In vizor

Terenurile de sport din Baza Sportivă Gheorgheni rămân închise. Cum explică situația Primăria Cluj-Napoca

Clujenii au crezut că odată cu relaxarea măsurilor privind pandemia de COVID-19 va avea loc și redeschiderea terenurilor de tenis sau baschet din Baza Sportivă Gheorgheni, însă acestea vor rămâne închise. 

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere, mai ales că terenurile de tenis private sunt deschise, iar începând din această săptămână se deschid și bazinele de înot. Primăria Cluj-Napoca a transmis că a sporturile care implică folosirea mingii nu sunt permise, potrivit Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă. 

Redăm mai jos răspunsul furnizat de Primăria Cluj-Napoca:

În perioada stării de urgență și ulterior alertă, activitățile cu programare din Baza sportivă Gheorgheni au rămas închise, întrucât documentele care au reglementat constrângerile specifice acestei situații excepționale au conținut interdicția expresă de desfășurare a activităților sportive-recreative. În Hotărârea de Guvern nr. 636/2021 privind prelungirea stării de alertă (cea în vigoare la acest moment), aceasta apare la Anexa nr. 3 Art.1 alin. 16:

„ Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sauministrul agriculturii și dezvoltării rurale;”

Din perspectiva reglementărilor specifice, identificăm Ordinul comun MTS 310/2021 –MS 708/2021 care stabilește punerea în aplicare a măsurii. În Anexa cu nr. 2, cea care stabilește regulamentul pentru activități individuale în aer liber, este singura mențiune care generalizează permisiunea de a desfășura activități sportive pentru toți practicanții, însă cu următoarea exprimare exhaustivă a listei de excepții:

„Este permisă practicarea tuturor sporturilor individuale în aer liber, cu asigurarea măsurilor de protecție sanitară a sportivilor. De asemenea, este permisă pentru practicanții tuturor sporturilor pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc).

Dubla interdicție relevată ne-a făcut să menținem închise activitățile sportive cu rezervare (sporturi care implică folosirea mingii) pe perioada pandemiei. Raportarea la celelalte Anexe prezente în ordinul de ministru comun nu a fost posibilă întrucât ele iau în vedere criteriile care trebuie îndeplinite pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber și/sau activitățile sportive la interior, „atât în privința activității de pregătire, cât și a celei competiționale”, respectiv„antrenamente colective”, în condițiile în care la Baza sportivă Gheorgheni este vorba strict de activități recreative, fără componenta de antrenament și pregătire a competițiilor și/sau desfășurare de competiții în formă organizată. Astfel, au fost permise doar activitățile individuale care s-au putut desfășura în limitele legii: alergări, ciclism, role, fitness etc.

La Roman sau la Alba Iulia, terenurile de tenis au foat deschide încă din mai 2020. La Reșița, terenurile de sport s-au deschis încă din mai. Însă la Cluj totul este în litere legii după cum îi place atât de mult primarului Emil Boc să menționeze în fiecare intervenție. Însă terenurile private de tenis sau baschet sunt deschise încă de anul trecut. Nu pujtem astfel să nu ne întrebăm, oare toată lumea în afară de Primăria Cluj-Napoca, încalcă legea? De fapt, este mai mult o chestiune de interpretare. Primăria Cluj-Napoca a considerat că doar sportivii pot să prcatice sporturi în aer liber, alte orașe au deschis terenurile și pentru amatori. 

În ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății din 02.04.2021 se menționează expres în anexa 2 că bazele sportive pot fi redeschise atât pentru sportivii de performanță cât și pentru amatori pentru practicarea sporturilor individuale. În ceea ce privște sporturile de echipă, în anexa 3 al aceluiași ordin nu se mai specifică faptul că aceste reguli se aplică atât profesioniștilor cât și amatorilor. În Anexa 3 este specificat: „Este permisă efectuarea antrenamentelor în aer liber. Numărul maxim al celor care pot participa este stabilit prin legislația în vigoare. În cazul sportivilor profesionști, dacă e nevoie de participare a mai mult de 10 persoane, antrenamentele trebuie să se desfășoare în regim cantonament”. Astfel de diferențieri privind sportivii de performanță mai apar în Anexa 3, astfel putându-se înțelege faptul că sportul de echipă în aer liber poate practicat atât de profesionșiti cât și de amatori. 

Ziar de Cluj a trimis încă din 2 iunie o solicitare privind decizia de a menține închise terenurile de sport din Baza Sportivă Gheorgheni, însă răspunsul a venit abia ieri. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *