In vizor

Titluri de cetățeni de onoare cu scandal pentru rectorii universităților din Cluj. Deputatul Ungureanu, în CL: Alexandru Irimie, rectorul UMF, este unul dintre cei mai mari șpăgari din Cluj. Boc: Am conștiința împăcată

Rectorii a cinci universități clujene vor fi cetățeni de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, după ce în ședința de Consiliu Local de vineri a fost votat un proiect de hotărâre fiind votat în acest sens. Printre ei se numără și profesorul Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Deputatul Emanuel Ungureanu, prezent la ședință, a avut o intervenție prin care i-a bătut obrazul primarului Emil Boc că îi acordă acest titlu unuia dintre cei mai mari șpăgari ai Clujului. Primarul a precizat că are conștiința împăcată și e mulțumit de decizia luată împreună cu consilierii.

Consilierii locali au votat în ședința de vineri acordarea titlului de cetățean de onoare pentru următorii cinci rectori: Ioan Aurel Pop (UBB), Cornel Cătoi (USAMV), Vasile Jucan (Academia de Muzică), Vasile Țopa (UTCN), Alexandru Irimie (UMF). Înainte de vot, primarul Emil Boc a avut un discurs prin care motivează acordarea acestor titluri. Unul dintre motive este legat de anul centenarului Marii Uniri, context în care ar trebui promovate valorile orașului.

“Am propus ca în semn de respect pentru ceea ce reprezintă universitățile și ținând cont de dimensiunea rectorilor am decis să propun ca toți rectorii să fie declarați cetățeni de onoare. Avem la bază două motive: rolul universităților clujene în dezvoltarea orașului – fără suportul universităților, Clujul nu ar avea dimensiunea de a asigura calitatea vieții, investiții, locuri de muncă. Fără aceste avantaje competitive, Clujul nu ar fi astăzi unde este. Cred că acum când avem 100 de ani de la Unire, când Clujul este recunoscut în plan internațional, este un moment simbolic când și noi putem arăta recunoștință universităților clujene. A doua componentă este că fiecare rector are un background academic și ne îndreptățește să acordăm titlul de cetățean de onoare”, a spus Boc.

Într-o intervenție în cadrul ședinței, deputatul Emanuel Ungureanu le-a spus șefilor Primăriei și consilierilor locali să se gândească de două ori înainte să acorde acest titlu rectorului Alexandru Irimie, acesta fiind cunoscut drept unul dintre cei mai mari șpăgari din Cluj, potrivit deputatului USR.

“Am ascultat cu foarte mare atenție ce a spus dl primar. A introdus o nuanță, că acest titlu se acordă universităților, dar vorbim de fapt de titlu nominal, iar unul se acordă lui Irimie, rectorul UMF. Este de notorietate că acest profesor nu a fost niciodată la nici un curs, trăim toți în această comuniate de foarte mulți ani. Este cineva care nu știe că la Institutul Oncologic, condus de Alexandru Irimie, s-a luat și se ia șapgă de ani de zile?. Irimie a fost și este condcătorul acestei instituții, vreau să vă atrag atenția și să  o spun la timpul potrivit. Înainte de a vota să reflectați asupra acestui vot gândindu-vă că sunteți vizați de cetățenii Clujului care au vorbit de nenumărate ori despre sistemul sanitar și că la Institutul Oncologic bolnavii sunt storși de bani, institut conduse de Irimie. Marile păcate ale Clujului s-au întâmplat pentru că unii dintre noi au știut că se fac fărădelegi și nu au spus nimic. La Clinica Chirurgie II nu mai este secție clinică pentru rezidenți pentru că Irimie a transformat-o în secție neclinică pentru a-l ălasa la codnducere pe Marius Fodor care nu are grad universitar. Vreau să precizez, dl Ciuce, un om vertical de ce nu a primit titlul de cetățean de onoare când era rector? Este o  întrebare retorică”, a declarat Ungureanu.

Primarul Emil Boc l-a lăudat în cei mai frumoși termeni pe Irimie și a subliniat că are conștiința împăcată.

“Această decizie de a propune ca toți rectorii universităților clujene are această dublă motivație: domensiunea academică și a rectorilor. Aceasta nu înseamnă că ceilalți rectori nu reprezintă o valoare a Clujului, dar acum suntem în anul centenarului. Dl Irimie are un CV de 40 de pagini, câți dintre noi avem un CV de 40 de pagini. UMF este o universitate de prestigiu internațional. E bine să lăsăm încrâncenarea, să ne uităm și la partea plină a paharului, să ne bucurăm de ceea ce avem într-un an al centenarului așa frumos. Eu am conștiința împăcată că facem bine ce facem, inclusiv în cazul domnului Irimie”, a afirmat Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *