clujeni. În trimestul I al acestui an, în evidențele DSP Cluj se aflau 98.085 de pacienți cu boli hipertensive, acestea fiind afecțiunile care ocupă locul I în clasament. Cel puțin un aspect este îmbucurător –  numărul bolnavilor este aproape la fel din 2013 până acum. Bolile hipertensive conduc detașat în topul afecțiunilor cronice ale clujenilor.  

Locul 2 în clasament este ocupat cardiopatia ischemică. Nu mai puțin de 40.710 cazuri se află în evidențele medicilor. Cazurile de cardiopatie ischemică sunt în scădere față de ultimii patru ani, cu aproximativ 4.000.

Locul 3 revine diabetului zaharat. 29.674 de clujeni suferă de această boală. Față de anul trecut, cazurile sunt în creștere cu doar 200 de cazuri, dar comparativ cu ultimii trei-patru ani, numărul bolnavilor de diabet zaharat a scăzut cu 5-6.000 de cazuri.

Tumorile maligne sunt pe locul 4 în topul bolilor clujenilor. 18.757 de persoane cu tumori maligne sunt în evidența medicilor, în trimestrul I al acestui an. Numărul persoanelor cu astfel de afecțiuni se menține constant din 2013 până acum.

Locul 5 este ocupat de bolnavii de boli pulmonare cronice obstructive. 15.476 de persoane au aceste boli, în scădere cu câte 2-3.000 de cazuri față de anii precedenți.

Pe locul 6 se află tulburările mentale și de comportament, cu 14.475 de cazuri, în evidențele medicilor în trimestrul I al acestui an. Și aceste probleme de sănătate sunt în scădere cu 1-2.000 de cazuri față de anii precedenți.

Locul 7 este ocupat de obezitate, cu 12.632 de cazuri. Numărul persoanelor care suferă de obezitate este aproximativ constant din 2017 până acum.

Locul 8 în clasament revine bolilor cerebro-vasculare, cu 10.596 cazuri. Anul trecut, au fost în evidențele medicilor peste 12.000 de cazuri, iar în urmă cu doi ani, au fost aproape 11.600 de cazuri.

Pe locul 9 se află gușa simplă și nodulară netoxică, cu 9.368 de cazuri. Numărul bolnavilor de această afecțiune se menține aproximativ la fel în ultimii patru ani.

Bolile psihice sunt pe locul 10 în clasament, cu 8.296 de bolnavi, în evidențele medicilor. Numărul cazurilor este în ușoară creștere cu câteva sute de cazuri față de anii precedenți.

Medicii spun că explicația pentru numărul mare de cazuri de boli cronice este aceeași peste tot în lume. Stilul de viață este responsabil.

“Explicația simplă este aceeași ca la nivel mondial, și anume un stil de viață nesănătos, adică alimentație nesănătoasă, lipsă de mișcare, sedentarism. Diabetul zaharat este o boală periculoasă, se poate chiar muri de la această afecțiune”, precizează conf. dr. Ioan Vereșiu, directorul Centrului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Potrivit medicilor, dacă oamenii ar mânca mai sănătos și ar face mai mult sport, bolile cronice s-ar reduce cu cel puțin un sfert.

„Obiceiurile de viață sunt cele vinovate, iar alimentația este pe primul loc în cazul hipertensiunii arteriale. O dietă bogată în vegetale și cu mai puține grăsimi este cea care face să se normalizeze și tensiunea pentru că vasele de sânge nu mai suferă. Sedentarismul este un alt factor. Noi suntem preocupați de multe probleme, dar de sport mai puțin și e cunoscut faptul că nu fac infarct cei care practică sport. Dacă populația, la nivelul orașului nostru, ar duce o viață sănătoasă ca și alimentație și ar fi bogată în activități fizice, mai ales sport, cel puțin la jumătate, dacă nu la un sfert, s-ar reduce evenimentele cardiovasculare. Medicamentele au și ele rolul lor atunci când oamenii au ajuns la un stadiu al bolii care necesită o medicație, dar prevenirea acestor boli care ucid se face printr-un regim de viață cât mai sănătos”, explică medicul de familie Călin Florescu.

Până și mortalitatea poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos.

“Peste tot în lume, pe primul loc este mortalitatea prin boli cardiovasculare – infarct, accident vascular cerebral. Și în România este la fel. Pe locul doi sunt tumorile. Toate pot fi prevenite printr-o viață sănătoasă. Expunerea la stres declanșează tumorile, deci se recomandă evitarea traumelor psihice și fizice”, conchide Călin Florescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *