Uncategorized

Taxe si impozite neschimbate – dovada blatului politic la Cluj?

Scris de 168

Taxele si impozitele locale raman nemodificate la Cluj-Napoca, au decis de curand, in unanimitate, membrii Consiliul Local, intr-o sedinta extraordinara. Consilierii PDL si USL au dat mana cu mana si au votat impotriva ordonantei Guvernului Ponta, care a dat startul majorarii impozitelor si taxelor.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, iar primarul Emil Boc a spus, in plenul Consiliului Local, ca el intentiona chiar de la sfarsitul anului trecut, inainte ca Guvernul Ponta sa decida majorarea taxelor si impozitelor, sa pastreze acelasi nivel al taxelor si impozitelor locale ca in anul 2012. In final, fiecare dintre consilierii locali, fie ei membri PDL sau USL, au votat dupa dorinta primarului. Prin urmare, taxele si impozitele locale raman la nivelul celor din 2012 .

Consilierii locali USL spun ca decizia de a se alia cu cei din tabara PDL a fost una inspre binele cetateanului clujean.

“Ponta nu a zis sa crestem taxele. A lasat optiunea taxelor la nivelul Consiliilor Locale. Noi am considerat ca nu e momentul sa ii ingreunam pe oameni, pentru ca bugetul poate suporta asta acum. Pentru bugetul municipiului , nu era un salt urias, dar pentru oameni, cresterea era semnificativa. A fost o decizie rationala, nu s-a gandit nimeni la partide, doar la binele cetateanului”, a spus Gabriel Oniga, consilier local din partea USL.

De aceeasi parere e si Claudia Anastase, consilier local din partea USL.

“Cand spunea ca cine alege sa nu creasa taxele si impozitele, sa nu mai ceara bani de la stat, Victor Ponta avea dreptate. Daca ajungi la concluzia ca te poti gospodari singur, nu te poti intoarce din drum. Clujul are un buget generos si poate face ca povara fiscala a cetatenilor sa fie mai mica. Nu e vorba de o reactie in ton sau nu cu apartenenta la partid, acum trebuie sa gandim in ton cu nevoia cetatenilor”, a declarat aceasta.

Radu Moisin, fostul primar interimar al Clujului, spune ca problema taxelor si impozitelor a fost una care si-a gasit rezolvarea in Consiliului Local.

“Faptul ca diferentele politice sunt lasate la o parte, cred eu, e un gest care trebuie sa ne bucure. 2013 se apreciaza ca va fi un an greu, iar masura a fost dublu orientata – pentru a nu impovara cetateanul si pentru a atrage investitorii. Un nivel mai mic al taxelor e tentant pentru acestia, care pot aduce locuri noi de munca in oras”, explica el.

Si Radu Constantea, consilier local din partea PDL, lauda unanimitatea forului.

“A fost aceeasi decizie pe care am luat-o in noiembrie, anul trecut. Nu cred ca diferentele politice conteaza in acest caz”, a declarat acesta.

Orase precum Miercurea Ciuc, Craiova, Brasov, Suceava sau Constanta au decis si ele mentinerea taxelor la nivelul de anul trecut, dar in multe alte localitati autoritatile au decis cresterea lor.

Prin mentinerea taxelor la acelasi nivel, bugetul orasului Cluj-Napoca pentru 2013 pierde aproximativ 3 milioane de euro.

FOTO: primariaclujnapoca.roULTIMA ORĂ

 • Acum 12 mins Rautacisme
  A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
 • Acum 1 hour Justitie
  Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
 • Acum 3 hours In vizor
  Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
 • Acum 3 hours Politica
  Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
 • Acum 3 hours PubliNews
  Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
 • Acum 4 hours Eveniment
  POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
 • Acum 4 hours In vizor
  Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
 • Acum 4 hours Vocea ta
  #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
 • Acum 4 hours Eveniment
  Blue Air intră în insolvenţă
 • Acum 5 hours In vizor
  PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
 • Acum 6 hours In vizor
  Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
 • Acum 6 hours Eveniment
  Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE