Din oras

Targul Mestesugarilor de la Central, neinteresant pentru clujeni

Artistii populari in straie traditionale au inceput inca de ieri sa le arate clujenilor curiosi cum se face o oala din lut la roata, cum se tese un covor la razboi, cum se picteaza icoane sau cum arata martisoarele confectionate de copii.

Azi, in a doua zi a targului, standurile amenajate la ultimul etaj al magazinului Central sunt pustii. Tarabele pline de lucruri confectionate manual nu sunt animate de niciun mestesugar, iar clientii lipsesc cu desavarsire. Undeva in spate, ascunsa de raftul cu straie populare, sta o bunicuta, imbracata in tarancuta. In maini are un sul de ata si doua ace pe care le manuieste cu pricepere. Lucreaza la o floricica ce va impodobi un costum.

” Mama era croitoreasa si mi-a pus de mica acul in mana. Nu va zic cati ani am, ca dupa aia o sa va intrebati: ce-i treabuie la babornita asta sa lucreze. Da’ eu o fac cu drag si pricepere. Portul nostru popular ii asa de frumos si nu trebuie uitat”, spune doamna Veturia.

Povesteste incet, desi nu mai e nimeni pe tot etajul, despre inceputurile ei in mestesugul popular. A inceput cu dansurile traditionale, dar rabdarea si indemanarea au facut-o sa puna mana pe ace si razboi. Acum e una dintre cei mai cunoscute creatoare populare din tara.

„Am fost odata la Strasbourg si m-am intalnit cu Basescu. M-a intrebat cu cat vand costumasele . I-am zis: domnule presedinte, mie, asa, imi plac banii, da aici am venit sa aratam ce pot femeile din Romania lucra”.

Talentul sau a purtat-o in toata lumea, unde a afisat si vandut costumase pur romanesti.

„Poate pe banii mei nu ajungeam nici sa trec Somesul”, rade ea. ” Ingerasii astia is naturali, acum ii povesteam si la domnisoara. Am fost cu ei si la Strasbourg si acolo i-am vandut cu 5 euro. Aici ii dau cu 5 lei”, le spune unor cliente interesate.

In urma cu cativa ani, a primit Diploma Academiei Artelor Traditionale din Romania, lucru cu care se lauda smechereste. „M-au facut academician”. In afara de doamna Veturia, care duce cu adevarat mai departe traditia mestesugarilor, targul e pustiu.

La parter, in fata magazinului, se vand martisoare ieftine, magiun de Maramures si mere de diferite soiuri. Clujenii nu par insa interesati decat de brosele sclipitoare pe care le vor purta in piept peste o saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *