Focus

Tommy Cash despre scandalul manelei puse la EC: Este „înjositor, oribil și șocant” că „există oameni care consideră că un stil de muzică e destinat săracilor și needucaților” și hilar că organizatorii EC „se consideră prea elitişti"

Vice a stat de vorbă cu Tommy Cash despre scandalul manelei care a împărțit Electric Castle în două. Artistul a primit sute de mesaje care înjură festivalul și câteva care-i transmit să nu se mai întoarcă niciodată în Bonțida.

Rapperul estonian Tommy Cash a pus manele vineri noapte la Electric Castle (EC), după ce și Salvatore Ganacci a pus la Neversea, acum două săptămâni, aceeași piesă: Adrian Minune – „Așa sunt zilele mele”. Un hit nemuritor al anilor 2000, maneaua a propulsat instant ambii artiști în inimile românilor.

Mai întâi vine șocul, exprimat pe Facebook: „CE PULA MEA E ASTA?” „Ce țară de căcat!”. Apoi speranța că nu e adevărat: „înregistrarea e de la Neversea sau de la Electric?”, „E un edit sau e REALITATEA?!”. Nu ajută postarea în care organizatorii EC îi mulțumesc artistului pentru show și-l anunță că a fost ultimul său concert în cadrul festivalului.

Statusul ăsta declanșează un război civil clasic de internet, între populația ascultătoare de manele și populația care nu înghite acest gen muzical. Se fac între ei proști, tălâmbi, cocalari, ipocriți și „molii atrase la nesfârșit de lampa aprinsă a morții”, apoi se împart de la sine în câteva categorii distincte.

Cei care-l consideră pe Tommy „our true slav king” și cei care cred că e „un cancer”. Ăia care știu că a făcut o super memă, să se distreze, și ăia care sunt convinși că a făcut „o obrăznicie”, ca să șocheze.

Oamenii care critică EC că au adus artistul versus cei care blamează organizatorii că i-au dat interzis. Cei care cred că organizatorii dau dovadă de intoleranță: „Lineup-ul vostru dădea impresia că promovează diversitatea” versus cei care sunt de acord cu varietatea, atât timp cât nu include maneaua: „Nu e rasism. E diferențiere de stil de muzică”.

Unii se enervează pe publicul care a apreciat maneaua: „Nu mușamalizați faptul că sunteți cocalari”, alții se supără pe ăia cărora nu le-a plăcut: „Mari hipsteri sunteți toți, dar la nunți si chefuri vă rupeți coloana pe manele”. Unii se oftică pe Minune: el de ce nu pune Armin van Burren la concertele lui? Alții ar vrea ca Tommy Cash să fi ales altă manea din acest repertoriu bogat de pe care poporul român îl oferă.

Cine este Tommy Cash și de ce a pus manele?

Tommy Cash face asta: pune ironic în seturile lui muzică specifică țării în care cântă. Vine din Estonia și consideră că are suflet de est-european, chestie care se vede și în referințele balcanice din muzica sa, ilustrată cu elementele de kitsch și cu obiceiurile de prost gust din țările post-sovietice. „Am primit acestă piesă de la un prieten. Mi s-a părut ca orice altă «melodie amuzantă din trecut». Toate țările, mai ales Europa de Est, au muzica lor pop proastă din anii 90. Eu vin dintr-o astfel de țară și asta chiar înseamnă ceva pentru mine”, a spus el pentru VICE.

Numai că n-a fost vorba doar de manele.

„La concert s-au proiectat tot felul de imagini, de la ceea ce păreau stock photos/clips cu animale domestice la secvențe porno și ceva BDSM. Pe scenă, Tommy se autofelicita (I want to thank myself and only myself), pentru cine a ajuns”, transmite corespondentul VICE la fața locului, Iulia Roșu. Tot ea a povestește că lumea a dansat pe manea, a aplaudat, a cântat și doar câțiva l-au fluierat mai din spate, „dar nu s-a simțit mare pagubă”.

Nu și pentru organizatorii festivalului.

Ce zice Electric Castle?

Cum Tommy nu era la prima prezență, organizatorii erau conștienți de faptul că este „un artist extravagant”. Dar după concertul de vineri, au realizat că nu sunt în aceeași linie creativă cu el.

„Tommy a preferat să aducă în show-ul său o linie muzicală și vizuală mult prea explicită, care arată lipsă de respect față de publicul nostru. Asta implică și continuarea neoriginală a controversei de la Neversea, doar de dragul promovării. Îl iubim pe Tommy pentru atitudinea sa antipolitical correctness”, explică pentru VICE managerul de comunicare Electric Castle, Andi Vanca.

Organizatorii își asumă reacția emoțională pe care au avut-o pe Facebook și derularea show-ului până la capăt, „pentru că nu vom cenzura niciodată exprimarea artistică a celor invitați în festival”, dar precizează că nu-și doresc să mai continue relația cu acest artist.

Ce zice Tommy Cash?

Tommy este de acord cu acest plan. A primit sute de mesaje pe Facebook și Instagram care înjură EC și câteva care-i transmit să nu se mai întoarcă niciodată în Bonțida. „Le voi urma sfatul”, mi-a spus el. Apoi explică cum i se pare „înjositor, oribil și șocant” că „există oameni care consideră că un stil de muzică e destinat săracilor și needucaților” și hilar că organizatorii EC „se consideră prea elitișiti” ca să-l lase să incorporeze în setul său o piesă care a fost cântată în trecut în România.

„Nu voi mai cânta niciodată la Electric Castle, până când promoterii nu se vor autoeduca să fie buni cu persoanele mai puțin norocoase și nu se vor opri din a înjosi oamenii pentru gustul lor muzical sau backgroundul cultural”, mai spune artistul. EC a avut anul acesta angajați în festival trei sute de romi, majoritatea din Bonțida. Persoanele cu deficiențe de auz au avut intrare liberă, un ring de dans special conceput pentru ei și o traducătoare a versurilor în limbajul semnelor.

Maneaua lui Tommy Cash la Electric Castle a fost un moment scurt despre care se vorbește lung, până vine Untold, unde toată lumea speră că „Adrian Minune va cânta live” și „va băga tot setul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *