Din oras

Taximetriștii clujeni s-au alăturat protestului transportatorilor

Taximetriștii clujeni protestează și ei alături de transportatori și de fermieri. Aceștia se deplasazează cu viteză redusă prin Cluj-Napoca spre Mănăștur. Lor li s-au alăturat și șoferii de ride sharing.

Este a treia zi de prosteste, iar transportatorii sunt hotârâți să blocheze traficul din principalele orașe până ce le vor fi rezolvate problemele. Deoarece TIR-urile nu au acces în oraș, unii dintre ei au venit cu autoturismele să participe la protest.

*INFORMARE*

UPDATE

Aproximativ 20 de conducători de autoturisme personale și în regim taxi se deplasează pe traseu Frunzisului- Calea Turzii-Prefectură.

Sunt prezente echipaje rutiere și jandarmi al IJJ Cluj.

Premierul Marcel Ciolacu este în acest mement la Palatul Victoria, la o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor, potrivit guvernului. Joi, reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului și ai transportatorilor discutaseră deja într-o primă rundă de negocieri.

Revendicările transportatorilor

1.Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii.

2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere) Reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene şi evitarea dublei taxări Mutarea controalelor rovinietei, cântarului şi al măsurării gabaritului pe teritoriul naţional/la cel puţin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel şi Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor şi dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere).

3. Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană Acordarea alocaţiei de cazare neimpozabilă de 265 de lei/zi pentru salariaţii bugetari să se acorde şi angajaţilor din privat, fără documente justificative. Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă, în valoare de 40 de euro/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 euro/zi în limita căruia se poate acorda indemnizaţia de detaşare.

4. Reglementarea unui mediu de concurenţă loială în transporturi: Reglementarea unei legi antidumping prin care se pedepseşte prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activităţii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinţă. Obligaţia plăţii timpilor de aşteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depăşesc două ore Obligaţia plăţii serviciului prestat de şofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licenţiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanţie bancară în limita căreia poate încheia tranzacţia Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente.

5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport.

6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor româneşti. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanţa, care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port. inistrul agriculturii, Florin Barbu, i-a invitat pe fermieri la discuţii pentru a găsi soluţii şi aşteaptă lista de revendicări a acestora. El a atras atenţia că protestul este folosit politic.