In vizor

ȚEAPĂ PE OLX: Cum au rămas românii fără banii din conturi

Platforma de vânzări OLX a fost mereu ținta escrocilor care voiau să dea țepe oamenilor. De-a lungul timpului, au existat mai multe metode prin care s-a încercat păcălirea celor care aveau produse la vânzare cu scopul de a-i lăsa fără bani. În cea mai recentă țeapă, cei care folosesc OLX sunt invitați să își treacă datele de pe card, chipurile pentru a primi banii. Evident că nu doar că nu se primesc bani, dar chiar sunt extrași bani pentru care păgubiții nu își dau acordul. 

”Mai nou, pe olx, iti spun ei ca au totul pregătit pt transport etc și va oferă un link, când îl accesați, dvs dacă introduceți datele de pe card, vi se retrag sume enorme din cont”, sesizează o femeie abordată de acești escroci.  

Cum acționează? 

Persoanele care au produse la vânzare sunt contactate pe WhatsApp de către diverși indivizi care folosesc un limbaj plin de greșeli, de parcă ar fi tradus mesajele cu Google Translate. Este primul semnal de alarmă la care ar trebui să fiți atenți. Chiar dacă sunt suficienți români agramați, tot puteți să faceți diferența între un vorbitor nativ și cineva care folosește traducerea automată.  

Ulterior ei vă anunță că fac plata prin OLX și vor trimite curierul după produs. În acel moment trimit un link unde vă cere datele de pe card pentru ”a vă primi banii”, dar de fapt ei vă vor banii de pe card dacă faceți greșeală să vă introduceți datele. 

”Majoritatea sunt straini si scriu mesajele cu google translate si nu se refera la livrare prin olx (care e foarte ok), ci la plata prin olx… Nu vor ramburs, ci iti spun ca au achitat deja produsul si iti trimit un link pe care te pun sa intri si sa iti bagi datele cardului ca sa poti “lua” banii, dar defapt iti iau ei banii de pe card cand introduci datele”, atrage atenția o altă utilizatoare a platformei OLX. 

Dacă totuși nu cădeți în plasa acestora, mesajele de pe Whatsup vor dispărea pentru a nu avea dovezi în cazul în care doriți să vă adresați organelor abilitate.  

”Aveti grija cu olx-ul, care vindeti! Tocmai ce mi-am luat o MARE TEAPA pe olx. A intrat direct pe whatsapp cum ca a facut plata produsului meu catre olx, iar eu trebuie sa accesez link-ul si sa imi introduc datele ca sa iau banii de la olx. Link care avea cu plataolx etc. Ca asta m-a determinat sa accesez…. mda de fiecare dată sunt atentă, nu dau date, nu introduc date și uite ca atat de bine a fost totul pus la punct in cel mai mic detaliu ca sa nu fiu paranoia si sa-i accept plata omului ca asa a pus problema… totul s-a petrecut în câteva secunde, a pus presiune ca este îngrijorat de plata lui… Si imediat după ce am băgat datele am primit sms cum ca baga banii din contul meu in jocuri… l-am raportat si blocat insa culmea s-a sters absolut toata conversatia mea de pe WhatsApp. Norocul meu a fost ca a incercat cu sume mari si nu am avut bani in cont. A incercat de 5 ori. Eu cum am primit sms-ul am sunat la banca si mi-am blocat cardul. Insa aveti mare grija… Am scris ca sa nu mai pățească si altcineva asta…”, este mărturia unei femei care a fost țepuită. 

Mare atenție, deci, mai ales dacă nu sunteți foarte familiarizați cu vânzările online. Nu vă introduceți datele de card pe nicio platformă. Cei care vor să vă trimită bani nu au nevoie decât de IBAN, nu și de alte date de pe card. Cel mai sigur este să nu acceptați livrarea fără plata în avans sau fără plata transportului în avans dacă e vorba de o plată ramburs. În acest moment, OLX NU ofera posibilitatea de a folosi platforma pentru a fi efectuate tranzacții între cumpărători și vânzători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *