Din oras

Targ de Martisor, cu branza si carnati

La Targul de Martisor din Piata Unirii gasesti mai multi carnati decat martisoare. Zecile de standuri, aranjate fara noima pe pietonala din inima orasului, sunt doldora de mezeluri, branzeturi, siropuri si borcane cu dulceturi. Primaria a promis un targ cu martisoare lucrate manual, in schimb, expozantii si-au adus in piata frigiderul cu muraturi si jumari.

“Produse realizate manual si cadouri frumoase si originale”. Asta au promis organizatorii Tragului Martisorului, care s-a deshis inca de ieri in Piata Unirii. Numai ca, in loc de martisoare lucrate manual, cu atenta migala, expozantii au adus in centrul Clujului mezeluri, jumari, branzeturi si muraturi.

“Din dorinta de a pastra  caracterul popular al acestui targ, la fel ca si anii trecuti, au fost aprobate doar solicitarile celor care confectioneaza manual aceste produse de artizanat”, spuneau reprezentantii Primariei inainte de deschiderea targului.

Din cele o suta de standuri amenajate in Piata Unirii, cele care vand martisoare se pot numara pe degete. Gasesti, in schimb, sunca afumata si carnati la tot pasul.

Altii au venit chiar cu frigiderul burdusit de muraturi si jumari.


La alte standuri, borcanele cu untura si slanina sunt la mare cautare. Cateva tarabe sunt pline cu branzeturi, iar alaturat poti cumpara produse “de sezon”, borcane cu dulceturi si miere si lavanda.

Chiar si primarul Emil Boc s-a aprovizionat cu o bucata sanatoasa de branza.

“E prima zi a targului, deocamdata vremea nu este prea prielnica, sper sa se anime zilele urmatoare”, ne-a spus primarul Clujului, care a luat la pas targul din Piata Unirii.

L-am intrebat cand vor fi inlocuite standurile inestetice ale celor de la Asociatia Mesterilor Populari, in contextul in care Asociatia Studentilor Arhitecti din Cluj a facut, inca de anul trecut, o propunere de realizare a unor standuri moderne.

“Deocamdata, la mine nu a ajuns subiectul. Daca municipalitatea face o investitie, trebuie sa aiba acordul pe termen mediu si lung. Pe termen provizoriu nu putem. Daca vor fi avizate de Comisia de Monumente si de Primarie, nu avem o retinere”, a spus primarul, dupa care si-a continuat vizita targului.

Putinii mestesugari care au venit cu martisoare dichisite, lucrate de ei, ne-au spus ca produsele au fost selectate personal, de catre “doamnele din biroul 46″, adica angajatele de la Directia Evenimente Publice.

“Ne-au cerut mostre cei de la Primarie. Am trimis cererile la Primarie si am dus personal mostrele de martisoare, in biroul 46 din Primarie. Mai sunt si expozanti care duc niste mostre foarte frumoase si apoi vand altceva”, ne-a povestit o  participanta la targ.

In total, pe platoul din Piata Unirii vor fi amenajate standuri pentru 100 de comercianti. Pe langa Piata Unirii, au mai fost aprobate si alte 17 amplasamente, in vederea comercializarii produselor specifice zilelor de 1 martie si 8 martie (martisoare, artizanat, flori si felicitari), in perioada 23 februarie – 8 martie 2016. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version