Din oras

Terasele din Piata Unirii se vor deschide atunci cand proprietarii localurilor isi vor vedea lungul nasului si al spatiului

Scris de 1,700

Terasele din Piata Unirii mai au de asteptat pana sa-si intinda umbrelutele in voie. Anul acesta, pentru ca in trecut si-au intins mesele pe unde si cum au putut, cafenelele si barurile din centru, incepand cu Vertigo si terminand cu Diesel, vor avea spatiu de terasa limitat, doar in fata localurilor, fara sa depaseasca granitele cladirii de care dispun. In plus, proprietarii de terase vor putea fi nevoiti sa renunte la canapele si plante ornamentale si obligati sa amenajeze trotuarul pentru stricta odihnire si relaxare a clientilor, fara sa incerce sa-si incarce spatiul in vreun fel.

Desi terasele puteau fi deschise deja de saptamani, in Piata Unirii nu e nici urma de scaun sau umbrela. Comisia de urbanism din cadrul Primariei nu a acordat inca avizele pentru deschiderea acestora si nici lucrarile din zona nu ajuta.

Conform reprezentantilor Primariei, terasele din Piata Unirii au un alt statut fata de cele din Piata Muzeului sau Bulevardul Eroilor, unde spatiul poate fi inchiriat, pur si simplu. Terasele de aici au nevoie de autorizatie de constructie temporara, in conformitate cu legea constructiilor.

“Conform procedurilor legale, toate societatile comerciale care vor sa amplaseze terase sezoniere in zona publica din fata punctului de lucru, trebuie sa depuna solicitari in acest sens. Exista astfel de solicitari, Directia de Urbanism le analizeaza in momentul de fata”, spune Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

In momentul de fata, membrii acestei comisii discuta asupra spatiului pe care il va avea alocat fiecarte local in parte. Asta pentru ca, in ultimul an, pe latura de vest a Pietei Unirii restaurantele s-au inmultit, iar neintelegerile dintre patroni la fel.

“Mi se pare absolut normal si firesc ca fiecare local sa aiba sansa de a-si folosi frontul, sa fie eliminate posibilitatile de conflict dintre detinatorii de terase si sa nu se incurce circulatia pe trotruar”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, arhitectul Eugen Panescu, membru al Directiei de Urbanism.

Acesta a spus ca la ultima intalnire a comisiei s-a marcat necesitatea unui singur plan, pe care sa apara toate terasele, care sa poata fi separate si delimitate cu usurinta.

“Pentru calitatea utilizarii zonei centrale, trebuie sa fie delimitat numarul de mese si scaune. Mese si scaune, nu canapele si plante ornamentale”, a mai spus Panescu pentru Ziar de Cluj.

Cu toate acestea, Eugen Panescu spune ca, din punctul de vedere al consumatorului, terasele puteau sa fie deschise de cateva saptamani deja.

Foto: Eugen OlariuULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE