In vizor

Tise face concurs de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Va fi un alt proiect uitat in sertare dupa alegeri?

Campania electorala cere sacrificii tot la 4 ani. Inainte cu o luna de alegerile europarlamentare si cu un an inainte de locale, conducerea Consiliului Județean Cluj a lansat deja anuntul pentru consultanta si concurs de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj, desi nu are niciun studiu de prefezabilitate sau fezabilitate si nicio finantare asigurata pentru acest proiect. Va fi un alt concurs organizat de autoritatile din Cluj peste care se va asterne praful in sertare de indata ce se incheie alegerile?

Pe locul defunctului mall Akademia Center ar urma sa răsară Centrul Integrat de Transplant Cluj. Anuntul realizarii acestui proiect a fost facut in luna ianuarie, de catre Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean. Coincidenta sau nu, in anul alegerilor europarlamentare si cu un an inainte de alegerile locale, Tise a iesit public cu anuntul acestui proiect plus anuntul despre construirea Spitalului Monobloc de Copii.

In perioada urmatoare urmeaza sa se organizeze concurs de solutii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Nu a fost anuntata inca valoarea premiilor care vor fi oferite in urma acestei competitii. Prin acest concurs se doreste gasirea celei mai potrivite solutii din punct de vedere arhitectural.

„Obiectul construirii Centrului lntegrat de Transplant Cluj Tl reprezinta asigurarea accesului la servicii preventive, de urgenta si reabilitare de calitate, a persoanelor cu afectiuni pulmonare, inima, ficat si rinichi in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei din regiune si nu numai. Astfel, construirea Centrului lntegrat de Transplant Cluj ar permite atingerea unor standarde medicale de elita si dezvoltarea unei activitati de cercetare reprezentative international.

Totodata, infiintarea unui astfel de centru de transplant este benefica pentru ca se creste gradul de utilizare al resurselor de investigare si diagnostic, aspect foarte important pentru evaluarea pretransplant a pacientilor transplantati . Consiliul Judetean Cluj isi propune realizarea unei constructii medicale cu functiunea de centru integrat de transplant. In acest sens se propune realizarea unui concurs de idei a carui tema este mai jos prezentata”, se arata in caietul de sarcini.

Potrivit documentului, obiectivele urmarite sunt realizarea unui centru de transplant integrat care sa ofere o arie larga de servicii medicale de transplant de organe, de calitate si accesibile tuturor pacientilor; realizarea unei cladiri noi de spital, proiectata in conformitate cu standardele internationale din domeniu, o cladire in care profesionalismul si promptitudinea cadrelor medicale sa fie sustinute de designul specializat.

„Concursul de arhitectura este procedura de selectie care urmareste gasirea celei mai bune solutii pentru proiectele propuse, incurajand competitivitatea, respectiv o arhitectura mai buna din punct de vedere conceptual, estetic si tehnic”, mai scrie în caietul de sarcini.

„Acolo avem 15.000 mp, din care 7.000 de mp va fi suprafața construită.Vom face tot ce ține de noi pentru a obține acești bani. Institutul de Transplant Renal se va muta în întregime aici”, spunea Tise, in ianuarie.

Costurile acestui proiect urmează să fie stabilite în urma studiului de fezabilitate, care ar trebui să fie gata anul acesta, potrivit ambitiilor lui Tise. Deocamdata nu este nimic gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *