In vizor

Tanara din Luncani nenorocita de o operatie la stomac, va fi consultata la spitalul AKH din Viena

Dupa ani de incercari esuate de a fi vindecata de medicii romani de afectiunea de care sufera in urma unei operatii la stomac, Ioana Harastoan asteapta sa fi consultata de specialistii de la spitalul AKH din Viena. Niste vecini stabiliti acolo ii ajuta cu gazduirea, au indrumat-o sa isi infiinteze o firma in Austria pentru a avea asigurare medicala si Consiliul Local din comuna de care apartin a decis sa le doneze 2.000 de lei. Desi a promis de mai multe ori ca se va implica in sprijinirea copilei, deputatul Elena Uioreanu nu a facut inca nimic in acest sens.

Ioana Roxana Harastosan are 18 ani, este din satul Luncani, cumuna clujeana Luna si se confrunta cu problemele grave din cauza unei operatii de care medicii ii spun acum ca nu trebuia facuta. Tanara a ramas doar cu un sfert din stomac, motiv pentru care ajunge la urgente tot la o luna si jumatate. Familia ei nu are nici un venit, traieste din mila apropiatilor si are nevoie de sprijin ca sa poata lupta mai departe. 

Dupa cum Ziar de Cluj a relatat, la 16 ani, tanara avea stari repetate de voma si medicul Alexandru Boteanu de la Spitalul Clinic Judetean din Targu Mures i-ar spus ca trebuie sa fie operata de urgenta ca sa nu moara. Pe hartia de externare medicul si-ar fi justificat decizia sustinand ca fata incercase sa se sinucida cu substante caustice, fapt negat de familie. Starea ei se inrautateste dupa interventie, iar rezultatul biopsiei releva ca avea doar Heliobacter Pilory, o bacterie care infesteaza mucoasa stomacului, vinovata, intre altele, de ulcer. Au urmat internari la Cluj si Bucuresti, analize si teste peste teste, specialisti care le-au spus ca operatia de la Targu Mures nu trebuia sa aiba loc, in timp ce unii au fost de parere ca se poate interveni chirurgical pentru ameliorarea simtomelor, iar altii ca nu se mai poate. 

Dupa articolul despre situatia Ioanei, persoane binevoitoare au depus aproximativ 160 de euro in contul ei, iar deputatul Elena Uioreanu a contactat redactia Ziar de Cluj promitand ca va face eforturi „ca in contul fetei sa fie depusa o suma de bani si, de asemenea, o sa fac demersuri la Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor, din care fac parte, pentru ca ea sa ajunga sa fie tratata corespunzator”. Nimic tot toate acestea nu s-a intamplat pana acum. 

„Am avut niste probleme in familie, nu am apucat sa ma ocup de cazul fetei, dar am vorbit cu primarul, voi da si eu o mana de ajutor”, a asigurat Elena Uioreanu.

Intre timp, familia a incercat sa faca cerere pentru incadrarea cazului in prevederile Formularului 112, insa fara succes. 

„Este nevoie de recomandarea unui medic, care sa imi puna acolo diagnosticul corect si nimeni nu vrea asta, din cauza renumelui celui care m-a operat”, a explicat Ioana. 

In prezent, ea si mama ei se afla la Viena, unde o familie de vecini din Luncani, stabilita la Viena le gazduieste gratuit si le-a ajutat sa ia legatura cu specialistii de la Allgemeines Krankenhaus der Stadt (AKH) din Viena. Tot ei au sfatuit-o cum sa gaseasca o cale de a-si plati serviciile la spital. 

„Ne-au ajutat cu bani o matusa, un var, o doamna cu care am stat in spital si niste cunostinte de-ale tatalui meu. Mi-am facut un fel de firma prin care sunt asigurata, platesc 150 de euro pe luna si 70 firma, asa fac toti pe aici. Am gasit la spital o asistenta din Romania care mi-a tradus tot si a vorbit si cu un medic specialist despre cazul meu. Inca nu am ajuns la el, insa i-a spus asistentei ca atunci cand imi vine asigurarea ma va chema la spital, ma interneaza si imi face toate analizele, iar daca imi trebuie operatie nu platesc nimic”, a declarat Ioana. 

Vizita Ioanei la medic ar urma sa aiba loc saptamana viitoare, dupa ce primeste cardul de asigurare.

Consiliul Local al comunei Luna a votat recent pentru donarea sumei de 2.000 de lei familiei Harastosan. 

„E o suma modesta, insa atat am putut noi sa dam. Ii cunoaste cu totii, ne pare rau pentru situtatia in care sunt si speram sa le fim de folos. Ce sa facem? Asta e viata…”, a declarat Aurel Giurgiu, viceprimar al comunei. 

Oficialii spitalului din Targu Mures unde tanara a fost operata in urma cu doi ani nu au remis pana acum un punct de vedere in acest context.

Cei care doresc sa sprijine familia incercata a Ioanei pot dona bani in contul deschis pe numele Ioana Roxana Harastosan la BCR, in euro, 
RO 15RNCB0107135319470001. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *