In vizor

Telenovela Ic Ponor continua cu inca o licitatie pentru finalizarea lucrarilor

La mai bine de cinci ani de la demararea proiectului de reabilitare si modernizare a  drumului de acces Rachitele- Ic Ponor lucrarile sunt departe de a fi finalizate. Acum se organizeaza o noua licitatie prin care cei 20,5 de kilometri de drum sa fie asfaltati. Pentru  refacerea lucrarilor deja executate si care au intrat in stare de degradare datorita neasfaltarii, cheltuielile vor fi suportate din bugetul Consiliului Judetean.

In anul 2009 cand au demarat lucrarile de reabilitare a drumului Rachitele Ic Ponor consortiul de firme care si-a adjudecat licitatia a fost MBS Group, Alfa Rom si Nemzetkozi Betonut. Pentru suma de 34 de milioane de lei, finantare europeana, consortiul urma sa reabiliteze cei 20,5 km de drum judetean in termen de 18 luni. Greseala de la acea vreme a executivului Consiliului Judetean a fost ca in contractul de reabilitare nu au fost trecute si costurile de reabilitare a celor 9 poduri de pe traseul Rachitele-Ic Ponor. Greseala a fost indreptata abia in 2011 printr-un act aditional la contract, act prin care valoarea totala a proiectului de reabilitare a crescut cu inca 12 milioane de lei. Astfel Consiliul Judetean a platit 44, 6 mil de lei, dar cu toate acestea reabilitarea drumului este departe de a fi finalizata.

Firma  MBS Group intre timp a castigat in instanta rezilierea contractului si implicit recuperarea  garantiei de buna executie a lucrarilor, desi din cei peste 20 de kilometri de drum au fost asfaltati doar 600 de metri. Reprezentanti ai  Consiliului Judetean au decis sa atace decizia  instantantei cu privire la restituirea garantiei de buna executie a lucrarilor. Intre timp MBS Group, firma fostului consilier PDL de Turda, Gabriel Silagyi se afla in procedura de insolventa cu toate ca in periaoda 2010-2011 a castigat contracte cu statul in valoare de 50 de milioane de euro. Contractele aveau ca obiect construirea unor patinoare pe structura de plastic in valoare de 150 de mii de euro fiecare.

“Pe contract au ramas aproximativ 11 milioane de lei, dar pentru ca sunt lucrari deja executate putem avea sperante ca, o parte din bani vor fi eligibili, iar restul lucrarilor vor fi suportate de bugetul CJ”, a declarat Mariana Ratiu.

In urma solicitarii executivului Consiliului Judetean, un grup de experti de la Facultatea de Constructii din Iasi au prelevat si executat probe de laborator asupra materialelor folosite in procesul de reabilitare. In urma analizelor de laborator a rezultat faptul ca betonul folosit nu face parte din clasa de calitate ceruta in caietul de sarcini.  

Betonul folosit atat la rigole cat si la zidurile de sprijin este de calitate inferioara, iar acest lucru va diminua perioada de garantie a lucrarii. Ca si o concluzie a expertizei, reprezentatii CJ au sesizat DNA-ul inca de la inceputul lunii februarie.

“Noi am cerut o expertiza care arata ca nu s-au respectat cerintele din proiectul tehnic. Ne-am facut documentatia pentru a ne indrepta impotriva celor care nu au respectat legislatia si caracteristicile proiectului tehnic. Pentru a afla unde au disparut aproape 16 milioane de lei am sesizat institutiile statului. La demararea proiectul suma a fost de 34 de milioane de lei, dar au uitat sa treaca podurile si din aceasta cauza s-au mai platit inca 12 milioane de lei. Consiliul Judetean Cluj a platit pana acum  44,6 milioane de lei, fara ca drumul sa fie refacut”, a declarat Ioan Oleleu, vicepresedintele CJ.

Cea mai mare parte a lucrarilor de executat la drumul Rachitele Ic Ponor sunt de asfaltare. Pentru aceasta Consiliul Judetean va organiza in regim de urgenta o licitatie in vederea absorbirii de fonduri europene, astfel incat sumele aferente asfaltarii sa fie cheltuieli eligibile. Costurile pentru restul lucrarilor ce urmeaza a se efectua pentru finalizarea investitiei vor fi suportate din bugetul judetean.

Pentru noua licitatie de asfaltare, care urmeaza a fi anuntata de catre reprezentantii Consiliului Judetean, s-a creat un grup de lucru care, a avut deja o prima intrevedere. Proiectantul a lipsit de la intalnire, astfel ca abia miercuri vor fi stabilite detaliile din caietul de sarcini. Din cauza celor 19 km ramasi de finalizat precum si pentru refacerea lucrarilor degradate in timp, drumul de la Rachitele Ic Ponor nu va fi dat in folosinta mai devreme de vara anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *