Sanatate

Tișe se laudă cu alocări de 5 mil euro pentru Spitalul Monobloc. Ungureanu: „Este o catastrofă să vii în an electoral cu o asemenea „petardă”, pe un subiect atât de sensibil”

Încă o „nucleară” a fost lansată recent de către președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe: 5 milioane de euro pentru Spitalul de Copii din Borhanci, „într-o zonă pe care am decis-o împreună cu medicii”. Deputatul clujean Emanuel Ungureanu consideră că acest proiect este o „himeră”. Declarații pertinente vin din ambele părți: Consiliul Județean consideră că alocarea de fonduri este suficientă, iar cu asta se spală pe mâini, în timp ce vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu, apreciază proiectul drept unul lipsit de „fiabilitate”, în bună măsură din cauza locației extrem de proaste, cu o stradă îngustă, extindere acesteia fiind plasată mereu în viitor, pe un teren disputat între autoritățile clujene, USAMV și Guvern.

Principalul proiect de investiții pe sănătate este Spitalul Monobloc de Copii, care va fi construit în cartierul Borhanci, pe un teren pe care CJ l-a preluat de la Primăria Cluj-Napoca cu titlu gratuit. În acest an ar urma să fie demarate procedurile administrative (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, planul urbanistic zonal, etc.), iar în funcție de ritmul în care acestea evoluează, Consiliul Județean Cluj ar putea începe construcția spitalului chiar în acest an.

opiniatransilvania.ro

„Am început deja demersurile și sper să începem cât mai repede construirea Spitalului Monobloc de Copii, care va fi unul regional, cu 700 de paturi, într-o zonă pe care am decis-o împreună cu medicii. În acest an vom face procedurile administrative, care înseamnă studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, plan urbanistic zonal, autorizare, dezmembrări de teren. Spitalul va fi construit în zona Borhanci, pe un teren pe care Primăria ni l-a oferit cu titlul gratuit, acum facem procedura de transfer de proprietate.Pentru acest an vom avea toți banii necesari, în funcție de cum evoluează procedurile administrative.

Dacă vom reuși să începem și construirea anul acesta, vom avea bani și pentru asta, tot din bugetul Consiliului Județean.

Dacă vom reuși să ajungem doar la licitație, studii, proiect tehnic și să semnăm un contract de execuție ne-am bucura.

Acum vom cuprinde în buget o sumă orientativă, care să ne ajute la partea de studii și documentație. Pentru această fază, am propus o sumă de aproximativ 5 milioane de euro. Urmează să mai discutăm, în funcție de pașii pe care îi facem, dar în această fază cred că e suficient”, a declarat recent Alin Tișe, în cadrul unei emisiuni radio.

Deputatul clujean, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, s-a referit de curând la problemele din sistemul sanitar, precum și la construcția Spitalului de Copii în zona Borhanci.

„Avem o foarte proastă gestionare a banilor din spitale. Am fost în Gherla, în Dej, în Câmpia Turzii, noi ar trebui să construim niște spitale de la zero și în aceste comunități mici, ca să ajute pacienții aflați în situație critică, cum ar fi un infarct. Dacă avem un pacient în Gherla, care se află într-o situație dificilă, până vine ambulanța la Spitalul din Gherla, nu i se poate asigura primul ajutor la un infarct. (…). Iar se discută despre spitale monobloc, spitale regionale, când noi avem capacitatea să ne organizăm și să construim niște spitale mici, suple, cu o asistență medicală primară mult mai eficientă decât este acum. Referitor la Spitalul de Copii din afara Clujului, din zona Borhanci, este o catastrofă. Pur și simplu, să vii în an electoral cu o „petardă”, pe un subiect atât de sensibil…”, a declarat recent Emanuel Ungureanu, fiind prezent în calitate de invitat la un post de radio.  

Deputatul clujean a sancționat metodele practicate atât de administrația locală, cât și de cea județeană a Clujului, în privința temelor de interes public, precum cele referitoare la sistemul sanitar, la construcția și dotarea spitalelor.

Acesta a notat că cel puțin în privința acestui subiect nu mai trebuie să operăm cu termeni din viitor: „se va face”, ci „au început lucrările”:

„Eu strig de vreo doi ani: se poate reloca aparatura, personalul de la Spitalul Stanca, de pe Bdul 21 Decembrie 1989, unde este bandă dedicată. Se poate muta totul la Ginecologie I, unde s-au făcut lucrări foarte bune și clinica arată foarte bine, și se poate construi în înălțime. Demolează vechile grajduri, unde s-a făcut Stanca și fă în înălțime un Spital de Copii Monobloc 0-18 ani. 

Unde se va face, în ce secol se va face în Borhanciul mega-aglomerat?

Cunosc acolo o tânără care face dializă și este luată cu Ambulanța la 48 de ore de acolo. Din Borhanci și până în Zorilor, unde face dializă, face 40 de minute. Deci, un copil în stare gravă, să ajungă la Spitalul de Copii, în Borhanci, cu așa-zisa lărgire a străzii, dar care depinde de Guvern, 9.000 de mp, este o himeră!

Când faceți un proiect, numit Spitalul de Copii pentru Cluj, gândiți-vă la variantele pe care le aveți funcționale într-un oraș cum este Clujul. Poți să vorbești ce vrei, despre Borhanci, despre alte zone, dar un spital acolo nu este fiabil, cum niciodată n-a fost fiabil să se facă în Florești. Proiectul Spitalului de Copii din Borhanci este o himeră.

Atunci când vorbești despre spital, nu trebuie să spui: „se va face”, ci „au început lucrările”. Eu nu mai creditez nici un proiect făcut de administrația locală și județeană care începe cu formula „vom face”.

„Avem în proiect în luna noiembrie”, adică după alegeri promit să…

Au fost la putere din 1997, de atunci se vorbea că „se va face un Spital Regional”.

Nu mai crede nimeni într-un spital care are studiu de pre-fezabilitate, care depinde de Centura Metropolitană, care depinde de un Guvern etc.

Toate proiectele importante se așează cu câteva luni înainte de alegeri. Cine v-a împiedicat până acum să le faceți?”, a notat Emanuel Ungureanu. 

În același timp, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat că suma totală alocată spitalelor din județ se ridică la o valoare de 12 milioane de euro, bani publici.
 
 

 

featured image: infocluj.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *