Vocea ta

Tăcerea mielului Boc în scandalul Buta-Untold

de Valer Marian, Gazeta de Cluj

Au trecut două săptămâni de la detonarea scandalului Buta-Untold, în care Răzvan Buta, fondator şi principal organizator al cunoscutului şi controversatului festival de la Cluj Napoca, este acuzat de pedofilie, tradusă penal în relații sexuale cu minori (în speţă doi băieți de 15 respectiv 16 ani), iar onestul şi modestul primar Emil Boc nu a catadicsit să aibă vreo reacție, adoptând tăcerea porcului în cucuruz. Edilul clujean trebuie să vorbească și să răspundă pentru că a cauționat această manifestare muzicală de la bun început și a fost un beneficiar indiscutabil, cel puțin de imagine, al acestui festival devenit cel mai mare din România și unul din cele mai de anvergură din Europa.

Sponsorul şi sponsorizatul Boc 

Primarul Emil Boc a fost inițiatorul și susținătorul principal al unei hotărâri prin care Consiliul Local Cluj Napoca a alocat în 2015 suma substanțială de 600.000 de euro pentru prima ediție a festivalului. În plus, municipalitatea clujeană a asigurat o serie de sponsori importanți. Avem motive să bănuim că Boc a manifestat atâta generozitate pentru că celălalt fondator al festivalului, Sorin Gadola, era fiul omului de afaceri Ștefan Gadola, patronul firmei Energobitt din Cluj Napoca, cu care s-a aflat în relații apropiate şi fructuoase. La primele două ediții ale festivalului principalul organizator a fost Gadola junior, dar ulterior s-a retras pentru că a fost depistat, arestat și condamnat pentru consum şi trafic de droguri. Mai exact, a fost depistat când a organizat, în timpul unui festival, la o cabană montană a familiei din Maramureş o orgie în care s-au consumat droguri la greu, la aceasta participând amici din staff și invitați străini.

Clujeanul Ştefan Gadola a devenit un susținător şi un sponsor important al PDL în perioada de apogeu a regimului portocaliu, care a coincis cu guvernarea Emil Boc, detalii în acest sens putând oferi ex-premierul primar și președintele PDL Cluj, Daniel Buda. În perioada respectivă, Energobitt a devenit una din cele mai tari firme în domeniul energiei, favorizată și abonată la contracte cu statul, iar Gadola senior a intrat în clubul milionarilor. Contractele au început să curgă din ianuarie 2009, la nicio lună după ce Boc a fost investit prim-ministru. În timpul guvernului Boc, Energobitt a beneficiat de atribuirea a nu mai puțin de 78 de contracte substanțiale cu filiale ale companiei naţionale Electrica, cele mai multe cu Electrica Distribuție Transilvania Nord SA Cluj Napoca, cu Electrica Distribuție Transilvania Sud SA Braşov şi cu Servicii Energetice Oltenia SA Craiova, dar și cu SDFEE Electrica SA Bucureşti, Electrica Distribuție Muntenia Nord SA Ploiești, Servicii Energetice Muntenia SA Bucureşti, SC FISE Electrica Serv-SISE Muntenia Nord SA Ploieşti, SC FISE Electrica-SISE Transilvania Sud SA Braşov şi SC FISE Electrica Serv-SISE Transilvania Nord SA Cluj Napoca.

Complicele Boc 

În perioada respectivă, guvernul Boc i-a aranjat Energobitt, printr-o manoperă frauduloasă, să câştige o licitație bănoasă de mentenanță pentru firma de stat

Servicii Energetice Oltenia SA Craiova, cu arie de activitate pe şase județe (Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinți și Teleorman), în detrimentul companiei de stat Electrica Serv. Inițial, licitația a fost câștigată de Electrica Serv, care a făcut cea mai ieftină ofertă, dar guvernul Boc a anulat-o și a organizat o nouă licitație, în care a impus drept condiție de participare deținerea de puncte de lucru în toate cele şase judeţe din regiunea Oltenia. Cu o parșivenie fără precedent, Boc and co au impus Electrica Serv să-și închirieze sediile sucursalelor din cele şase județe firmei clujene Energobitt, pentru a-şi deschide puncte de lucru, devenind astfel singura firmă care a îndeplinit această condiţie. Aici se poate vorbi de o subminare a economiei naţionale.

Combinațiile financiare ale premierului şi primarului Emil Boc cu familia Gadola sunt evidente. Festivalul UNTOLD a prins cheag cu banii alocați de municipalitatea clujeană la inițiativa edilului clujean. Aşteptăm ca organele de anchetă să se dumirească şi să ne dumirească dacă Boc a avut combinații financiare sau de altă natură de câțiva ani cu unicul patron al Untold, Răzvan Buta, acuzat acum de pedofilie. Cert este că primarul Clujului s-a zbătut să obțină mari beneficii de imagine, făcându-şi un obicei din a se zbengui şi maimuțări la festival. La mai multe ediții s-a fotografiat ca un cocalar şmecher cu Răzvan Buta, coauționând-o astfel pe odrasla unui fost şef din SRI. La penultima ediție s-a pozat cu acesta din mai multe poziții, împreună cu ministrul de interne Lucian Bode. La ultima ediție s- a dat în stambă la Untold cu șăgalnica ministresă a justiţiei Alina Ştefania Gorghiu.

Nu au ţinut cont niciunul că tot mai mulți critică acest festival pentru că abundă simbolurile satanice, consumul de droguri şi agresiunile sau perversiunile sexuale, sub ochii îngăduitori ai autorităților și a gealaților din poliția locală şi naţională, SRI şi serviciul secret al Ministerului de Interne, care și-au dovedit şi aici valoarea de doi bani și un sfert. Principalul păzitor al tinerilor de la festival ar trebui să fie poliţia locală din subordinea tăticului Boc, la care l-a pus vătaf pe fostul coleg de liceu şi plutonier de miliţie Marcel Bonțidean, devenit şi şef al unui serviciu personal de informații.