Din oras

Tinerii Harajuku din Cluj: ”Vrem sa le aratam oamenilor ca existam!”

Primul „meeting” de moda alternativa de la Cluj-Napoca a strans azi, intr-o dupa-masa de duminica, 10 tineri pasionati de moda japoneza, intr-un local cochet din centrul orasului. Potrivit organizatoarei, Emilia Camarasan (Chibz), absolventa de design, evenimentul isi propune sa le ofere tinerilor clujeni pasionati de moda alternativa informatii, dar si surse de inspiratie pentru costumele purtate la Fashion Walk-uri. Dincolo de o declaratie de fashion, meeting-ul de la Cluj doreste sa puna bazele unei comunitati de oameni ”destupati la minte” intr-ale modei.

 

Anisia are aproape 18 ani si astazi e o Lolita in buna regula. Invata la Liceul ”Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca si spune ferm ca nu ii displace ideea de a fi designer vestimentar. Oricum isi creeaza singura tinutele si se ocupa de imaginea pe care o are. De catva timp e model si face foto-shooting-uri sub numele Arisu Kirin. Vorbeste deschis despre preconceptiile colegilor care ii mai dau batai de cap, insa e decisa sa-si asume rolul si sa se imbrace dupa cum simte. Viseaza la uniformele in patratele purtate la scolile din Japonia.

”La scoala nu merg asa, insa incerc sa pastrez cate putin din specificul acesta, Lolita. In Japonia elevii poarta carouri si eu incerc sa imi iau fuste implisate si camasa pe dedesubt, un papion si un jerseu peste. De regula asa merg. Tot timpul pastrez camasa cu fodorei. La scoala ma machiez dar nu atat de strident. Parintii ma lasa si ma sustin in ceea ce fac pentru ca eu pozez si ca model si ridic ceea ce fac la nivel de arta. Unii oameni ma apreciaza si imi spun de multe ori ca arat ca o papusa. Unii ma considera excentrica, nu neaparat ciudata. Colegii nu prea sunt de acord cu chestia asta si nu ma sustin, dar nu ii bag in seama, sunt copii. Dar asa, de la oamenii trecuti de 20 de ani primesc un feedback pozitiv”, isi incepe povestea Anisia, langa o revista de moda adusa la eveniment de Emilia, pe care o rasfoieste tacticos.

Stilul vrea sa readuca la viata imaginea unei papusi victoriene. Pe camasa a lucrat 3 ore cap-coada, iar pe corset 4 ore.

”Stilul meu nu se adapteaza la toata lumea si unii poate nu indraznesc sa fie chiar atat de excentrici. (…) Combin elemente din epoca victoriana, baroc, gotic. Corsetul e un must, camasile cu fodorei, funditele. Corsetul e modificat, iar pe fusta am lucrat 6 ore, deci in total, outfit-ul a fost creat in 12 ore. Acum lucrez pe bucati”, lamureste Anisia, pe care de multe ori in realizarea tinutelor o ajuta mama ei.

Anca are 16 ani, iar pasiunea ei pentru moda alternativa japoneza a aparut dupa primul anime pe care l-a vazut. Acum 3 ani.

”Apoi am trecut la alte anime-uri. Am ajuns sa vad un sezon intreg pe zi. Apoi am trecut la muzica japoneza si m-a pasionat foarte mult stilul lor cand am vazut cat de indrazneti si creativi pot sa fie”, povesteste Anca.

Spune ca, in trecut a simtit pe pielea ei ignoranta oamenilor si a fost trasa de par. La propriu, in scoala. De cand a ajuns in Sincai, insa, lucrurile s-au imbunatatit simtitor.

”E altcumva cand oamenii pot aprecia arta si provin din medii care o inteleg. In momentul cand am aparut cu creasta si machiata cu negru, toata lumea a zis ca sunt o ciudata. Mi s-a zis sa plec din scoala. Chestia asta m-a determinat sa merg spre normal cand sunt in public”, spune ea.

Azi s-a imbracat in negru, iar, pentru un ochi neavizat ar putea fi Emo. Nu e. E doar visual kei. L-a luat drept exemplu pe solistul trupei GazettE, Ruki.

”Am verificat mai multe poze, am observat stilul lui de make-up. Stilul de coafura nu l-am surprins atat de bine, insa m-am inspirat din mai multe surse. De la cantareti pana la modele. Am incercat prima data sa gasesc ceva stabil, un tutorial, dar tot timpul ajung sa creez ceva”, continua adolescenta.

Anca spune ca cel mai important, acum, dupa episodul neplacut din fosta scoala e sa conteze pe sprijinul parintilor.

”Mama ma sustine in partea asta creativa pe care o am. Ma gandesc sa devin make-up artist. Chiar vrea sa-i spun de multe ori de unde vin stilurile astea. Tatal meu nu prea e interesat, dar nu ma vede nici ca o ciudata, dar partea buna e ca nu spune nimic in legatura cu asta”, crede Anca. ”Tinerii din Cluj se imbraca la fel. Sunt trasi la indigo si la coafura si la machiaj”, continua adolescenta.

”Aparenta unui om trebuie sa comunice un lucru despre persoana respectiva: eu sunt un om clasic, imi place perioada respectiva si consider ca se vede din aparenta mea. Cred ca ar fi mai usor sa vedem cu cine avem lucruri in comun daca toti ne-am exprima prin moda. Ar fi si mai colorat si mai frumos!”, o completeaza Anisia.

Crede ca societatea e foarte diversa si ca intotdeauna o sa-si gaseasca un loc.

”Prefer sa fiu acel unu care sa fie diferit”, marturiseste papusa din Sincai.

Sebastian e student in anul 3 la Spaniola-Engleza si-si aduce aminte ca in liceu a avut probleme din cauza vestimentatiei cu un ”director inchis la minte, s-o spunem pe aia dreapta”. Acum s-a imbracat in negru si poarta camasa si corset. Spune ca nu e greu sa te integrezi in societate, chiar daca te imbraci diferit. Cheia e sa demonstrezi ca esti un bun profesionist. Il ajuta si faptele: de o luna are primul lui job. Lucreaza la un call-center din oras, pe linia Engleza.

”In general nu am avut probleme de discriminare. M-am angajat recent. Sunt in perioada de training si toti colegii mei sunt foarte open-minded. Toti vorbesc ”romgleza”. Cu parintii nu am avut probleme. Nu au fost deranjati de look-ul meu. Nu mi s-a intamplat sa am parte de reactii negative. Cel putin in Cluj lumea e descuiata la minte”, arata Sebastian.

El a adoptat azi un stil Gothic japonez, ouji, ”corespondentul la Gothic Lolita pentru baieti”.  A mixat elementele trupelor lui preferate de visual kei din Japonia, Moi Dix Mois.

”Per ansamblu m-am imbracat in negru. Am niste insigne cu un anime japonez – sursa de inspiratie. (…) Chitaristul Mana Sama se machiaza ca o fata se imbraca ca o fata dar de fapt e barbat. Androginismul e o caracteristica a membrilor trupelor de visual kei din Japonia”, arata Sebastian.

Spune ca in general adopta un stil mai potolit, insa nu renunta la tatuaje, la piercing-uri sau la culoarea parului. Crede ca daca esti un bun profesionist te poti integra oriunde si isi doreste ca din primul lui salariu sa-si cumpere o pereche de cizme cu platforma. E singurul lucru care-i lipseste din garderoba.

Tinerii au venit imbracati la eveniment in stiluri de la Lolita la o combinatie intre Punk si Gothic. Spun ca fashion meeting-urile derulate in premiera la Cluj-Napoca ii ajuta sa-si dezvolte creativitatea, dar si sa traga un semnal de alarma in societate.

”Vrem sa le aratam oamenilor ca si noi existam si sa-i obisnuim cu lucurile mai bizare. Asa, cand ne vad mergand pe strada multi isi dau seama ca e o miscare. Poate putem sa-i influentam pe cei care ne vad. Poate ne vede o adolescenta pe strada, cauta mai multe si poate adopta stilul respectiv si putam sa-i ajutam pe ceilalti sa se exprime. Unii poate nu au curaj si poate atunci cand vad ca si noi facem chestia asta prind curaj. (…) E foarte important sa fii tu impacat cu tine decat sa fie societatea impacata cu tine”, arata Anisia.

Emilia a absolvit Facultatea de Design Vestimentar la UAD in 2009, iar astazi e organizatoarea evenimentului. Crede ca, pe timp de iarna, e mai eficienta o astfel de intrunire la caldura, unde sa puna cap la cap idei pentru viitorul Fashion Walk de la Cluj-Napoca.

”De mult am dorit sa organizam evenimente la care sa vina lumea sa se imbrace, dar multi sunt timizi. Le e frica. E prea frig sa promovam afara, pe strazi, ideea de moda alternativa asa ca e mai usor s-o promovam in interior. Cand e frig facem meeting-uri pe tema. A inceput sa sa adune lumea, nu doar pe tema japoneza, si am inceput sa cautam oameni care stiu mai multe despre moda alternativa. Am spus ca neaparat trebuie sa facem ceva ca sa ne extindem, pentru ca sigur nu suntem singurii cu asemenea preocupari. E primul meeting pe alternative fashion din Cluj, ca sa le fie mai usor si oamenilor interesati despre tema. In momentul in care nu avem timp de Fashion Walk e eficient sa avem o alternativa”, a comentat organizatoarea evenimentului de la Cluj, Chibz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *