In vizor

Tișe despre deschiderea depozitului ecologic de gunoi: „E o chestiune de zile să putem să ne apropiem de final”. În realitate, mai este cale lungă de parcurs

Lucrările la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) au început în 2012 și aveau termen de finalizare anul 2013. Alunecările de teren repetate, rezilierea contractelor cu constructorii și lucrările suplimentare au făcut ca la șapte ani distanță de la deschiderea șantierului, Cluj-Napoca să nu aibă depozit de deșeuri ecologic și să depoziteze gunoiul în alte orașe.

Anul acesta, conducerea Consiliului Județean Cluj a venit cu promisiunea că în toamna lui 2019 va fi dată în folosință prima celulă a CMID. A trecut toamna, a sosit iarna și lucrările la depozitul ecologic tot nu sunt finalizate. Miercuri, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a afirmat că este doar o chestiune de zile până când prima celulă va fi dată în folosință. În acest moment, este așteptat avizul de la Garda de Mediu.

„Noi ne vom concentra luna aceasta și în intervalul de timp următor pentru a putea să dăm în funcțiune prima celulă de la CMID, care se apropie și acela de final pentru prima celulă. Împreună cu stația temporară a Primăriei și cu lucrurile pe care noi le-am făcut în CMID vom putea să dăm în folosință în curând și acel centru. E o chestiune de zile, sperăm noi, să putem să ne apropiem și acolo de final, cel puțin din punct de vedere al dării în folosință al primei celule”, a spus Tișe.

În realitate, este vorba într-adevăr de o chestiune de zile, dar numărul zilelor poate trece de 100. Celula nu poate fi deschisă atât de curând cum declară președintele Consiliului Județean din mai multe motive: licitația pentru un operator care să transporte deșeurile la CMID nici măcar nu a fost anunțată, aparatura pentru prelucrarea deșeurilor nu a fost montată etc.

Deși CMID trebuia să fie finalizat în 2013, Alin Tișe a afirmat astăzi că termenul nu a fost depășit. Ca un politician abil la vorbe, președintele Consiliului Județean face referire la ultimul contract referitor la refazare.

„Această rampă este încă în termenul de închidere conform contractului și refazării pe care Consiliul Județean a obținut-o în anii trecuți este martie 2020, la fel cum construirea CMID-ului este 2020. Cu alte cuvinte, noi nu avem o întârziere din punct de vedere al contractului nici în ceea ce privește închiderea rampei, nici la construirea CMID-ului. Este o întârziere față de termenul inițial stabilit, dar față de finanțarea europeană și față de bugetul aprobat pentru aceste obiective, aceste două mari proiecte sunt încă în grafic”, a mai spus Tișe.

În 2016, Consiliul Județean a încheiat un contract cu asocierea Kranz Eurocenter – Institutul de Proiectări Energetice – ISPSE SA pentru proiectarea și execuția CMID. Valoarea totală a contractului a fost de 111.103.998,44 lei fără TVA. Durata contractuală a fost de 18 de luni, după cum urmează: perioada de execuție a lucrărilor – 18 luni și perioada de notificare a defecțiunilor – 60 luni de la terminarea lucrărilor.

Din 2012 până anul trecut s-au plătit următoarele sume:

2012: 6.531.522,76 lei, cu TVA (sursa – fonduri europene) – suma reprezintă plata către Confort SA, contravaloarea certificatelor interimare de plată nr. 1 și nr. 2

2013: 38.666.586,32 lei, cu TVA (sursa – Fondul European de Dezvoltare Regionala) – suma reprezintă plata catre Atzwanger Spa reprezentând contravaloarea Certificatelor interimare de plată nr. 4, 5, 6 și nr. 7

2014: 13.871.232,92 lei, cu TVA (sursa – Fondul European de Dezvoltare Regionala) – suma reprezintă plata catre Atzwanger Spa reprezentând contravaloarea Certificatelor interimare de plată nr. 8 și nr. 9

2017: 33.036.724,11 lei, cu TVA (sursa – Fonduri de coeziune si bugetul judetului Cluj) – suma reprezintă plata catre Kranz SA reprezentând contravaloarea Certificatelor interimare de plată nr. 1, 2, 3, 4 și nr. 5

2018: 5.611.459,23 lei, cu TVA (sursa – Fonduri de coeziune si bugetul judetului Cluj) – sursa reprezintă plata catre Kranz SA reprezentând contravaloarea Certificatelor interimare de plată nr. 6 și nr. 7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *