Noul Cod Fiscal prevede impozitarea terenurilor de sub proprietati. Prin urmare, romanii sunt nevoiti sa plateasca impozit pe terenurile de sub case , blocuri, garaje sau chiar parcari. Un aspect care nu poate fi ignorat este acela, ca impozabile la Cluj-Napoca, sunt si parcarile publice. Suma nu este una semnificativa, insa daca se inmulteste cu numarul total a parcarilor aflate pe domeniu public reiese ca cetatenii municipiului Cluj-Napoca varsa anual, pe langa abonamentul de parcare, inca 60.000 de lei. In opinia unora, acest impozit pe terenul de sub parcarea pentru care se plateste inchirierea de la primarie nu este un lucru firesc.
Un cititor ne-a sesizat o situatie ciudata din punctul sau de vedere cu privire la impozitarea bunurilor la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Acesta reclama faptul ca se simte neindreptatit de faptul ca primaria ii incaseaza o taxa pe un bun pe care nu ii apartine. Situatia clujeanului este, in opinia acestuia, similara cu a altor peste 10.000 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca,care platesc fara sa stie o taxa in plus.
“E o taxa aplicata celor circa 10.000 de abonati. Este primul an in care am observat, „gratie” sistemului online de plati al Primariei, ca am datorat impozit pe teren pentru locul de parcare cu abonament din fata blocului. Suma in sine, in cazul meu 6 RON in plus , nu este o problema. Insa daca ne imaginam aceasta taxa ca fiind aplicata mai mult sau mai putin legitim si mai mult sau mai putin transparent la nivel de oras, se fac niste banuti frumosi „iac-asa”. Ar fi interesant daca puteti afla cum si de ce a aparut acest impozit, in conditiile in care toti cetatenii care au obtinut acest drept de a beneficia de un loc de parcare pe carosabil in vecinatatea imobilului platesc un abonament anual. Anii trecuti nici nu s-a pus problema de asa ceva! Este incadrat la aceeasi categorie cu cota de impozit pe partile comune si boxa de la subsolul blocului”, a reclamat R.R.
Reprezentantii primariei in replica afrima ca nu este vorba de nicio taxa ascunsa sau abuziva si ca cei 6 lei platiti pentru impozitul pe terenul de sub parcarile cu abonament din cartiere este conform prevederilor Codului Fiscal.
“Am ajuns la peste 45.500 de locuri de parcare in oras, iar procesul de creare a unor noi locuri continua. Conform prevederilor din Codul Fiscal din acest an se plateste impozit si pe terenurile de sub imobile. Impozitele pe parcarile inchiriate se incaseaza in baza contractuluide concesiune. Beneficiarul este cel care plateste impozitul ca urmare a faptului ca utilizeaza acea parcare in baza abonamentului. Chiar daca terenul nu ii apartine noi aplicam prevederile Codului Fiscal unde este prevazut clar ca se plateste impozit pe terenul de sub proprietati”, au declarat reprezentantii Biroului mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca