Justitie

Țeapă de PROPORȚII, dată de un IT-st clujean companiei care l-a angajat. Instanța l-a condamnat la închisoare cu suspendare

Un IT-st din Cluj-Napoca a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că și-a delapidat angajatorul, Sanex SRL, în numele căruia a comandat de la BRINEL aproape 200 de laptop-uri pe care ulterior le-a amanetat și/sau vândut pe internet. 

Cheltuielile l-au dat de gol

Clujeanul a lucrat timp de doi ani la Sanex SRL, pe postul de administrator rețea. La un moment dat, una dintre directoarele companiei s-a uitat peste bugetul departamentului din care făcea parte IT-stul și a comandat un inventar complet al bunurilor firmei. Atunci s-a descoperit surpriza cea mare: 

„În urma primelor verificări, s-a constatat că lipsește un număr de 180-200 laptopuri”, au relatat cei de la Sanex în plângerea penală. 

Directoarea care a aflat rezultatul inventarului l-a confruntat pe IT-ist și a aflat de la acesta că a comandat aparatură de la Brinel, în numele firmei Sanex, care ulterior a fost băgată în amanet sau vândută pe site-uri precum OLX. 

Firma i-a făcut plângere penală angajatului, iar procurorii au obținut după ȘAPTE ani un acord de recunoaștere al vinovăției din partea IT-stului pentru 179 de acte materiale aka laptop-uri furate de la Sanex. 

„Fapta inculpatului B_____ B___ B_____ care în calitate de angajat al persoanei vătămate SANEX S.A. pe postul de administrator rețea, și-a însușit din gestiune 179 echipamente IT și telefoane mobile, în valoare totală de 614.041 lei, echipamente care au fost achiziționate în numele persoanei vătămate și ulterior amanetate sau vândute de către acesta, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare în formă continuată, prev. de art. 295 alin. 1 C.pen. rap. la art. 308 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (179 acte materiale).

Sub aspectul laturii obiective a infracțiunii de delapidare, elementul material constă în acțiunea inculpatului de însușire, la intervale diferite de timp, dar în baza aceleiași rezoluții infracționale, a mai multor echipamente IT, pe care trebuia să le predea persoanei vătămate în virtutea atribuțiilor de serviciu, iar fiecărui echipament IT însușit din gestiunea persoanei vătămate îi corespunde un act material component al infracțiunii continuate. Urmarea imediată constă în scoaterea definitivă din patrimoniul părții civile a sumei totale de 614.041 lei și producerea unei pagube materiale în același cuantum în patrimoniul acesteia. Legătura de cauzalitate dintre elementul material și urmarea imediată rezultă din materialitatea faptei”, se arată la dosar. 

Bărbatul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și o perioadă de încercare de patru ani. Acesta trebuie să achite celor de la Sanex peste 100.000 de euro  și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pentru o perioadă de 120 de zile în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca sau al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version