Din oras

TIPIC ROMÂNESC – Zidul Centurii de Diamant, surpat în urmă cu trei luni, nu a fost reparat nici acum – VIDEO

Zidul de sprijin al celei mai scumpe centuri ocolitoare din România s-a prăvălit peste carosabil, la sfârșitul lunii mai. Imediat a început o expertiză tehnică pentru a stabili cauzele surpării zonei, iar între timp Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a dat startul lucrărilor de reparații.

La trei luni de la deschiderea șantierului, lucrările încă nu sunt finalizate, se lucrează într-un ritm foarte lent, pe teren sunt doar câteva utilaje și foarte puțini muncitori. La vizita echipei de filmare Ziar de Cluj și NCN, muncitorii au fugit ca potârnichile, speriați că sunt filmați. S-au temut să nu care cumva să fie un control și să fie luați la bani mărunți.

Zidul a început să se prăbușească în 25 mai, iar de atunci o mai ia la vale câte o bucată de pământ. Ca măsură provizorie au fost montați niște piloni de susținere, urmând ca lucrarea „pe bune” să fie făcută după încheierea expertizei tehnice.

Conform reprezentanților DRDP Cluj, zidul din pământ tasat se numește green terra mesh, o soluție acceptată la nivel mondial. Se pare că atât de „profi” a fost această soluție încât zidul a cedat presiunii și s-a prăvălit. Culmea, „nenorocirea” s-a produs exact în luna când a avut loc recepția lucrării. Sarcina realizării lucrărilor, în mod normal, revine constructorului.

„Recepția zidului de sprijin a avut loc în luna mai 2019. Potrivit Legii 10/1995, timp de 10 ani de la recepție lucrarea este în garanție, iar în cazul necesității unor lucrări de reparații, sarcina revine antreprenorului. În acest moment, o sumă este blocată la constructor și poate fi folosită în cazul apariției unor lucrări sau defecțiuni neprevăzute”, au declarat reprezentanții DRDP Cluj, la momentul producerii alunecării de teren.

Lucrările la centura de ocolire Vâlcele-Apahida au început în 2006, după ce licitația a fost câștigată de firma SC DP Consult, singura firmă participantă la licitația organizată de Consiliul Județean. Proiectul centurii, proiectarea și consultarea au costat 60 milioane lei. Aceeași firmă a câștigat și contractul prin care erau evaluate terenurile de pe traseul de expropriere din această zonă, iar pentru aceste prestări de servicii au venit cu o ofertă de 670.000 de lei.

Lucrările au început în același an și au fost împărțite în trei sectoare. Traficul rutier a fost deschis abia cinci ani mai târziu, în prezența lui Emil Boc, care la acea vreme era premier. Deschiderea însă nu a fost cea oficială, ci a fost improvizată o mini-centură, urmând ca în iunie 2012 să fie termenul de finalizare a lucrărilor.

Probleme similare celor de acum, au avut loc și în timpul construirii centurii. Infiltrațiile de apă și solul lutos au fost o combinație fatală. S-au produs alunecări de teren în repetate rânduri și a fost nevoie de numeroase lucrări de consolidare.

Suma la care s-a ajuns cu construcția centurii ocolitoare Apahida-Vâlcele a fost în final de 162 de milioane de euro, aproape de 3 ori mai mult decât suma prevăzută inițial pentru acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version