In vizor

Tișe: ”Clădirile vechi ale spitalelor trebuie demolate. Ne lovim de opoziția celor care le conduc și care preferă să stea în aceste clinici vechi”

Scris de 186

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe recunoaște că cea mai mare problemă a spitalelor din județul Cluj este că acestea funcționează în clădiri foarte vechi care nu mai corespund normelor. Surprinzător însă este faptul că autoritățile locale se lovesc de reticența celor care conduc aceste secții, cei care nu își doresc o schimbare și preferă să muncească în continuare în clădiri vechi.

”Marea problemă pe care o avem este problema clădirilor pe care le avem și care unele dintre ele sunt vechi de 50 – 100 de ani. Clădiri în care oricâți bani ai investi, ele tot clădiri vechi rămân, clădiri care nu îndeplinesc pe deplin condițiile ISU. Dacă vrei să schimbi o aparatură trebuie să schimbi întreaga instalație de curent pentru că este afectat curentul din întreaga clădire. Noi avem secții și clinici vechi și foarte vechi care în opinia mea trebuie desființate, dezafectate, demolate și făcute clădiri modulare noi care să corespundă vremurilor pe care le trăim. Doar că avem o mare opoziție. Cei care conduc aceste secții preferă să stea în continuare în aceste clinici vechi care nu mai corespund din toate punctele de vedere. Nu vei putea face un spital nou într-o clădire de 100 de ani”, potrivit lui Alin Tișe.

Tișe consideră că autoritățile centrale ar trebui să sprijine financiar și spitalele aflate în subordinea autorităților locale, mai ales acele spitale care au o importanță regională.

”De aceea avem nevoie de Spitalul Regional de Urgență. De aceea avem nevoie de Spitalul nou de copii pentru că avem clădiri din 1810, 1820. Oricât le-am renovat tot nu corespund pentru că au intrat în pereți microbi. Noile aparate pe care le cumpărăm nu pot fi legate la curent și la apă. Cheltuim foarte mulți bani încercând să adaptăm spațiile la aparate. Nu ai pe unde să intri cu un aparat într-o clădire pentru că nu e construită pentru așa ceva. Autoritățile locale să aibă susținerea guvernamentală ca pe lângă spitalele regionale să susțină financiar și alte spitale”, explică Alin Tișe.

Guvernanții promit construcția unui Spital Regional de Urgență care să rezolve măcar această componentă încă din 2014, dar proiectul este încă la stadiul de hârtii. Construcția propriu zisă nu a fost demarată și nici un există un orizont de timp când acel spital va fi construit. 

Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși), potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnic-economici. Spitalul ar urma să fie construit în patru ani, amplasamentul fiind comuna Florești.

 

 

 

 

 

 

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 56 mins In vizor
  Femeia varză pusă de un ficus să conducă Educația habar nu are că un memorandum nu este act normativ. Vai de ea Românie ”educată” de către impostori!
 • Acum 2 hours In vizor
  Chiar ne întrebam când OSĂ ”meargă mai departe” Centura metropolitană. Ne dă asigurări Însuși El, Maestrul, de la o emisiune de chitanțier, că ”tronsonul 2 al centurii metropolitane este scos din nou la licitație”. La prima licitație (în care era și tronsonul trei, azi dispărut), de vină a fost Drulă
 • Acum 2 hours Politica
  Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu crede, în ceea ce privește posibilitatea încetării grevei din Educație, că rațiunea va fi pe primul loc: ”Nu se pot da OUG pe legi viitoare”
 • Acum 2 hours Politica
  DE CE SĂ NU ÎNCHEIE MEDIILE PORTARII? Doar au expertiză de când stabileau cine e bolnav de Covid-19 și cine nu… Ministrul Educației anunță noi modificări în regulament, numai să se poată încheia mediile
 • Acum 2 hours In vizor
  IMAGINARUL CLUJ-NAPOCA DE UN MILION DE LOCUITORI AL LUI EMIL BOC o ia în freză de la INS: ”Populația Clujului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani”
 • Acum 3 hours PubliNews
  TIFF aduce un mini-cinema pentru copii în Iulius Parc. Programul este completat cu filme de Oscar, documentare și proiecții românești
 • Acum 4 hours Din oras
  Restricții de circulație în centrul Clujului pentru nou protest al profesorilor din învățământul preuniversitar. Mobilizarea sindicaliștilor români dată de exemplu de către omologii din Ungaria
 • Acum 4 hours Analiza
  Dedesubturile scandalului de la Bruxelles. Mihai Tudose, “hărțuirea sexuală” și rotația guvernamentală
 • Acum 5 hours General
  Sile Pușcaș scapă din ghearele justiției clujene. Procesul cu Primăria Cluj-Napoca se mută la Suceava
 • Acum 6 hours Eveniment
  VAL DE PROTESTE ÎN BUCUREȘTI: Continuă greva profesorilor, ies în stradă și sindicaliștii din Sănătate și protestează pentru pensii speciale polițiștii din penitenciare
 • Acum 6 hours Din oras
  Avarie la o conductă de apă din Zorilor! Zeci de străzi au rămas fără apă
 • Acum 24 hours In vizor
  DEȘI ÎNCĂ NU L-AU CĂLCAT ÎN COPITE CEI DE LA UNTOLD, gazonul nou-nouț de pe Cluj Arena necesită o reșapare de 10.000 de euro. Așa se fac lucrările de calitate pe bani publici cu firme de casă!
 • Acum 24 hours Politica
  GUVERNUL MAI ANUNȚĂ UN FÂS: Memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori anul viitor. Bătaia de joc este pe față: Memorandumul nu are forță juridică
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE