Din oras

Tetarom IV, la jumatatea drumului. Investitorii ar vrea sa-si „rezerve” un loc in viitorul parc industrial, dar legea nu le da voie

Lucrarile la parcul industrial Tetarom IV au demarat cu stangul in primavara aceasta. Atunci, inainte de a incepe efectiv constructia, au aparut primele probleme, cand lucrarile au fost blocate de una dintre firmele participante la licitatie. Acum, lucrarile sunt executate in proportie de aproximativ 40%, insa legea nu le permite reprezentantilor Tetarom sa promoveze acest parc industrial si, prin urmare, nici sa semneze vreun precontract cu un potential investitor.

Parcul Industrial Tetarom IV se construieste in comuna Feleacu, in apropierea centurii Apahida-Valcele si este conceput sa aiba o destinatie multipla: parc fotovoltaic, logistic si industrial. Proiectul, in valoare de peste 54 de miliaone de lei, se intinde pe o suprafata de 85 de hectare si este unul extrem de apreciat de catre autoritatile judetene si nu numai. De exmplu, la sfarsitul lunii noiembrie, reprezentantii Consiliului Judetean Cluj s-au laudat cu construirea noului Parc Industrial Tetarom atat in fata consulului general al Ungariei la Cluj, cat si in fata ambasadorului Italiei. De altfel, in judetul Cluj sunt peste 800 de firme cu capital italian, iar cele mai cunoscute sunt situate in cadrul Parcurilor Industriale Tetarom. Din pacate, aceasta „lauda” este una pur superficiala. Legislatia in vigoare nu le permite reprezentantilor Tetarom sa si negocieze cu vreun investitor, chiar daca au fost deja mai multe intentii in acest sens.

Viorel Gavrea, directorul Parcurilor Industriale Tetarom, spune ca lucrarile sunt in curs de executie si ca toate problemele intampinate au fost depasite cu brio.

„ACI este pe pozitii si de vreo doua saptamani se lucreaza intens, lucrarile sunt gata undeva la 40%. Orice infrastructura de afaceri de tip parc industrial este una profitabila, firmele stiu ca in aceste locuri gases toata infrastructura de care au nevoie”, mentioneaza Gavrea.

Din pacate, oricat de profitabil ar putea sa devina acest parc, legea nu le permite investitorilor sa semneze vreun contract.

„Nu sunt cereri pentru Tetarom IV pentru ca nu avem voie sa il promovam pana nu e gata, asta e regula. Cand e gata incepem sa il promovam, nu am inteles nici eu de ce nu e voie, dar din cate se pare pe viitor vom avea voie sa facem asta, pe proiectia bugetara 2014 – 2020. Si mie mi se pare o absurditate pentru ca ma intreaba lumea ce se intampla si le spun ca discutam in februarie 2016, pentru ca termenul de finalizare este 31 decembrie 2015. Este o aberatie, am o cladire gata si nu pot face predare partiala. As da cladirea imediat catre firma X, dar contractul nu ma lasa”, spune, consolat, Gavrea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *