Rautacisme

ȚARA BUGETARULUI FERICIT: Cum e să sari din grevă spontană direct în minivacanța de ”Sfântă Mărie”. Ministrul Boloș, impresionat de condițiile de muncă și de viață ale bugetarilor anunță că ”Nu vor fi disponibilizări în finanțele publice”

Vineri s-a dus și ministrul de Finanțe, Marceluș Boloș, cu o cafeluță la ANAF să-i arate doamnele acelea osificate în nemernicia relației răstite și pe somație cu cetățeanul de la particular, în ce condiții lucrează. Marceluș, cu naturelul sensibil, și-a făcut cruce deseori că bietele acrituri lucrează la birouri din 1997 și pe computere pe care nici ”Solitair”-ul nu mai funcționează la întreaga lui capacitate. Nu și-a făcut cruce că funcționăresele și funcționărașii de acolo s-au obișnuit să comunice cu contribuabilul român numai prin somații, că habar nu au ce lucrează ei pe acolo. Că sistemul informatic există, dar lipsește cu desăvârșire după ce s-au tocat pe covrigei, în inutile ședințe de implementare, sute de milioane de lei. Că de atâtea ori s-au dus în neantul ”digitalizării” ”exceluri” din cauza unui degețel butucănos de funcționăraș acrit în Solitaire care a a păsat tasta ”delete”, crezând că închide un joc pe calculator, dar închizând destinul fiscal al unei microintreprinderi.

Că nu există cap și coadă în acțiunile acestei instituții ai cărei funcționari aleargă după moși și babe să le fiscalizeze leușteanul și usturoiul vândut de foame la colț de stradă în timp ce se pun în slujba interlopilor fiscali și-i învață cum să fenteze statul, că își scoate statul pârleala găurii bugetare răstinduse cu o taxă și un impozit în plus la bugetari. Care au Divizie de ”mari contribuabili” dar tot pe micii contribuabili îi aleargă.

Care este rezultatul vizitei lui Marceluș la subordonații care au organizat joi și vineri proteste spontane în Direcțiile de Finanțe Publice din țară, inclusiv la Cluj? După ce-a reușit să-și descrucifice degetuțele de pe frunte, buzunarele de la piep și buric, ministrușul ”și-a reafirmat angajamentul de a menține un mediu de lucru optim și condiții mai bune pentru toți angajații”.

A și semnat proces verbal în acest sens, că ”a fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri (joi – n.red.) față de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară și nu vor fi puși să dea concurs. (…) Toate plățile au fost făcute, pentru ca oamenii să își primească banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător. Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții cheie pe care le vom urmări în perioada următoare. (…)”

Numai amărâții de la privat nu cunosc ”eforturile” ci numai ”dedicarea” cu care se străduie acești funcționari să fie cât mai scârboși, mai nesimțiți și mai indolenți cu ei.

În fine, nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unități subordonate. Pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înființare în situația în care nu există posturi vacante necesare. Totulsă nu-ți piardă șefulimea banii, nu? Halal reformă bugetară”

Și, ca să fie totul mai clar că se simulează reforma ca la curve orgasmul, se va elabora un proiect de ordonanță de urgență până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanțelor jurisprudența relevantă până în data de 17 august 2023. Din ce bani?

ca nu cumva să nu știm că discutăm despre finanțe când vom vrea să înjurăm de mame, în viitoare lege a salarizării se va specifica clar că există și o ”famiglie” ocupațională distinctă cu numele ”finanțe”, ”datorită specificității, complexității și importanței angajaților din domeniul finanțelor publice”. Dexteitatea de a nu face nimic pe un 3,86 DX din anii 90 se va considera importantă. Oricum, majoritatea covârșitoare a acestor funcționari nu știu să deschidă altceva pe un computer (dacă știu să îl deschidă), decât maximun excel. Dar și până să ajungă acolo, mai întâi se deschide un Solitaire.

Și ca să nu se risipească chiar degeaba banul public, se va forma un comitet de lucru (adică de tăiat frunză la câini, de frecat menta și de dres busuiocul) alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, cu scopul de a elabora și implementa statutul angajatului în finanțe publice. Când vrei să nu faci nimic, înființezi un comitet, o comiție, ceva.

Dar, cel mai important, în spiritul austerității din buzunarele celor care încă mai muncesc în țara aceasta încăpută pe mâna unor grupuri infracționale organizate care se joacă de-a politica, guvernarea și funcționarii publici, se va înființa, cică ”prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central”, un Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice. Adică încă o tură de șefime care să specializeze finanțiștii publici în tainele bucuriei de-a lucra pe dischetă și a lista pe imprimanta cu ace!

Prin urmare, cu satisfacția grevei de avertisment bine făcute, vineri, la ora 14, funcționărimea din Ministerul de Finanțe, ca de altfel întreaga turmă de funcționari publici, au rupt ușile la birouri și s-au îngrămădit în mașini, să înțepenească în cozi interminabile care pe la granițele României, care pe Valea Prahovei, care pe Autostrada Soarelui în drum spre minivacanța de patru zile pline de ”Sfântă Mărie”.

Doar le-a dat guvernul vouchere de  vacanță, ca unii să stea să se sclade în Eserichia Colli pe Litoral, un mediu în care se simt ca la slujbă.