Din oras

Tineti cartea langa inima! Cum a luat lectura in stapanire centrul Clujului, cu surle si trambite

De astazi, cartea e stapana peste zona centrala a Clujului. Asta nu s-a intamplat discret, ba chiar dimpotriva: Festivalul International de Carte Transilvania (FICT) a inceput rasunator, cu tobe, trompete si vuvuzele. S-au fluturat pancarte, scriitorii au strigat la portavoce, mari personalitati ale literaturii si culturii romane au venit cu cartea sub brat si au instigat zgomotos lumea la lectura. Taraboiul a uimit trecatori, a scos gospodine uimite la geamuri si a starnit aplauze. 

„Noi citim, nu glumim”, „Clujul citeste”, „Citeste, citeste, citeste!”, „Orice om este muritor, dar si un posibil cititor” sunt cateva mesaje fluturate astazi pe pancarte prin centru mai bine de o ora. Mai presus de toate insa a fost „De carte nu scapi”, sloganul festivalului care se desfasoara exuberat in centru de astazi si pana in 11 octombrie. Totul a inceput pe strada Mihail Kogalniceanu, pe treptele Universitatii „Babes-Bolyai”. Zeci de elevi au venit cu carti si pancarte si au luat parte la un show cum nu vezi in fiecare zi la Cluj. 

„La anul vom fi si mai multi! Ma bucur ca sunteti alaturi de noi. Inauguram FICT cu un Mars al Lecturii si tragem un semnal de alarma legat de cei care nu citesc, legat de cei care nu mai citesc si carora le spunem ca cititul este un dar, ca cititul este sanatate. Elevi, student, ne bucuram ca sunteti alaturi de noi. Avem printre noi importanti scriitori. Majoritatea au fost la liceele si la scolile dumneavoasta. Au citit, au facut lecturi publice! Dorinta noastra este ca la aceste festivaluri sa va intalniti cu scriitorul viu. Sa il vedeti si sa discutati cu el, sa va acorde autografe. Sa va spuna de ce scrie, de ce nu mai scrie, de ce a ales sa scrie si nu altceva. Fiecare dintre dumneavoastra a fost invitat cu o carte la purtator”, a rostit Vasile George Dancu, directorul editurii Scoala Ardeleana si al FICT. 

Au urcat pe „scena” improvizata pe trepte o multime de personalitati, fiecare cu o carte in brate, nume ca Irina Petras, presedinta USR Cluj, Ionut Vulpescu, Ministrul Culturii, profesorul Vasile Sebastian Dancu, rectorul UBB Ioan Aurel Pop, criticul Nicolae Manolescu, Corin Braga, decanul Facultatii de Litere, poetul Ioan Muresan si multi altii. 

„Literatura, dragi copilasi, va descopera noi universuri, pe langa faptul ca va dau profesorii de citit. Trebuie sa cititi ca sa luati note mari, pentru ca cine nu ia note mari e fraier. Trebuie sa cititi si altele decat cele care vi se dau in bibliografie. Cautati mereu alte opere, alti poeti, alte poezii scrise. De exemplu, mie imi place foarte mult Tudor Arghezi, dar nu cel din manuale. Vedem clipuri, ne intereseaza tot felul de lucruri de pe Internet, dar acestea pot fi impletite si cu lectura. Sa nu uitam ca SF-ul a pornit de la niste mari scriitori care au scris literatura stiintifico-fatastica, iar fatasy-ul a pornit de la literatura fantastica a lui Edgar Alan Poe. Cautati-l si pe el, nu numai ceea ce e la moda!”, a adaugat Vasile George Dancu. 

Au aparut in fata publicului, pe rand, Nicolae Manolescu, Dinu Flamand, Eloy Torres Roman din Venezuela, poetul Ion Muresan, prozatoarea Gabriela Adamesteanu sau scriitorul Ion Pop.

Fiecare a prezentat in cateva cuvinte cartea adusa la mars si motivul alegerii acesteia. 

„Antonio Gamoneda, invitatul FICT 2015 este cel putin cel mai mare poet din Europa in viata. Are 84 de ani, dar va face deplasarea la cluj”, a declarat Dinu Flamand, traducator al acestuia in limba romana. 

Multimea prezenta la Marsul Lecturii s-a incolonat si a pornit spre Piata Unirii, ca o veritabila rovolutie, cu orchestra in fata si organizatori care instigau de din cand in cand la lectura si cultura. Marsul a starnit mirare in randul trecatorilor, a deschis geamuri si a blocat circulatia masinilor. A starnit chiar si aplauze si felicitari din partea spectatorilor de pe margine.

Chiar si batranul Conti este „invesmantat” cu un mesh urias care anunta targul de carte. Manifestatia a continuat si in Piata Unirii, cu muzica si scandari la portavoce, dupa care invitatii au cuvantat, pe rand, pe scena amplasata langa corturile cu carti. 

„Dragi cititori, ati venit cu cartile voastre preferate sa deschidem cu un Mars al Lecturii FICT editia a treia, Cluj-Napoca, Pata Unirii, 6-11 octombrie. Le multumim editorilor, editurilor participante, scriitorilor, sponsorilor, partenerilor si tuturor celor prezenti”, a spus din nou organizatorul. 

Festivalul a fost deschis, practic, de scriitorul si traducatorul Dinu Flamand. 

„Ce bine ca nu scapati de carte si ce bine ca ea nu scapa de voi. Asa sa fie! Poate ca veti fi prima generatie care veti dovedi ca, nu-i asa, cartea si computerul sunt competitive si sunt compementare. Si ca intotdeauna trebuie sa te duci la carte pentru ca, de fapt, si computerul se duce la carte. Te duci, de fapt, la un atuor care si-a pus degetul, si-a pus fericirea si nefericirealui cartea respectiva si ti-a devenit frate. Tineti cartea langa inima! Il veti avea aici sambata, pe aceasta scena, pe cel mai mare poet al Spaniei, probabil si al Europei, un om in varsta, care a trecut prin experiente dramatice. Ma bucur ca am putut sa traduc aceasta editie bilingva a scrierilor lui!”, a rostit acesta. 

Cata vreme iubim literatura inseamna ca nimic nu-i pierdut, dupa cum a spus apoi rectorul Ioan Aurel Pop. 

„Cata vreme cinstim literatura si scriitorii si cata vreme organizam festivaluri de carte inseamna ca ne-am facut menirea si ducem mai departe mostenirea de la niste inaintasi care stiau sa ii premieze pe poeti si scriitori. Cata vreme ducem mai departe aceasta mostenire suntem cu totii salvati si facem parte din republica literelor si a spiritului”, a spus rectorii. 

Pe aceeasi scena a urcat apoi si Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu. 

„In general incep discursurile cu” distinta audienta, distins auditoriu”, dar acum cred ca ar trebui sa ma adresez aici cu „dragi cititori”. Am adus o carte pe care voiam sa o folosesc diseara, cand o sa merg la Teatrul National „Lucian Blaga”, unde se pune in scena romanul lui camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”. Nu are legatura cu politica prima parte a romanului, dar ultima are, si inca in fiecare zi. In politica, in general, e important sa duci lucrurile la esenta si vad cateva mesaje. Este unul care e elocvent – „Toti suntem muritori, dar si posibili cititori”. Important e sa nu fim posibili cititori, pentru ca, daca vrem sa traim mai multe viei, trebuie sa citim mai multe carti. Fiecare carte pe care o citim e o lume pe care o construim. Ma bucur ca sunt la Cluj, ii felicit pe organizatorii FICT, Ministerul Culturii sustine acest festival si e foarte important ca initiativele importante sa aiba continuitate. Sunt convins ca ne vom intalni si la anul. Ii salut pe toti scriitorii importani care au insemnat foarte mult pentru formarea mea. Clujul este, probabil dupa Bucuresti, cel mai important loc pentru literatura romana”, a spus ministrul. 

Festivalul le ofera clujenilor sansa de a-si achizitiona carte de toate felurile, multa la pret redus, de a lua parte la lansari si intalniri cu scriitori, precum si la concerte in fiecare seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *