In vizor

Titus Corlăţean şi Ben Oni Ardelean au prezentat cazul unei familii de români din Suedia, cărora le-au fost luate fetele, ele fiind „deţinute ilegal, abuziv şi împotriva dorinţei părinţilor, de statul sudez”

Senatorul PSD Titus Corlăţean şi senatorul PNL Ben Oni Ardelean au prezentat, luni, un caz similar cu cel al familiei Bodnariu din Norvegia sau al familiei Furdui din Germania, în care copiii români au fost preluaţi abuziv de către autorităţi, fiind vorba despre cazul unei familii de români din Suedia, care au două fetiţe, una de 11 ani neîmpliniţi şi a doua 10 ani. Social-democratul a spus că a solicitat repatrierea şi nu a primit niciun răspuns, până în prezent, şi cei doi parlamentari sunt pregătiţi pentru ”o misiune la Stockholm”.

„Un nou caz dramatic cu o familie de români care locuieşte în Suedia. Cele două fiice, Sara şi Diana, care au fost luate abuziv de către asistenţa socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte. Două fete, cu cetăţenie română exclusivă, sunt deţinute ilegal, abuziv şi împotriva dorinţei părinţilor, de statul sudez. Am încercat gestionarea la solicitarea părinţilor, gestionarea discretă pe canale diplomatice timp de aproape un an şi jumătate a acestui caz dramatic. Colaborarea cu instituţiile româneşti guvernamentale a fost foarte bună, o spun de la bun început – Ministerul Familiei, Autoritatea pentru Protecţia Copilului, Ministerul de Externe, direcţia consulară, ambasada s-au implicat. Toate eforturile noastre până acum nu primit niciun fel de răspuns din partea statului suedez. Conferinţa de presă de astăzi însă este determinată de o situaţie dramatică şi mă refer la o nouă tentativă de suicid a uneia dintre fetele care au fost luate de asistenţa socială. În esenţă, despre ce este vorba, familia Samson, Daniel şi Bianca cu două cele două fiice, Sara şi Diana, la sfârşitul lui decembrie în 2022 au intrat într-o situaţie care a marcat şi marchează această familie într-o manieră îngrozitoare”, a explicat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament.

El a povesti că pe 2 decembrie, „asistenţa socială dintr-o comună din Suedia intervine şi ridică de la şcoală cele două fete, Sara şi Diana, Sara la 11 ani neîmpliniţi, Diana 10 ani”.

„De la acel moment familia trăieşte o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situaţia? Într-o discuţie în familie fetiţa cea mare, Sara, solicită imperativ părinţilor să i se cumpere un machiaj şi un smartphone. Părinţii îi răspund: «Eşti prea copil, eşti încă un copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj. Ţi-am luat un laptop cu acces la internet şi la şcoală, şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie». Ştiind că la şcoală, fetele spuseseră, copiii foloseau smartphone-ul pentru a accesa inclusiv site-uri pornografice. În mod firesc, părinţii care sunt crescuţi în familia creştină au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie, ceea ce s-a şi întâmplat”, a mai precizat Corlăţean.

Senatorul PSD a mai acuzat că asistenţa socială din Suedia a venit şi a ridicat cele două fete, fără niciun fel de verificări.

„Asistenţa socială, fără niciun fel de verificări, vine şi ridică fetele. Cealaltă fătă, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două-trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi se produce o ruptură în familie şi spune foarte clar asistenţei sociale şi poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei căreia părinţilor dintr-un motiv sau altul nu i-au dat curs la acel moment. Poliţia face o investigaţie şi într-o lună, maximum două, închide acest caz pentru că, evident, nu au existat astfel de probe, moment în care dispare orice fe de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială. Acelaşi film pe care l-am văzut şi în cazul familiei Bodnariu din Norvegia, acelaşi film pe care l-am văzut şi în cazul familiei Furdui în Germania, prejudecăţi evidente faţă de un model de viaţă al unor străini , români, care merg într-o biserică creştină în Suedia, oameni care nu se încadrează cu spiritul respectiv. Şi de aici începe construirea unui caz mincinos în care asistenţa socială recurge la presiuni şi metode incredibile”, a mai spus Corlăţean.

Acesta a mai precizat că a solicitat repatrierea, însă „nici astăzi nu am primit răspuns”.

Suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm. O intrarea cu cizma în viaţa privată de familie!”, a punctat social-democratul.

La rândul său senatorul PNL Ben Oni Ardelean a adăugat că „este o chestiune extrem de dramatică”.

„Părinţii copiilor au fost întrebaţi dacă sunt lăsaţi să cânte doar cântece creştine, „Au început să ia copii pentru motive hilare, banale”, a completat liberalu..

În cazul celor cinci copii ai lui Marius şi Ruth Botnariu, care fuseseră luaţi de Barnevernet în noiembrie 2015, municipalitatea Naustdal din Norvegia a decis, în iunie 2016, că aceştia se pot întoarce acasă.

Autorităţile norvegiene au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu în noiembrie anul trecut, în condiţiile în care două dintre fete s-ar fi plâns că primesc corecţii fizice de la părinţi. Copiii au fost plasaţi la familii surogat, ulterior fiind deschisă şi procedura de adopţie.

Cazul a stârnit o controversă aprinsă privind acţiunile serviciilor norvegiene de protecţie a copilului, Barnevernet. Mii de oameni au manifestat în întreaga lume în semn de solidaritate cu familia Bodnariu şi cu alte familii de români aflaţi în situaţii similare.

În august, familia Bodnariu s-a mutat în România, după Marius şi Ruth Bodnariu au fost puşi sub acuzare în Norvegia pentru violenţe împotriva minorilor.