Din oras

Tattoo Expo a ajuns la a 4-a ediție. Tot mai mulți clujeni aleg să își ”deseneze pielea”

Weekendul acesta se desfășoară a 4-a ediție a International Tattoo Expo, unde zeci de artiști și sute de vizitatori dornici să își deseneze permanent pielea, sunt bineveniți. De la an la an, numărul celor care aleg să își impregneze mesaje, memorii, sentimente, pe piele, e tot mai mare și tot mai divers. Nu doar tinerii aleg să se tatueze, deși ei sunt majoritari. În lumea libertății de expresie, tatuajul a devenit o formă de artă și comunicare, chiar și pentru cei mai în vârstă dintre noi.

Despre Expo Tattoo, numai de bine. Zilele acestea i-au trecut pragul sute de vizitatori iar organizatorii nu vor să se oprească aici. Pentru viitor, au planuri mari, mai ales că moda tatuajelor e departe de a dispărea.

”Suntem la a 4-a ediție în acest an, avem în jur de 50 de artiști tatuatori, plus artiști care desenează și avem o activare pentru cei care încearcă să vadă cum e să tatueze, avem concerte și un public foarte mare care e atras din ce în ce mai mult de zona asta de tatuaje.

Vizitatorii au crescut. Ca și număr de participanți tatuatori, nu vrem să avem prea mulți tatuatori, ne dorim calitate și atât.

Dorim să creștem mult mai mult pe viitor și să facem mai friendly evenimentul, nu vrem să mergem într-o zonă dark sau altceva foarte rock. Asta vrem să construim pe viitor.” a povestit Iulia Luca, una dintre organizatorii evenimentului.

 

Nu doar cererea a crescut, ci și oferta. De la an la an, tot mai mulți tineri talentați aleg calea tatuajelor. Unii reușesc, alții nu. Cert e că a fi tatuator nu e ușor, e o muncă solicitantă dar compensează breasla care e unită de cele mai multe ori.

Mihai de la Raw Ink Studio e pentru prima dată la acest eveniment. Face tatuaje de 4 ani, a mai fost și la alte astfel de expoziții dar aceasta i-a plăcut pentru că e mai intim și mai prietenos.

”E prima dată aici, cel puțin. E un loc prietenos, e ok, suntem între noi, practic, asta e frumos aici. Suntem toți care ne știm. Aici e mai mic, mai restrâns, mai intim. Pentru mine e mai bine așa, de aceea vin.”, a declarat Mihai

 

Moda tatuajelor prinde tot mai mult amploare iar tradiționalismul nu își mai are loc în lumea celor care au prins acest microb. Cu toate acestea, prejudecățile încă există și mulți tatuatori sau tatuați s-au lovit măcar o dată de piviri ciudate la interviuri, refuzuri de colaborări, proiecte eșuate din cauza mentalităților învechite sau chiar oportunități pierdute. Cert e că tatuajul creează dependență. După primul, în 99% din cazuri apare și al doilea, al treilea, etc. Asta poate pentru că cei care aleg pentru prima dară să se tatueze, își asumă din start un posibil refuz al societății de a-i mai privi ca pe niște oameni normali.

Tatuații nu sunt monștrii. În cel mai rău caz, ei pot fi considerați oameni care vor să tragă un semnal de alarmă. Despre motivele pentru care mulți români se tatuează, psihologul Secan Călin explică fenomenul.

„În funcţie de contextul realizării unui tatuaj, putem să distingem o categorie socio-culturală, una imitativă şi una ce ţine de personalitatea fiecăruia. Cauzele sunt legate de o situaţie prezentă sau trecută, din copilărie până în 8-10 ani. Traducerea psihologică a acestui gest, în cazul exagerărilor, este de durere, suferinţă, un strigăt de ajutor.”, spune Secan Călin, medic psiholog.

De cele mai multe ori, însă, strigătul acela se transformă în artă, drept dovadă, cei mai mulți oameni tatuați au calități ce se îndreaptă spre sfera originalității, creativității, inovativului. Iar pentru acest plus de culoare adus Clujului zilele acestea, nu putem decât să lăudăm inițiativa celor de la Expo Tattoo și să îi așteptăm cu interes și anul viitor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *