In vizor

Tișe: ”Clădirile vechi ale spitalelor trebuie demolate. Ne lovim de opoziția celor care le conduc și care preferă să stea în aceste clinici vechi”

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe recunoaște că cea mai mare problemă a spitalelor din județul Cluj este că acestea funcționează în clădiri foarte vechi care nu mai corespund normelor. Surprinzător însă este faptul că autoritățile locale se lovesc de reticența celor care conduc aceste secții, cei care nu își doresc o schimbare și preferă să muncească în continuare în clădiri vechi.

”Marea problemă pe care o avem este problema clădirilor pe care le avem și care unele dintre ele sunt vechi de 50 – 100 de ani. Clădiri în care oricâți bani ai investi, ele tot clădiri vechi rămân, clădiri care nu îndeplinesc pe deplin condițiile ISU. Dacă vrei să schimbi o aparatură trebuie să schimbi întreaga instalație de curent pentru că este afectat curentul din întreaga clădire. Noi avem secții și clinici vechi și foarte vechi care în opinia mea trebuie desființate, dezafectate, demolate și făcute clădiri modulare noi care să corespundă vremurilor pe care le trăim. Doar că avem o mare opoziție. Cei care conduc aceste secții preferă să stea în continuare în aceste clinici vechi care nu mai corespund din toate punctele de vedere. Nu vei putea face un spital nou într-o clădire de 100 de ani”, potrivit lui Alin Tișe.

Tișe consideră că autoritățile centrale ar trebui să sprijine financiar și spitalele aflate în subordinea autorităților locale, mai ales acele spitale care au o importanță regională.

”De aceea avem nevoie de Spitalul Regional de Urgență. De aceea avem nevoie de Spitalul nou de copii pentru că avem clădiri din 1810, 1820. Oricât le-am renovat tot nu corespund pentru că au intrat în pereți microbi. Noile aparate pe care le cumpărăm nu pot fi legate la curent și la apă. Cheltuim foarte mulți bani încercând să adaptăm spațiile la aparate. Nu ai pe unde să intri cu un aparat într-o clădire pentru că nu e construită pentru așa ceva. Autoritățile locale să aibă susținerea guvernamentală ca pe lângă spitalele regionale să susțină financiar și alte spitale”, explică Alin Tișe.

Guvernanții promit construcția unui Spital Regional de Urgență care să rezolve măcar această componentă încă din 2014, dar proiectul este încă la stadiul de hârtii. Construcția propriu zisă nu a fost demarată și nici un există un orizont de timp când acel spital va fi construit. 

Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși), potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnic-economici. Spitalul ar urma să fie construit în patru ani, amplasamentul fiind comuna Florești.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *