Editorial

Test de moralitate pentru pupincurpresa locală de chitanțier: Câte minciuni ați identifica numai în acest slide de ”buget 2024”?

Așa, de bun simț sunt răspunsurile la întrebările: cine se ocupă de Spitalul Regional de Urgență și de așa zisa ”conectare a Clujului la Autostradă” și pe banii cui?

Spitalul Regional de Urgență este în cârca Ministerului Sănătății după ce din 2007 ni l-au promis neputincioșii din PD ai PNL Cluj (Boc, Tișe).

De ”conectarea Clujului la autostradă” se ocupă Ministerul Transporturilor. Iar Tureni, de unde se începe ”conectarea Clujului”, nu e Cluj-Napoca.

Banii, masa, dansul, tăiatul panglicii, revin altora decât Baronului OSĂ, care, fără nicio rușine, profitând de slugărnicia unor funcționari de presă (că jurnaliști nu le mai putem spune, jurnalistul este critic, pune întrebări, comentează, nu scrie la dictare), împrăștie aceste minciuni evidente, în mod repetat (că poate se uită că e minciună și se reține ca realizare), în spațiul public.

Despre metroul care OSĂ se ia la sapă (măcar am scăpat de șoricelul Baronului OSĂ), cei 2 milimetri de centură metropolitană, ce să mai vorbim? Așteptăm să OSĂ.

Ce am mai remarcat este faptul că nu s- sughițat nimic despre finalizarea în 2024 a jalnicelor lucrări de pe Kogălniceanu, Universității și străzile adiacente. În schimb OSĂ se facă adiacentele la Piața 14 iulie, care trebuiau să OSĂ fie gata odată cu jalnica Piață.

În rest am remarcat numeroase înșiruiri pristandiene despre reabilitări termice la școli/grădinițe/creșe (dar nicio școală/grădiniță/creșă nouă, deci numai cârpăceli cu ”dorei”), articulări de autobuze electrice, celebrul de ilegal Centru de colectare prin aport voluntar (care acum e unul mic și unul mare), parcări pentru biciclete (vreo 550 de parcări tip container), reabilitări termice la blocuri, închidere rampă temporară (care e temporară din 1900 toamna), 4 stații de încărcare autovehicule electrice (oricum celelalte funcționează din doi în doi și de anul acesta se plătește), chestii, trestii, cârpăceli.

Dar cum e an electoral și cu electorii de pe străzile unde a mai turnat asfalt electoral (dacă vă amintiți de Edgar Quinet) nu mai merge vraja, Baronul anunțăcă OSĂ înceapă ”tre mari proiecte de reabilitare stradală pe străzile Giusseppe Verdi, Valea Seacă și Valea Chintăului”. Ne plânge inima de bucuria celor care de 20 de ani ni se tot plâng de condițiile din zonă. În sfârșit nu OSĂ mai avem ce scrie!

Totuși, cu regret constatăm că nici în Bugetul pe 2024 nu sunt bugetate marile proiecte ale ultimilor 20 de ani de baroneală: Someșul Navigabil, prelungire linie tramvai până în Florești și la De Longhi, Clădirea Filarmonicii, reabilitarea Cetățuii, refațadizarea în manoperă proprie a centrului orașului, credite pentru tineri, Cartierele dineretului din Lomb și din Borhanci șamd.

Fapte, nu vorbe. Zis și făcut. OSĂ se ocupe Urbanismul de Cumetrie de îndesirea blocurilor întrecase și a caselor peste case.

Bun. Că Baronul nu are nicio jenă în a minți, e fișa postului – politician fără doza de plonice și broaște râioase înghițite zilnic nu s-a mai văzut. Minciuna e în educația lor, fără minciună rămân fără loc de muncă. Ia încercați să-l vedeți pe Baron vânzând chiloți tanga unei comunități de babe de peste 70 de ani. Credeți că dacă le-ar spune adevărul, ar avea vânzare? Ar prospera?

Nu.

Prin urmare nemernicia și lipsa de onestitate față de meserie aparține celor care-i preiau minciunile ca atare, fără nicio critică, nicio emoție (doar aceea că poate nu vin banii de pe factură la timp).

Să fie primit!

PS: Ca să înțeleagă toată lumea ce înseamnă dezinformarea practicată de Baronul OSĂ în cârdășie cu pupincurpresa locală de chitanțier:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Programului Sănătate, a validat cu succes cererea de finanțare pentru proiectul „Construire Spital Regional de Urgență Cluj – faza II”, în cadrul Priorității 4: Investiții în infrastructuri spitalicești. Acesta reprezintă o etapă importantă în continuarea investițiilor în spitalele regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

Implementat de către echipa Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, proiectul a fost selectat după o evaluare atentă din punct de vedere tehnic și financiar.

”Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un reper esențial pentru îmbunătățirea calității și eficienței asistenței spitalicești de urgență din regiunea de Nord-Vest. Prin concentrarea asupra îmbunătățirii accesului populației, cu o atenție specială acordată grupurilor de pacienți vulnerabili, acest spital va oferi servicii de înaltă calitate în domeniul spitalizării acute terțiare. Obiectivul este de a contribui semnificativ la ameliorarea stării generale de sănătate a populației din județul Cluj și din regiunea de Nord-Vest României. Această confirmare reprezintă nu doar o validare a eforturilor depuse, ci și o promisiune pentru viitorul îmbunătățirilor semnificative în infrastructura de sănătate”, transmit autoritățile.

În urmă cu o lună, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a desemnat antreprenorul pentru primele lucrări de construcții ale spitalului. Este vorba despre Ubitech Construcții SRL, care va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora.

Contractul, cu o valoare licitată de 52.277.047,79 lei (fără TVA), presupune lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

Este cumva Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate plătită din bugetul Cluj-Napoca?