General

Timp de doi ani, voturile pentru hotărârile CJ Cluj, ascunse pe motiv că era pandemie

Pentru o perioadă de mai bine de doi ani, între 31 martie 2020 și 31 octombrie 2022, hotărârile de consiliu județean la Cluj nu au fost publicate pe motiv că a fost pandemie de COVID-19. Unde este transparența?

Folosind platforma de Transparență Decizională a Consiliului Județean Cluj care poate fi accesată AICI, am sesizat că timp de mai bine de doi ani, procesele verbale care conțin hotărârile consiliului județean convocat o dată sau de două ori pe lună nu dispun de o anexă de votare, adică ceea ce se numește, pe românește, transparență.

Am formulat o cerere pe 544 pentru a primi anexa de votare pentru toate datele în care acestea nu erau publicate, iar răspunsul a fost că nu au fost contorizate pentru că s-a votat online, respectiv în mediul online au fost organizate ședințele de CJ.

„Ca urmare a cererii dumneavoastră de informații de interes public, înregistrată la
Consiliul Județean Cluj cu numărul de mai sus, prin care solicitați unele informații
referitoare la anexele proceselor verbale ale ședințelor de consiliu județean privind
voturile exprimate în perioada 31.03.2020-31.10.2022, vă comunicăm următoarele:
Perioada indicată de dumneavoastră corespunde cu perioada pandemiei COVID-
19, ședințele consiliului județean fiind desfășurate în format on-line prin intermediul unei
platforme de video-conferință care nu permitea, la momentul respectiv, salvarea
voturilor exprimate, motiv pentru care acestea se regăsesc consemnate în procesele
verbale ale ședințelor aferente”, au răspuns cei de la relația cu publicul al Consiliului Județean Cluj.

Ce înseamnă că voturile au fost consemnate în Procesele Verbale? Nu apare cine, cum a votat și câți au votat pentru, împotrivă și câte persoane s-au abținut.

Răspunsul se contrazice cu o transcriere din Procesul Verbal găsit publicat pe site-ul CJ Cluj, din 29 iulie 2022, adică în perioada în care anexele de vot nu au fost publicate. mai exact, așa arată intervenția șefului județului care a cerut să se aducă platforma de votare, adică, după înțelesul nostru, un instrument în care pot fi notate și memorate voturile.

Tișe: În continuare supun la vot Proiectul Ordinii de zi, împreună cu suplimentarea aprobată anterior și vă rog să pregătiţi votul electronic.

Se procedează la vot, utilizându-se votul electronicprin intermediul platformei online de videoconferinţă.

Prin urmare, unde sunt anexele de vot? De ce nu au fost publicate și care este motivul real pentru care sunt ascunse? Revenim cu detalii despre subiect.