In vizor

Tatăl unui copil a fost amendat cu 1000 RON pentru că băiețelul fugea prin casă. UPDATE: Reacția OFICIALĂ a Poliției

UPDATE: IPJ Cluj, prin vocea purtătorului de cuvânt Traian Morar, a explicat, pe larg, pentru Ziar de Cluj evenimentul din seara respectivă:

„Am primit un apel de la un vecin deranjat că un copil, dintr-un alt apartament, face gălăgie. Agentul nostru nu a avut nicio intenție să amendeze pe nimeni, inițial a încercat un dialog inclusiv cu vecinul care făcuse plângerea. Ulterior, a bătut la ușa apartamentului de unde se auzea zgomot și a fost întâmpinat de o doamnă, care politicos a fost dispusă să își ofere buletinul pentru a se identifica. Între timp, a apărut un bărbat, care s-a dovedit a fi soțul femeii, care a intervenit în discuție. Acesta i-a transmis agentului de poliție că el locuiește în Franța și atâta timp cât vine în România el își lasă copilul să facă ce vrea. Repetăm, inițial nu a fost nicio intenție de a amenda pe nimeni, însă atitudinea bărbatului, legată de faptul că în apartament copilul făcea gălăgie în continuare, a dus la această amendă”.

Cluj-Napoca e orașul tuturor posibilităților. Învățăm asta zi de zi, când autoritățile statului judecă cu dublă măsură orice eveniment. Nu ai primit loc de parcare?

Nicio problemă, undeva în Cluj sigur există ceva șmecheraș cu pile care și-a rezolvat singur problema. Ai stat un an să primești o autorizație de construcție pentru o casă? Nicio problemă, alți șmecherași din imobiliare construiesc blocuri între case în timp record. 

Nu mai suportați gălăgia de Untold, mai ales voi cei care locuiți în zona Cluj Arena? Șanse mari să fiți ignorați de autorități, care vă trimis să plecați în concediu în acea perioadă.  Cu toate astea, aveți șanse reale să primiți o amendă pentru că vă deranjați vecinii, sau, după caz, că aveți un copil care îi deranjează. 

Grigorescu, oaza de liniște care nu suportă vecini gălăgioși

Cartierul Grigorescu e un cartier liniștit, locuit cel mai probabil de oameni conservatori, care nu fac niciun compromis. Un astfel de om, deranjat de presupusa gălăgie făcută de un copil al vecinului, a chemat Poliția, într-o seară de octombrie. Agentul nu a stat la povești și i-a făcut cadou de sărbători vecinului o amendă de 1000 LEI pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. 

Părintele copilului a explicat situația pe larg și crede că Polițistul a făcut exces de zel. „Poate suna plictisitor, însă băiatul meu de 5 ani a fost reclamat la Poliție pentru că l-a deranjat pe vecinul de la etajul inferior. Așa că Poliția a hotărât că trebuie să plătim o amendă de 1000 RON pentru că am deranjat vecinul, în afara orelor de liniște! Acum sigur că vecinul face cum vrea, dar măcar Poliția putea să constate dacă e așa sau nu. Vă întreb, dacă se poate, cum ar trebui să ne continuăm să venim în condițiile acestea la Cluj, dacă Poliția vine și dă direct amenda fără să verifice dacă este într-adevăr așa? Și cum ar putea un copil de 5 ani să deranjeze în asemnea hal încât să primească o amendă de 1000 RON? Dincolo de toate, putem discuta despre cum se adresează Poliția cetățenilor fără să se prezinte și încercând să ne jignească. Am vorbit și cu un avocat și părea extrem de plictisit de subiect, bănuiesc că face parte din aceeași inerție românească. Vă trimit și amenda, ca să vedeți limbajul folosit în cadrul noului „succes” al Poliției, care mai și minte spunând că eu am încurajat copilul să facă gălăgie. Oare cât de jos pot să coboare acești indivizi în frustrarea lor? Poate că deranjez fiind stabilit în străinătate și poate că asta e mentaltiatea adevărată a autorităților statului!”, a relatat pentru Ziar de Cluj bărbatul.

Am transcris ceea ce se poate înțelege din procesul verbal, pentru că cei de la Secția 5 de Poliție nu oferă declarații pe această temă. De altfel, reacția oficială din partea Poliției e extrem de concisă: „Oricine e amendat are dreptul legal de a face contestație în 15 zile. Mai multe detalii nu putem oferi”. 

Procesul verbal întocmit de agentul constatator îl acuză pe bărbat că ar fi încurajat copilul să facă gălăgie, lucru negat de părinte: „Subsemnatul aflandu-se în apartamentul de pe strada – l-a îndemnat pe fiul său de câțiva ani să tulbure liniștea locatarilor din bloc, prin alergat prin casă într-o manieră în care producea zgomot excesiv și care se auzea foarte – în apartamentele vecine. La rugămintea organelor de Poliție și a celorlalți locatari, acesta a răspuns în mod ironic că el locuiește în Franța și când vine în România pentru câteva săptămâni pe an îl lasă pe băiețel să facă ce vrea și chiar îl incurajează”. 

Bărbatul e bun de plată, pentru că nu a făcut contestație, în condițiile în care locuiește în Franța și a plecat a doua zi după „incident”. Va rămâne doar cu gustul amar că în România poți lua o amendă de 1000 de LEI pentru că un copil fuge prin casă.

Întrebări, întrebări, întrebări…

Nu putem să nu ne întrebăm, probabil retoric, de ce Poliția pare că judecă cu dublă măsură anumite cazuri? Chiar dacă micuțul a deranjat vecinii (lucru extrem de subiectiv, atâta timp cât nu a existat o contestație pe masa unui judecător), de ce nu sunt atât de arțăgoși polițiștii atunci când e Untold și oamenii sunt deranjați de zgomotul infernal produs de festivalul din centrul orașului? Întrebări, întrebări, întrebări…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *