In vizor

Tinerii cercetatori clujeni lucreaza la proiecte uluitoare: studiaza nanoparticulele, viata masonilor austro-ungari si creeaza aplicatii de ghidaj in trafic

Chiar daca se afla la inceput de drum, tinerii cercetatori clujeni lucreaza din greu in programe spectaculoase, fac sacrificii, isi petrec tineretea in laboratoare si viseaza sa schimbe lumea. Nu au nici pe departe conditiile pe care le-ar avea daca ar face acelasi lucru in strainatate, insa au ales sa ramana in Romania si sa duca mai departe o munca de pionierat.

 

Andra Petrovai are doar 22 de ani, dar e pe cale sa puna la punct o aplicatie care va deveni “asistent personal in trafic” pentru soferi. Este licentiata a Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). In curand va incepe studiile masterale la UTCN si lucreaza la un proiect de cercetare spectaculos. Este clujeanca get-beget, a urmat Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”, la matematica-informatica.

 

Proiectul “asistentului personal in trafic” este rodul colaborarii dintre UTCN si Arobs

 “Tot timpul m-am indreptat spre partea mai reala a lucrurilor si, fiindca am urmat informatica si la liceu, am considerat ca pe partea asta voi putea sa ma dezvolt. Facultatea a fost destul de dificila. Am avut putini colegi care locuiau in camin, am mai fost la cate o petrecere pe acolo, dar nu i-am invidiat. Sa locuiesti in Cluj iti aduce foarte multe avantaje”, a marturisit ea.

In timpul facultatii a avut parte si de o bursa Erasmus prin care a ajuns sa studieze la Universitatea Tehnica din Munchen.

“Mi-a placut foarte mult experienta si profesorii, felul in care erau organizate cursurile”, a spus tanara.

De aproape un an si jumatate, Andra Petrovai lucreaza intr-un grup de cercetare de la UTCN, numit SmartCoDrive, fiind sustinut de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Acesta este dezvoltat de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca in colaborare cu firma Arobs. Proiectul are ca scop cresterea sigurantei in trafic, a confortului soferului, dar si a mobilitatii prin dezvoltarea unui sistem de asistare a condusului pe dispozitive mobile inteligente.

“Functiile implementate de noi sunt detectia, urmarirea si clasificarea obstacolelor din mediu, detectia benzii de mers, estimarea vitezei maxime in functie de starea drumului. Prin obstacole ne referim la ceilalti participanti in trafic, fie vehicule, fie pietoni sau biciclisti. Printr-o analiza in timp real a traficului, putem emite timpuriu avertizari la coliziune, pentru ca soferul sa poata evita accidentul sau pentru ca efectele unui posibil accident sa fie minime. De asemenea, in cazul parasirii neintentionate a benzii curente, cauzate in special de neatentia soferului, se vor emite atentionari. Drumurile si dinamica traficului vor fi monitorizate continuu. Soferul va primi informatii legate de congestii in trafic, devieri de trafic, accidente, pentru a evita sectoarele de drum cu problem”, a explicat Andra Petrovai. 

 

Aplicatia va fi accesibila pentru orice sofer

Ideea acestui proiect are la baza faptul ca piata de telefoane inteligente si tablete a crescut semnificativ in ultima perioada, de asemenea si puterea de procesare a acestora. 

“Acest fapt a permis implementarea de algoritmi de inteligenta si viziune artificiala pe platforme mobile si rularea lor in timp real. Prin acest proiect, dorim ca aceste functii de asistare a condusului sa fie accesibile oricarui sofer care are la indemana un telefon mobil. Tableta pe care o folosim noi pentru dezvoltare este echipata cu 2 camere, astfel putem captura structura 3D a mediului si folosi tehnica stereoviziunii”, a detaliat ea.

 

Nu vrea sa plece in strainatate

Andra a inceput sa lucreze in aceasta zona inca din anul III de facultate, cand a avut primul curs de procesari de imagini.

“Mi-a placut foarte mult si am decis sa ma alatur grupului de cercetare si asa am inceput sa lucrez in acest proiect care, mai tarziu, a devenit si proiectul meu de licenta”, si-a amintit ea.

Tanara nu viseaza sa isi continue cariera in strainatate.

“Deocamdata vreau sa raman aici, ma gandesc chiar si la un doctorat in aceeasi zona. Lucrez cu profesorul Sergiu Nedevschi in cadrul proiectului, la sediul UTCN de pe Baritiu si in principiu de ceea ce avem nevoie pentru procesari de imagine sunt niste camere.

Multi din fostii colegi de la facultate fac parte acum din aceeasi echipa. Altii s-au angajat la diverse firme clujene. Nu are colegi care nu si-au gasit de lucru dupa absolvire.

“Daca te apuci sa lucrezi inca de pe acum si esti serios, mai incolo nu mai ai probleme cu jobul”, este ea convinsa.

La fel ca si colegii din program, Andra este angajata cu carte de munca in cadrul universitatii.

“Pana acum, ca studenta, am lucrat part-time, de acum vom avea program full-time, cu 8 ore de cercetare zilnic, dupa care voi merge la cursurile de master. Salariul e OK. Se lucreaza si in timpul verii, dar am avut vacanta, in Grecia si Spania”, s-a destainuit cercetatoarea.

Andra Pop asculta rock si indie, ii place aerobicul si face eforturi sa isi faca timp si pentru citit.

 

Oana Pop, cercetatoarea care “manuieste” nanoparticulele de ceriu

 

Si Oana Pop, cercetatoare in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) s-a nascut in Cluj-Napoca. In copilarie si-a dorit sa devina ba politist, ba medic, ba ingrijitor de cai. Este licentiata in specializarea Controlul si expertiza produselor alimentare a Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentului.

“Viata de student a fost foarte foarte frumoasa, cu colegi exceptionali si cu dascali pe masura. In acest interval am invatat o sumedenie de lucruri, de la interactiunea cu studentii si cu profesori universitari si pana la deprinderi de laborator care sunt extrem de utile si astazi”, a marturisit ea.

In prezent, Oana Pop este cercetator postdoctorand in cadrul USAMV.

“Domeniul este acelasi ca si la doctorat – biotehnologiile. Tema proiectului meu de potdoc este legata de nanoparticule de oxid de ceriu, care au o capacitate extraordinara de a trece din stare oxidata in stare redusa, fenomen foarte important in multe domenii (de la medicina, pana la industria petroliera). European Social Fund, Human Resources Development Operational Programme 2007-2013, project no. POSDRU/159/1.5/S/132765, acesta este proiectul pe care sunt angajata”, a detaliat ea.

In toti acesti ani, cercetatoarea a lucrat mult la microincapsularea de microorganisme (in special probiotice) si si-a propus sa dezvolte in continuare lucrari pe aceasta tema, alaturi de cea propusa pentru postdoctorat.

Experienta din Germania, hotaratoare pentru clujeanca

In anul 2011, Oana Pop a beneficiat de o bursa oferita de Federatia Germana de Mediu (DBU).

“Datorita acestei burse am avut privilegiul sa lucrez 6 luni int-un laborator din Germania ce se ocupa exclusiv de microincapsulare (Brace GmbH, la 40 km de Frankfurd). Aceasta experienta a fost extrem de utila pentru cercetarea mea de la doctorat. A fost si greu, sotul meu fiind in tara pe aceasta perioada de 6 luni”, a marturisit ea.

Clujeanca petrece in laborator intre 8 si 12 ore.

“In restul timpului sunt cu famila. Incercam mereu sa petrecem cat mai mult timp cu fetita noastra  care are un an si cinci luni”, a spus Oana Pop.

 

Ar pleca din tara, pentru ca fetita ei sa traiasca intr-o lume mai buna

Ca planuri de viitor, cercetatoarea si-a propus sa sa continue sa lucreze in cercetare si sa activeze ca si cadru didactic in mediul academic.

Este tentanta o eventuala plecare in strainatate?

“Este o intrebare la care as raspunde cu da, fara doar si poate daca as face o analiza SWAT. Dar familia si prietenii au o greutate mare in aceasta analiza si momentan nu as pleca. Daca as pleca de ce as pleca? Pentru fetita mea, dorindu-mi pentru ea o lume mai buna, mai dreapta, mai frumoasa. Sunt foarte multe obtiuni de “plecat afara”. Ca familie ne-am gandit la cateva, dar neconcretizandu-se nici una nu cred ca are rost sa mentionez o locatie anume”, a dezvaluit Oana Pop.

In ceea ce priveste conditiile pe care le ofera statul roman pentru tinerii cercetatori, clujeanca este de parere ca “este o situatie care nu difera foarte mult de celelalte sisteme din Romania”.

“Se simte o lipsa de interes si de motivatie (din partea statului) si acest fapt este extrem de trist”, a incheiat ea.

 

Dr. Varga Attila, cercetatorul care ii studiaza pe masonii austro-ungari

Varga Attila s-a nascut in Banatul de Munte, la Resita, oras unde a copilarit si a locuit pana in anul 1997 cand m-am stabilit in inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca.

“Daca e sa ma gandesc la ceea ce fac acum, chiar cred ca meseria este cea care m-a ales pe mine. Eu unul am fost mereu fascinat de vremurile de altadata, de evenimente si oameni remarcabili de atunci, in consecinta pot sa spun ca am fost cam tot timpul pe drumul cel bun… Am ales Clujul pentru studentie din trei motive. Intai de toate, mentorul meu care mi-a insuflat pasiunea pentru istorie, profesorul Magiar Nicolae, a fost si el, la randul sau, absolvent al Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, iar felul lui de a fi, eruditia de care a dat dovada tot timpul m-a convins privitor la aceea ca scoala clujeana de istorie este una din cele mai bune din tara. In alta ordine de idei, inca din anii de liceu, am avut sansa de a vizita Clujul gratie profesorului meu de atunci care obisnuia sa ne duca in excursii de studiu. Prin urmare m-am indragostit iremediabil de „Tara celor 1000 de orgi” si cum voiam sa devin si independent am decis ca acest oras este cea mai buna optiune. Finalmente, pe vremea aceea, eram fascinat de o anumita tema de cercetare, iar pentru a-mi urma pasiunea si pentru a-i intalni pe cei mai buni specialisti in domeniu am considerat ca aici este locul unde trebuie sa vin pentru a performa in domeniul meu de activitate”, a dezvaluit el.

 

A fost fascinat de discursul academicianul Camil Muresanu

Drept urmare, Varga a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, specializarea Istorie Moderna, Istoria Europei Centrale din a doua jumatate a veacului al XIX-lea, dupa care a finalizat un masterat in 2002 si un doctorat in 2006.

“Viata de student a fost una fascinanta pentru mine. Imi amintesc de ea ca fiind perioada in care mi-am inaugurat ucenicia si maturizarea in plan profesional. Atunci am inceput sa calatoresc mult, sa iau contact cu oameni, cu locuri si idei diverse, dar mai presus de toate am fost cooptat in cercetarea de performanta inca din perioada studentiei. Rememorez cu placere ca, inca de pe bancile facultatii, l-am admirat foarte mult pe academicianul Camil Muresanu, unul din marii oratori ai Clujului. Faptul in sine ca, la un moment dat, i-am putut deveni si coleg la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane aceasta a insemnat enorm. In acest loc am inceput practic sa invat meserie, sa dobandesc experienta si, mai presus de toate, sa realizez cat de mult inseamna sa fiu eu insumi in munca mea de cercetare, sa imi conturez un stil si o identitate proprie in sfera de activitate”, a explicat cercetatorul.

 

Specialist in “trecutul lojilor masonice din spatiul fostului dualism austro-ungar”

Din anul 2002 si pana in prezent, Varga Attlia activeaza tot la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Romane, Departamentul Istorie Moderna, avand functia de Cercetator Stiintific Gradul III. S-a ocupat inca de la inceput de editarea documentelor privind Revolutia de la 1848-1849 in Transilvania si Banat, mai exact de transcrierea si traducerea documentelor din limba maghiara in limba romana. De asemenea am mai fost cooptat si la realizarea volumelor masive de Bibliografie Istorica a Romaniei, pentru ca, in paralel, sa demareze o cercetare de pionierat care s-a bucurat, inca de la inceput, de sustinerea Academiei Romane. Este vorba despre “un corpus masiv de documente, proiectat in 40 de volume, care isi propune sa ofere publicului larg sursele fundamentale pentru o mai buna si mai corecta cunoastere a trecutului lojilor masonice din spatiul fostului dualism austro-ungar”.

“Este un demers pe care il consideram a fi necesar, intrucat – parafrazandu-l pe D-nul Academician Dan Berindei, Vicepresedintele de Onoare al Academiei Romane – fara o istorie a francmasoneriei, Istoria Romanilor nu va fi niciodata corecta si completa”, a justificat acesta.

 

De la Budapesta la Stockholm, de la Viena la Oxford

Din perioada studentiei si pana acum a beneficiat de foarte multe burse si granturi care i-au dat sansa sa calatoreasca peste tot in lume, la diverse arhive si biblioteci.

“De la Budapesta la Stockholm, de la Viena la Oxford, stagiile mele de cercetare au fost, de fiecare data, un mare castig, respectiv o sansa de a reveni acasa mai bogat intelectual si sufleteste deopotriva”, a punctat Varga.

Intre premiile cu care a fost distins pana acum se numara Crucea de Aur in rang de Cavaler pentru merite deosebite in cercetarea istorica, Premiul Academiei Romane pentru lucrarea „Biserica, Stat si Francmasonerie in Banat si Ungaria”, respectiv titlul de Senior al Cetatii Cluj-Napoca pentru cariera profesionala si contributia adusa pentru binele comunitatii.

 

A ramas in Romania ca sa invete sa fie luptator si invingator

Totusi, cercetatorul Attila Varga nu a lucrat pana acum in strainatate, pentru ca munca sa a fost axata “strict in sfera cercetarii in cadrul Academiei Romane”.

“Fireste, posibilitati de a emigra in locuri unde cercetarea este mult mai bine platita ca in Romania au fost si vor fi intotdeauna. Intr-o lume dinamica si flexibila precum cea in care traim noi, asa ceva este firesc sa existe. Eu, personal, am avut o perioada in care am vrut sa plec din tara, mai ales atunci cand eram student, insa, din fericire pentru mine s-a ivit sansa de a lucra la Academia Romana, in consecinta am ramas. Am gasit in acest loc si in aceasta urbe oameni grozavi fara de care viata mea ar fi mai saraca si mai mohorata. Si apoi eu chiar cred ca spiritele speciale care sunt langa tine si iti dau elan sa fii mereu mai bun decat esti reprezinta tot ce ai nevoie pentru a reusi in ceea ce iti propui sa faci. Consider aceasta o mare provocare. Acolo unde ai conditii si o serie de facilitati, e normal sa reusesti. Ar fi culmea sa nu o faci. Dar aici, unde totul este infinit mai greu, situatia se schimba. Ca sa razbesti in toate, e necesar sa fii mare luptator si un mare invingator. Cred ca am ramas sa le deprind mai bine pe ambele…”, a dezvaluit el.

Planurile sale de viitor au in vedere o continuare a activitatii de pana acum, dar si sa isi deschida orizonturile spre zone noi.

“Eu personal cred foarte mult in ideea de interdisciplinaritate si consider ca, fara asa ceva, cercetarea care este cu adevarat de performanta nu are nicio sansa. Tocmai de aceea caut sa lucrez la diverse proiecte cu ingineri, psihologi, economisti, arhitecti, convins fiind de faptul ca, daca stii sa iti apropii lumi diverse si sa construiesti punti trainice intre ele, vei avea succes in tot ceea ce iti propui. In acest mod vei fi cu adevarat competitive”,  a detaliat acesta.

 

Sprijinul pentru cercetatori, jenant pentru o tara a Uniunii Europene

Cercetatorul de la UBB are un program foarte incarcat care incepe dimineata si se termina, adesea, tarziu in noapte.

“Ma fura munca mea, deci mai pierd notiunea timpului. In general imi place sa ascult muzica, sa ies cu prietenii, sa calatoresc si, de ce nu as recunoaste, sa mai scriu si cate un editorial de presa… Gandul in sine ca pot comunica cu cei mai multi, ca mesajul meu este inteles usor, deci cunosc si alta „limba” decat cea a „Turnului de Fildes” in care petrec o mare parte a timpului, ma bucura mult”. A explicat cercetatorul.

In ceea ce priveste conditiile pe care le ofera statul roman pentru tinerii cercetatori. Varga Attlia recunoaste ca de cele mai multe ori i se par dezolante.

“Toata lumea stie ca, in Romania, educatia, sanatatea si cercetarea sunt tot timpul lasate la urma, fiind mereu subfinantate, in consecinta cum poti pretinde sa faci performanta?! Din fericire, la institutia unde activez eu, beneficiem de un program foarte flexibil, ceea ce ne permite sa incercam diverse deschideri acolo unde cercetarea in sine e pusa la loc de cinste. Evident, aceasta nu rezolva problema in esenta ei, ci doar o „carpeste” ceea ce este jenant pentru o tara membra a Uniunii Europene”, atrage el atentia.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version