Din oras

Toamna a luat autoritatile clujene pe nepregatite – ploaia intarzie lucrarile din centrul orasului

Cand muncitorii au inceput sa sparga strazile orasului la inceputul primaverii, nimeni n-ar fi crezut ca toamna va prinde Clujul inundat in noroaiele santierelor care n-au mai fost niciodata inchise. Cu toate acestea, lucrarile, deja in intarziere cu cateva luni, se vor mai intinde pe inca o perioada buna de timp. Raspunzatoare pentru aceasta situatie nu se face doar municipalitatea clujeana, ci si…ploaia.

De mai bine de cinci luni, centrul orasului s-a transformat intr-un imens santier. Si oricat de nemultumiti ar fi pietonii sau soferii de aceasta schimbare, excavatoarelor nu le pasa. Strazile sunt sapate, in continuare, fara mila, iar reparatiile nu par sa apara in viitorul apropiat. Asta desi primarul Clujului promitea ca unele strazi vor fi inaugurate cu funda rosie inca de acum cateva luni. Strada Avram Iancu, de exemplu, declara mandru Emil Boc, urma sa fie inaugurata la finalul lunii iulie. De atunci au trecut doua luni, strada e in continuare in reparatii, iar constructorul nu a primit niciun fel de mustrare, nici macar scrisa. Strada Horea, o alta artera importanta a orasului care e de nerecunoscut in acest moment, trebuia sa fie predata ca noua in data de 15 septembrie.

Pe strada Memorandumului, lucrarile vor fi finalizate la sfarsitul lunii mai. (…) Incepand cu 1 mai, intram si pe Avram Iancu, pana pe 30 iulie”, declara primarul Emil Boc in primavara. Lunile au trecut, muncitorii au spart, dar de reparat au terminat abia dupa mult timp. Asta in cazul strazii Memorandumului, pentru ca strada Avram Iancu inca arata ca dupa razboi, iar data de 30 iulie a trecut deja de doua luni. Iar situatia de fata  sa mai dureze o perioada buna.

De mai bine de o saptamana, pe santiere e prea putina miscare; din cauza ploii, muncitorii nu pot sa avanseze. Au intevenit lucrari neasteptate, termenele de finalizare ale lucrarilor au fost depasite cu luni bune, iar “toamna a luat autoritatile pe nepregatite”. Acum, santierele sunt pur si simplu inchise – lucrarile nu se pot efectua pe ploaie.

Totul depinde de specificul lucrarilor din momentul de fata. La lucrari de compactari terenuri, pamanturi, cu siguranta, nu se poate face nimic pe ploaie. Daca au trecut de faza asta si au ajuns la piatra, nu ar trebui sa fie oprite lucrarile”, spune constructorul Ioan Bene, proprietarul firmei Napoca Constructii SA.

Aceasi lucru il spune si Dan Mihancea, seful firmei de constructii Strabag.

Nu se poate turna asfalt pe ploaie, fara doar si poate. In rest, depinde in ce stadiu sunt lucrarile in momentul in care sunt surprinse de ploaie. Daca se lucreaza la terasament, e normal ca daca nu se dreneaza apa si sta in corpul drumului, nu se poate trece la nivelul urmator. Daca este turnat un strat de asfalt anterior, abia apoi se poate trece la nivelul celalalt”, a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

Pentru aceste intarzieri, niciun constructor nu a fost penalizat, spun reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Nu s-au dat amenzi, pentru ca termenele avansate sunt relative. Intreg proiectul de refacere a strazilor are termen de finalizare sfarsitul anului”, spun acestia.

Cu alte cuvinte, datele avansate de primarul Emil Boc nu sunt decat declaratii politice. Constructorii nu sunt nici mustrati, nici penalizati, pentru ca datele facute publice de catre primar, de fapt, nu exista. In acest caz, se explica de ce, lucrarile de pe strada I.C.Bratianu au fost finalizate abia la 7 luni dupa termenul de finalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *